Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Saját céget épített fel a semmiből Fehér Éva

Szeged - Idén 10 éves a szegedi IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. Ügyvezető igazgatója, Fehér Éva elmondta, nem volt egyszerű megvetni a lábukat – és továbblépni – az informatikai piacon.
– Csak a kényszervállalkozók lépik meg azt, amit én a 2000-es évek elején, hogy a semmiből létrehoznak egy céget, és belevágnak egy olyan tevékenységbe, amit addig még nagyon kevesen csináltak Magyarországon – mesélte el a 10 évvel ezelőtti indulás történetét Fehér Éva, az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója. – Engem ráadásul semmi sem kényszerített erre a döntésre, hiszen egy nagyon jól prosperáló munkahelyem volt, a Déltáv, s annak utódja, a Vivendi.

Fehér Évával azért beszélgettünk, mert cége hamarosan napra pontosan is 10 éves lesz. Ez nagy időnek számít, ismerve az indulási, valamint az utolsó pár évben a gazdasági válság miatt kialakult bizonytalan piaci helyzetet.

Az ügyvezető igazgató asszonnyal a leghosszabban a hőskorról, az első évekről beszélgettünk új irodájukban, ahová idén költöztek. Nem véletlenül, hiszen akkor kellett a legkeményebben küzdeni. Fehér Éva 2000-ben gyesen volt ma 11 éves kisfiával, amikor projektcégként, egy bizonyos munka befejezésére megalakult az IR Kft., több olyan tulajdonossal, aki nem is az informatika területén dolgozott.

Magyarázatképpen el kell mondani: a cég ma webes és online szoftverfejlesztéssel, weblapok, webáruházak létrehozásával, tartalomkezeléssel, projektmenedzsmenttel foglalkozik. Akkor azonban az informatika még gyerekcipőben járt: ezért is kapta az intelligens nevet a cég. Tíz éve azt nevezték az informatikában intelligensnek, amikor egy hozzáféréssel több szolgáltatás is elérhető volt. A régió pedig azért került a cégnévbe, mert régiós informatikai hálózatot építettek ki: polgármesteri hivatalokban elhelyezett szervereket kötöttek össze.

„A 2004-ben a könyvelőm megkérdezte, mi értelme van annak, hogy az energiámat egy veszteséges cégbe ölöm.
„A 2004-ben a könyvelőm megkérdezte, mi értelme van annak, hogy
az energiámat egy veszteséges cégbe ölöm." Fotó: Frank Yvette

– Megalakult a kft., és én azt hittem, megy majd minden, mint a karikacsapás – mondta az ügyvezető igazgató. – Korábban hozzászoktam ahhoz, hogy amikor azt mondtam a telefonba, Fehér Éva a GTS-től vagy a Déltávtól, mindenki képben volt. Most azt mondtam, Fehér Éva az Intelligens Régiótól, és nem esett hasra senki. Ha közöltem, weblapokat készítünk, az volt a válasz, náluk meg tudja azt csinálni a gyerek is, aki egyetemre jár... A 2004-et még úgy értük meg, hogy a könyvelőm megkérdezte, mi értelme van annak, hogy az energiámat ebbe a veszteséges cégbe ölöm.

2004 volt a nagy ugrás éve: attól kezdve a legkorszerűbb szolgáltatásokat építették ki. Ma például az ERP és az online rendszerek univerzális kapcsolatainak kialakításán dolgoznak, innovációs források és megoldások bevonásával. Fehér Éva 2007-ig kivásárolta a tulajdonostársakat is – és ma elmondhatja, hogy a 10 éves, folyamatosan bővülő céget a saját erejéből, saját magának – és 2 munkatársának – hozta létre. Még 10 évig szeretné csinálni – tette hozzá. És utána? Nem tudni, kisfia egyelőre abban gondolkodik, hogy autógyárat alapít...

Névjegy

Fehér Éva mérnökként végzett a kecskeméti műszaki főiskolán, első munkahelye 1994–1998 között a GTS Datanet Kft. volt, ahol régiós kereskedelmi vezetőként dolgozott. Az ezt követő 4 esztendőben a Vivendi Hungary Telekom Rt.-nél projektvezető. Eközben, 2000-ben hozta létre – több céggel közösen – az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft.-t, amelynek 2002-től főállású alkalmazottja, ügyvezető igazgatója. 2005–2008 között a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke volt.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2010. augusztus 07. 07:29
  „khm...az árakról nem beszél :D Én mindig azzal kezdem, a konkurencia soha nem említi, ezért fognak becsődölni mind....”
 • 4. barkzso 2010. augusztus 06. 23:07
  „Ráadásul 10 éves létére elég xarul néz már ki a "hölgyemény" :)))”
 • 3. Nakivagyok 2010. augusztus 06. 15:16
  „Ez is tolvaj mint a többi, csak ezt még hirdetik is...”
 • 2. KolompárRómeó 2010. augusztus 06. 11:22
  „Polgármesteri hivatalokban kiépíteni bármit is csak jó "ajánlólevéllel" lehet...

  Amúgy gratula és hajrá!”
 • 1. Tapasztalt 2010. augusztus 06. 10:42
  „hát azért messze nem a semmiböl hozta létre, monopol helyzetü komoly elözménye volt, ahonnan ügyesen kiszervezte a tevékenység egy részét a kapcsolataival.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebességváltás az autópiacon

Gyorsulás vagy behúzott kézifék – eltérően értékelik az új autók piacának trendjeit a szegedi kereskedők. Egyes elemzők szerint még nem ért véget a 2007 óta tartó lejtmenet. Tovább olvasom