Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Saját otthonunkban is követhetünk el magánlaksértést

Szeged - Csak minden részletre kiterjedő alapos szerződéssel javasolt kiadni albérletet: a jog Kertész József ügyvéd szerint nem a tulajdonost védi.
Magánlaksértés miatt indult eljárás több olyan lakástulajdonos ellen nemrégiben az országban, akik megelégelték, hogy az albérleti díjat és a közüzemi számlákat nem fizeti ki albérlőjük. A tulajdonosok szerződést bontottak, ám a bérlőknek eszük ágában sem volt elhagyni az ingatlant. Amikor pedig erővel jutottak be a tulajdonosok saját lakásaikba, a bérlők magánlaksértés miatt hívták ki a rendőrséget.

Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamra elnöke is találkozott praxisa során hasonló esetekkel.

– Vannak olyan emberek, akik albérletről albérletre járnak, nem fizetik a havi díjat a tulajdonosnak, hatalmas kifizetetlen közüzemi számlákat halmoznak fel, és szélsőséges esetben még a lakást is kirámolják. A mostani gazdasági helyzetben egyre több hasonló ügyre lehet számítani. Amíg pedig a bírósági eljárás ilyen ügyekben 2-3 évig tart, addig nincs sok mozgástere a tulajdonosnak: az albérletkiadás manapság nem jó üzlet – fogalmazott a kamaraelnök.

Ha azonban mégis az albérleteztetés mellett dönt valaki, úgy a bérleti szerződésben feltétlenül rögzíteni kell azt a kitételt, hogy amennyiben a bérlő megadott határidőig nem fizeti ki az albérleti díjat vagy a számlákat, úgy a bérbeadónak önhatalommal, a szükséges mértékben akár kényszerintézkedés útján is joga van kitenni a bérlőt a lakásból. – A magyar bérleti jogszabályok jelenleg nem a tulajdonost védik: a bérlőknek sokkal több jogosultsága van – mondta az ügyvéd. Kertész Józseftől megtudtuk: aki feketén adja ki lakását, és kerül a fenti helyzetbe, duplán rosszul jár. Az albérlő a jog szerint hivatalos szerződés nélkül is birtokon belül van, ráadásul a bérbeadónak ezután az adóhatósággal is meggyűlne a baja.

A Déli Apró heti számában albérletkínálat alatt 126 hirdetést találtunk. Egy alsóvárosi magánház szoba-konyháját a tulajdonos kizárólag „rendet tartó, leinformálható, becsületes személynek" akarja kiadni.

– Egy nagyon alapos szerződést íratunk alá a bérlőinkkel. Belevesszük a fizetés pontos dátumát, hogy rendben kell tartania lakrészét, hogy nem fogyaszthat alkoholt a szobában, nem cigizhet, és nem főzhet fedő nélkül. Utóbbira azért volt szükség, mert egy régi albérlőnk palacsintasütőben sütött meg több kiló krumplit, ami után nekünk kellett újrafestetnünk az egész falat. A bérlő csak a szerződés aláírása után foglalhatja el lakrészét. Aláírásával elfogadja, hogy amennyiben a fenti kitételeknek nem tesz eleget, úgy jogunk van kitenni őt a lakásból. Volt néhány albérlővel gondunk az elmúlt években, de a gondos szerződés miatt végül mindig ők húzták a rövidebbet – mesélte Nagy Antal László.

Olvasóink írták

 • 1. klj-54 2012. december 24. 11:55
  „Biztosan jó szándékkal íródott a cikk.
  De ha valaki csalni akar akkor az aláír bármit és utána kifosztja a lakást, majd eltűnik.
  Én képtelen vagyok egy kártyáról megmondani, hogy az személyi-e, illetve kié?
  Mert a magyar király belügyminiszternek (asszonynak!) visszaküldött személyimen a mellékelt kettő (színes, fekete fehér) kép alapján is olyan igazolványt küldtek vissza amit Svájcban kidobtak az útlevélkezelő ablakon!
  Mondjuk nekünk Anglia miatt volt útlevelünk is, de azért elég megalázó volt!
  Tehát nem tudom azonosítani, innentől kezdve kisnyúl.
  Három cigány barátom apró pénz felemlegetése után viszont kiváló beszélgető társ tud lenni.
  Már előre is elnézést kérek azoktól, akik írásomon joggal fel fognak háborodni!
  DE Orbán az egész országgal tette ezt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 évesen óvodába, 6 évesen iskolába kell menni

A jogszabály 3 éves kortól kötelezővé teszi az óvodát, 6 éves kortól pedig az iskolát. Elvileg eddig sem tarthatták vissza szülői kérésre az óvodában a gyerekeket. Tovább olvasom