Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Saját hátportrék filctollal

Szeged - Szabó Noémi művészettörténész nyitotta meg pénteken Jagicza Patrícia Hátportrék című kiállítását a szegedi EDF Galériában. A KOGART rendezte tárlaton különleges filctollképek láthatók.
– Három éve foglalkozom azzal, hogy az arc teljes kitakarásával készítek portrékat. Kezdetben csak önmagamról, mostanában már családtagjaimat is így ábrázolom. Azzal kísérletezem, hogyan lehet a legérdekesebben visszaadni azt, hogy a képeken nem jelenik meg a legkarakteresebb testrészünk. A háttal álláshoz hasonló volt, amikor zacskót húztam a fejemre, vagy teljes felülnézetből csak a fejem búbját ábrázoltam. A maszkok is foglalkoztatnak – mondja Jagicza Patrícia, aki nem szokványos technikával, hanem filctollal alkot.

Jagicza Patrícia rendhagyó képeivel az EDF Galériában. Fotó: Karnok Csaba
Jagicza Patrícia rendhagyó képeivel az EDF Galériában.
Fotó: Karnok Csaba

– Van egy nyolcéves unokaöcsém, akivel sokat rajzoltam. Először én is csak színeztem a filctollaival, de közben rájöttem, hogy érdemes másra is használni ezt a technikát. Persze ma már színtartó dél-koreai és japán professzionális filctollakat használok. Érdekes, hogy egy szinte banális eszközzel teljesen fotorealisztikus képeket lehet létrehozni. Mindegyik Szegeden látható képemen én szerepelek. Mindegyik öltözék a saját ruhám, van, amit varrattam, van, amit európai utazásaim során szedtem össze – meséli Patrícia, aki hajcsavaróval, zuhany- és úszósapkában, usankában is megrajzolta önmagát. – Szerencsésnek mondhatom magam, mert 2011-ben, amikor diplomát szereztem a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, egyből megkaptam a KOGART-ösztöndíjat, ami lehetővé tette, hogy egy éven át műteremben dolgozhassak. Ezt a sorozatot is így tudtam létrehozni. Csodálatos érzés, hogy pozitív volt a visszhang, van kereslet a munkáimra. Az még kérdés, hogy meg tudok-e majd élni a művészetből, de kitartó vagyok, hiszek önmagamban. Az ösztöndíjakból, művészeti díjakból egyelőre fönn tudom tartani magam úgy, hogy a szüleimmel élek. Remélem, idővel saját lábra állok. Felkészültem rá, hogy a munkámnak csak öt-tíz év múlva érhet be a gyümölcse.

Képzőművészeten kívüli technika
– A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 9 évvel ezelőtt alapította meg a KOGART-ösztöndíjat, amelyet a minden évben megrendezett kiállításunkon szereplő művészek közül nyerhet el valaki. A havi nettó 100 ezer forintos juttatás egy pályakezdő életében rendkívül fontos támogatás. Patrícia munkáin is látszik az eredmény. Szegedre a Hátportrék című papírmunka-sorozatát hoztuk el, amit egy képzőművészeten kívüli technikával, filctollal készített el. Izgalmas, ahogyan azzal kísérletezik, hogyan lehet a személyiséget elrejteni. Milyen kapcsolatban van a képlékeny személyiség és a még képlékenyebb kortárs divatkultúra. Hogyan változtathatja meg az öltözködés a jellemvonásainkat, ha nem láthatjuk az arc mimikáját – hangsúlyozza Szabó Noémi művészettörténész, az EDF Galériával hosszú távú együttműködést tervező KOGART Galéria munkatársa, a tárlat kurátora.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatást kér a gyermekeket segítő alapítvány

Közösségi házat hoz létre nehéz sorsú gyermekek számára az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány. Félmillió forint kellene még, hogy megnyithassanak. Tovább olvasom