Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Saját idegenvezető kalauzol az alsóvárosi templomban is

Szeged - Júliustól a szegedi ferences templomon belül is csak az egyházzal szerződött turisztikai iroda idegenvezetője kalauzolhatja a látogatókat – külön belépti díj ellenében. Ugyanakkor engedéllyel nem rendelkező idegenvezetők irányítgatják a hazai turisták 70 százalékát. A szakemberek szerint be kellene tartani a törvényt.
„A török birodalom legszebb keresztény temploma – egy 17. századbeli feljegyzés szerint – a szegedi ferences templom..." Az ehhez hasonló mondatokat júliustól csakis az egyházzal szerződött iroda idegenvezetője mondhatja el – a templomon belül, külön belépti díj ellenében.
– Ha Bécsben a Szent István-dómba nincs belépő, akkor a szegediben miért kell fizetni? – kérdi a nyugdíjas éveiben utazgató, most épp a napfény városának megismerésére vállalkozó férfi. Elismeri, emlékezete szerint a budapesti Mátyás-templomban és az esztergomi bazilikában is szednek belépőt, de a debreceni nagytemplomban, vagy mondjuk Sopronban eltekintenek az ilyen sarctól.

Kizárólag a szegedi Dóm Tourist Utazási Iroda mutathatja be idegenvezetővel a szegedi fogadalmi templomot – olvasható a www.dom.szeged.hu című honlapon. E szolgáltatást a belépővel együtt váltja meg a látogató – a felnőtt 400, a diák és nyugdíjas 250 forintért – személyenként. Idegenvezetést a templom nyitvatartási idején belül a csoportok részére bármikor tartanak, egyéni vendégek részére azonban csak a honlapon részletezett garantált időpontokban. E rendet ezentúl az alsóvárosi Havas Boldogasszony-templom látogatói is kénytelen elfogadni.

Árak

Szeged nevezetességeinek bemutatása a Tourinform-iroda háromórás szolgáltatásaként magyar nyelven 10 ezer, idegen nyelven 12 ezer 500 forintba kerül – a csoport létszámától függetlenül. Egyetlen 20-30 perces, szegedi templomon belüli kalauz a harminc-negyven személy által fizetett 400-250 forint, miközben a csoport városi idegenvezetőjét tétlenkedésre ítélik.

– Ha csak az utazási kalauzokban leírt ismeretanyagot mondanánk vissza szó szerint, megbuknánk mint idegenvezetők. A külön tanulmányok alapján és a helyi anekdotákból összeálló kultúrtörténeti mese az, amivel megragadhatja a hozzánk látogató vendég figyelmét a jó idegenvezető – magyarázza Nacsa Józsefné. A magának különleges jogokat kivívó szegedi Dóm Tourist Utazási Iroda vezetője nem árulta el, mennyit kérnek egy átlagos, háromórás szegedi kalauzolásért.

A Tisza-parti város látványosságait bemutató kultúrdiplomatákat a szegedi Tourinform-iroda is foglalkoztat. Az önkormányzati támogatású cég lapunkban megjelentetett hirdetésére 42 idegenvezetői végzettséggel rendelkező szakember jelentkezett – tudtuk meg az irodavezetőtől, Ács Szilviától. A turistaként érkezők nagy része városnézésének alapja viszont mindössze a Tourinform Széchenyi téri pavilonjából ingyen elvihető, a látnivalókat leltározó és sétaútvonalakat is ajánló kiadvány. Ebből is kiderül: Szeged látványosságszámba menő épületei közül már három helyen – a dómban, az alsóvárosi templomban és a zsinagógában – szednek belépőt.

– A feketén, vagyis engedély és megfelelő felkészültség nélkül idegenvezetést vállalók jelentős károkat okoznak – jelenti ki az IBUSZ szegedi irodájának igazgatója. Molnár Sándor szerint e téren hiányzik a belső piac védelme, a törvény betartását nem ellenőrzik. A Magyar Idegenvezetők Szövetségének minapi felmérése szerint a hazánkban megforduló turisták hetven százalékát (szaktudással, engedéllyel nem rendelkező és nem adózó) feketézők kalauzolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom