Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Saját nyugdíjasát keverte gyanúba az áramszolgáltató

Szeged - Bejelentette, hogy eltűnt a plomba a villanyórájáról – az EDF DÉMÁSZ pedig már úgy tájékoztatta a rendőrséget, hogy 375 ezres kötbért fog bevasalni Wittmann Sándoron. Közben a mérőórát tegnap látta először igazságügyi szakértő. A vizsgálatra elkísértük a szegedi nyugdíjast.
Idén március 9-én vette észre a szegedi Wittmann Sándor, hogy az összes plomba hiányzik a lakásához tartozó villanyóráról az Agyagos utcai társasházban. Az ellenőrző szalag is megsérült, a kismegszakító plombája is eltűnt. Wittmann úr elektrotechnikus, komolyan vette a dolgot. Lefényképezte az órát, telefonált a szolgáltatónak. Azt a választ kapta, hogy majd megnézik a műszert, rendőrségi feljelentést nem muszáj tennie. Március 23-án a szerelők levették, dobozba zárták az órát, föltettek egy digitális mérőt helyette, és azt mondták az ügyfélnek, a továbbiakról írásban értesítik. Március 28-án meg is kapta a levelet, amelyben ez állt: „megállapítottuk, hogy a fenti címen a villamosenergia-vételezés nem az önnel kötött közszolgáltatói szerződésben foglaltak szerint történt". Wittmann Sándor megdöbbent, úgy érezte magát, mint akit ráültettek egy futószalagra. Elment az egyeztetésre április 4-én, megtudta, hogy akármit is tesz, fizetni fog, de előbb szakértővel vizsgáltatják a készülékét. Rendőrséghez fordult, feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rongálás miatt. A Szegedi Rendőrkapitányság Tarjánvárosi Rendőrőrse szeptember 5-én arról értesítette, hogy a büntetőeljárásból az alacsony kárérték miatt szabálysértési ügy lett.

Wittman Sándor a szolgáltatótól kapott levelekkel. Megdöbbent a megállapításokon. Fotó: Frank Yvette
Wittman Sándor a szolgáltatótól kapott levelekkel. Megdöbbent a megállapításokon. Fotó: Frank Yvette

A nyomozó pedig felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval, ahol „elmondták, hogy az ügyféllel kötött szerződés alapján megállapított kötbérkövetelésük, amely jelen esetben 375 ezer forint, az nem a rongálási kárt határozza meg." Ebből Wittmann úr arra következtetett, hogy a szolgáltató áramlopással gyanúsítja őt – pedig az órát még nem is vizsgálta meg az igazságügyi szakértő.

– Mivel a DÉMÁSZ nyugdíjasa vagyok, kedvezményes áron kapom az áramot: 3000 forint körül szokott lenni a számlám, szóval a 375 ezer forint nekem 12 évi fogyasztásom. Miért bántanám az órát? Műszaki lehetőségem sincs lopni – sorolta Wittmann Sándor. – Biztosan sokan lopják az áramot, de ez az eljárás olyan, amiben az ártatlanok nagyon nehezen tudják védeni magukat. Óhatatlan, rajtuk vasalnak be valamennyit abból a veszteségből, amit a tolvajok okoznak. Mi civil önszerveződést indítottunk, honlapot hoztunk létre az igazságtalanságok kivizsgálása érdekében.

Így a kitűzött időpontban tegnap a nyugdíjas elektrotechnikus nem egyedül érkezett a szolgáltató szegedi, Kossuth Lajos sugárúti székházához. Ügyvédje, Imre Márton mellett elkísérte lapunk két munkatársa és a Népszabadság szegedi tudósítója, Tanács István, továbbá Balogh László, a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnökségi tagja, Bakos Tibor jogvédelmi tanácsadó, valamint Makra Péter független igazságügyi szakértő. Zavart okozott, hogy ekkor derült ki, újságírók is jelen szeretnének lenni a vizsgálaton. A szolgáltató munkatársai – nem járultak hozzá nevük leírásához – azt mondták, hogy a szobába, ahol a vizsgálat zajlik, csak négyen férnek be a fogyasztó képviseletében, és nem lehet átmenni nagyobb helyiségbe, tessék dönteni, ki jön be és ki marad kinn... Balogh László és Bakos Tibor kint maradt,  a sajtó végül úgy lehetett jelen, hogy Wittmann Sándor minden újságírónak meghatalmazást írt erről. A vizsgálat elején Szunyogh István, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által megbízott igazságügyi szakértő hangsúlyozta, nem ismeri az ügyet, csupán az órát fogja megvizsgálni, elfogultságtól mentes véleményt mond – és nem járul hozzá, hogy fotózzuk. Ő is meglepődött azon, hogy a sajtó jelen van, és a vizsgálatból „ilyen szeánsz" lett. Felnyitotta a Wittmann Sándor által sértetlennek talált papírdobozt, és miközben szedte szét az órát, elmagyarázta: a plomba eltűnésével a műszer már nem számít hitelesnek, a csavarok nútjainak sérülése elvileg keletkezhetett a gyárban is, a gépi csavarhúzó nyomán. A papírzárószalag pedig könnyen szakad.

Az órában nem talált arra utaló jelet, hogy belepiszkáltak volna, a számláló sértetlen, nem mágnesezték. Makra Péter, a fogyasztó szakértője végigfotózta a vizsgálatot, és hitelesnek mondta a kolléga munkáját. Észrevételei, amelyek a fogyasztók kiszolgáltatott helyzetére utaltak, mindig nagyon határozott reakciókat váltottak ki az EDF DÉMÁSZ Partner Kft. munkatársából, aki többször is kijelentette, itt senki sem vádol lopással senkit. Arra viszont nem adott magyarázatot, a rendőrséget miért tájékoztatták úgy előre, hogy  Wittmann úrtól 375 ezer forintos kötbért fognak követelni.

A szolgáltató – mivel kiderült, az órát nem buherálták meg – csak az okozott kárt és a szerelés díját kéri Wittmann Sándortól: ez 10 ezer forint. Erre a törvény betűje szerint joga van a szolgáltatónak. A szerződés ugyanis úgy szól, hogy a cég órájának épségére – hiába, hogy mindenki által megközelíthető helyen függ – a fogyasztónak kell vigyáznia. Wittmann Sándor úgy döntött, megvárja a szabálysértési eljárás lezárultát. Emlékeztették: ez fölösleges, mert az ilyen ügyek nagy részében ismeretlen marad a tettes – ő azonban úgy gondolja, ha fizetne, elismerné, hogy ő rongálta meg az órát, márpedig nem tette. Végül azt javasolták neki, forduljon a lakás biztosítójához, a bírságként kirótt 10 ezer forintot azon próbálja behajtani.

Olvasóink írták

 • 18. waterbear 2012. október 13. 19:43
  „A fene essen a a DÉMÁSZBA (is) ...
  Csak egy gazdasági társaság, hiába végez közszolgáltatást, semmivel sincs semmihez sem több joguk, mint a sarki kisboltos BT-nak, de úgy viselkednek mint egy hatóság.

  És ha már szerződésben köteleznek az óra épségének az őrzésére, vajon mennyit fizetnek érte, merthogy a törvény úgy szól ám, hogy "Szerződésben kikötött szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár! "
  Mennyit is fizetnek bárkinek havi szinten az órájuk őrzéséért??????”
 • 17. történész 2012. október 12. 17:18
  „érdekes a szituáció.Panelben van kb 16 db mérő kinn a folyosón,,,bárki letépheti a plombát? ! Tapasztaltam,hogy ezek az órák nem védhetők.ezek után megérné elő pert indítani a szolgáltató ellen,azért,hogy nem biztosítja a mérők megfelelő védelmét.
  Én nem állítom,hogy nincs aki nem lopja az áramot,de elég egy részeg,hogy letépkedje a plombákat...és mást most nem tételezek fel..”
 • 16. Linka11 2012. október 12. 06:15
  „Tan mese : Néhány éve egyik alap szolgáltatóval irreális magas fogyasztás mérés kapcsán összekülönböztünk.
  Kb három évi fogyasztást sóztak ránk két hónap alatt.-Lényeg az,hogy semmilyen körülmények között nem akarták
  respektálni a reklamációnkat.- Közöltük velük,akkor bíróságon folytatjuk a nézeteltérést !-Erre az illetékes osztályvezető gúnyosan a szemünkbe vigyorgott és közölte a bírósági szakértő is az ő emberük nyugodtan menjünk csak a bíróságra.És mivel az ártatlanság vélelme ránk fogyasztókra nem igaz, ezért beletörődve és részletekbe
  kénytelenek voltunk kifizetni az el nem használt szolgáltatást . Mérő cserét kérve és fizetve azóta sincs akkora fogyasztásunk mint akkor, pedig azóta duplázódott a fogyasztók létszáma nálunk.”
 • 15. Linka11 2012. október 12. 05:53
  „Talán manapság az a legnagyobb gond ,hogy a szolgáltatókat a fogyasztóval szemben irreálisan is védik a törvények és a szabályok.Úgy néz ki ,mintha a fogyasztók lennének a szolgáltatókért és nem fordítva. -Lassan ,mintha valami hatóság lenne a szolgáltató, úgy fenyegethet és sarcolhat mindenkit akár igaza van akár nem.És ez mindegyikre igaz.
  A lakosság ugyanúgy ki van szolgáltatva nekik, mint a politikának a rendőrségnek vagy akár az önkormányzatoknak.
  Ebben az "igazságos rendszerben"az átlag ember érdeke számít legkevésbé.”
 • 14. buhamama 2012. október 11. 08:20
  „SZEMÉT SZOLGÁLTATÓ KIVAN AZ EMBER NEKIK SZOLGÁLVA, MOSTANI LÉPCSŐ HÁZAKBAN NEM SZABAD LE ZÁRNI A VILANYÓRA SZEKRÉNYT.”
 • 13. papsajt 2012. október 11. 07:46
  „a bevétel nagy úr, főleg egy privatizált közműnél, aki profit orientált.”
 • 12. Smerdis 2012. október 10. 14:10
  „gusztustalan egy szolgáltató a démász. és még van poféjuk az utcán váratni az embert, mert egy százhúzeres város ügyfélszolgálati irodájában van tíz szék a váróban, ahol egy rohadt ablakot sem lehet nyitni.
  arról meg ne is beszéljünk, hogy gyakorlatilag ezek meglopnak bennünket. mindent a fogyasztóval fizettetnek ki, aztán ha egy akármilyen szirszar ügyet el akarok náluk intézni, minimum háromszor kell bemennem. mocskos társaság.”
 • 11. DMagóg 2012. október 10. 11:34
  „Azokat kellene falhoz állítani, akik megalkották és akik elfogadták ezt a jogszabályt!
  A saját költségükön tegyék a mérőt a lakásomba, és akkor -miután senki más nem férhet hozzá, még a leolvasó sem- vállalom a felelősséget a plombák és a primitív ragasztószalagok sértetlenségéért!
  Addig, -hozzájuk hasonlóan- nekem is jogom van élni a gyanúval, hogy a levadászásban érdekeltek maguk, vagy megbízottjaikkal "rongálták" meg a mérőt, tépték le a szalagot vagy a plombát! Bizonyítsák be, hogy nem ők voltak!
  Én nem, ők sem! Akkor 1:1 az állás. Én tegyek meg mindent, miközben ők nem tesznek semmit! Tegyék a mérőt lakáson belülre, s akkor nálam labda! Addig meg menjenek ...., azokkal együtt, akik ezt jogszbályilag lehetővé tették!”
 • 10. murphyka 2012. október 09. 23:06
  „Wittmann Úrnak milyen alapon róttak ki bírságot ha nem követett el semmit??A szolgáltató nem tudta bizonyítani hogy Ő "áramtolvaj", csak meggyanúsította, meghurcolta ártatlanul.Fölösleges idegességet okozott neki, mert ki nem lenne ideges ha kerek-perec kijelentik még a vizsgálat előtt a több százezer forintos büntetést?Én bizony feljelenteném a DÉMÁSZ-t ügyvédje majd kitalálja milyen indokkal.Semmiképpen ne fizessen, mert úgy tudom hogy érvényben van még az a rendelkezés hogy a DÉMÁSZ dolgozóinak ingyen cserélik ki pl. teljesítménynövelés kérésekor a kismegszakítót.Ugyanez vonatkozik a fogyasztásmérőre is.Nekem ingyen cserélték ki mint iparági dolgozónak.Neki miért nem? Talán azért mert belepiszkált a levesükbe?Mert nem tapsifüles nyúlként várta hogy a DÉMÁSZ nagylelkűen felajánlja neki a részletfizetést?Sok a kérdés amire a DÉMÁSZ-nak kellene válaszolni pl.egy lakossági fórumon.Ez azonban nem fog megtörténni, mert a DÉMÁSZ a Jóisten földi helytartójának képzeli magát és úgy is viselkedik. Nem ereszkedik le a "pórnéphez".A "pórnép" azért van hogy fizessen az igazi tolvajok és buherálók helyett is.Meg hát a hálózati vesztességet is ki kell fizettetni valakivel.”
 • 9. SP 2012. október 09. 21:59
  „Kettőn áll
  a vásár, a szolgáltatóból és a kiszolgáltatottból.”
 • 8. Fatboy35 2012. október 09. 21:15
  „Komolyan mondom a hányinger kerülgetett a cikket olvasva hogy ezek a démászos figurák mit művelnek a nyilvánvalóan ártatlan és jóhiszeműen eljáró Wittmann úrral.Egy vasat se fizessen nekik!Bezzeg ahol évek óta lopják az áramot a védett népcsoport tagjai rá se bagóznak.Undorító!És még elvárják ha áramlopást észlelünk valahol akkor szóljunk.Eszem ágában sincs szólni...hogy meghurcoljanak.”
 • 7. dendri 2012. október 09. 20:25
  „Uh, a fotósnak valaki szóljon már, hogy bár menő az ultra-nagylátószögű objektívje, embert ilyennel nem fotózunk, mert széttorzítja szegény alanyt.”
 • 6. C6H12O6 2012. október 09. 19:57
  „Arról is lehetne beszélni, hogy pontosan miből is tevődik össze a villany ára, mert teljesen követhetetlen és érthetetlen a sokféle beépített plusz összeg. Mondom én ezt az egykori "nem független" szakértő. És igen a szolgáltató vissza tud élni a fogyasztó kiszolgáltatott helyzetével. A szakértő meg arra szakért amerről több pénzt lát. Nem írom, hogy tisztelet a kivételnek, mert még olyat a több, mint 800 tárgyalásomon nem láttam. Óvatosnak kell lenni és még a saját szemünknek sem hinni. Fényképezni, telefonbeszélgetésről felvételt készíteni. Ügyfélszolgálaton minden nagyobb horderejű dolgot írásban aláírva kérni.”
 • 5. klj-54 2012. október 09. 19:19
  „Nem a római jog a nálunk uralkodó?
  Mert abban a vádlónak kell hitelt érdemlően bizonyítania!”
 • 4. murphyka 2012. október 09. 19:12
  „3.tök igazad van!!Megjegyzésem hogy Szunyogh Úr hiába hangoztatta függetlenségét nem volt az. A DÉMÁSZ fizette és a PTK szerint A megbízó a megbízott érdekei figyelembe vételével kell hogy eljárjon. Függetlenségről nem beszélhetünk ebben az esetben.Független szakértőt a bíróság fog kirendelni amennyiben a sértett fél vitatja a szakértői véleményt.Ez esetben Szunyogh Úr kénytelen volt korrekten eljárni, hiszen a fogyasztó szakértője jóval magasabban kvalifikált volt.És természetesen a sajtó is visszatartó erejű volt a szakértésénél.Rengeteg fénykép készült és ezeket nem lehet meghamisítani.A DÉMÁSZ több szarvashibát is elkövetett ebben az esetben.Ezek a cikkből kiderülnek.”
 • 3. pistimolnar 2012. október 09. 15:19
  „Ha és amennyiben Wittmann úr nem egy "hadseregnyi" tanúval jelenik meg, akkor is ez az eredmény lett volna?!
  Ez az EDF DÉMÁSZ korrektnek nem mondható hozzáállásáról. Hitvány egy társaság!”
 • 2. balihoho 2012. október 09. 14:54
  „Sajnos ilyen a magyar energia törvény. Egyoldalú, és emiatt, kiszolgáltatott még az a fogyasztó is, aki nem vétkes. A szolgáltatónak több joga van, mint a vele szemben álló fogyasztónak, akinek inkább kötelezettsége van. Pedig ha bele gondolunk, az energia szektor is abból él, hogy igénybe veszik az általa kínált szolgáltatást. És ha van más lehetőség, a szolgáltató kikerülésére, persze nem a lopást értem ez alatt! Máris csökkenthető a kiszolgáltatottság. Tanyán láttam már olyan kis erőművet, amely megtermeli a tanya számára szükséges áramot, és a közelében semmilyen villamos vezeték rendszer sincs! A szél, és a nap olyan energia forrás, amit még most, az űrkorszakban sem tudunk kihasználni, miközben folyamatosan drágul a fosszilis energia.”
 • 1. nyomdasz63 2012. október 09. 14:46
  „...Észrevételei, amelyek a fogyasztók kiszolgáltatott helyzetére utaltak, mindig nagyon határozott reakciókat váltottak ki az EDF DÉMÁSZ Partner Kft. munkatársából...
  Ezek a "partnerek" még a közterületfeügyelőknél is alantasabb banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiscsillaggá vált a Fekete Ház

A Szőke Tisza élethű makettje is látható az fogvatartottak szegedi kiállításán. Tovább olvasom