Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Sajnálatos blama Szegeden: a náci himnuszt játszották a németeknek

Szeged - A német himnusz első versszakának szövegét játszották pénteken a női kajak kettes eredményhirdetésekor a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.
A német küldöttség szerint nem megfelelő himnuszt játszottak le pénteken a szervezők a női K-2 1000 m eredményhirdetésekor a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A házigazdák úgy vélik: nem hibáztak, ennek ellenére elnézést kértek az érintettektől.

A németek azt nehezményezik, hogy az Anne Knorr és Debora Niche tiszteletére eljátszott dalban a szöveg harmadik versszaka helyett az első csendült fel. Az eredetileg három versszakos szövegből jelenleg a harmadikat használja Németország nemzeti himnuszként. A nemzetiszocializmus időszakában is énekelt himnusz első versszaka sokakban visszatetszést kelt, emiatt nem használják.


- A szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsága a világversenyeken megszokott gyakorlat szerint az összes résztvevő országgal ellenőriztette a nemzeti himnuszokat. A német csapat képviselője is meghallgatta a világbajnokság döntői előtt a felvételt, és nem emelt ellene kifogást - reagált a a szervezőbizottság, amelynek közleménye ugyanakkor hangsúlyozza: ennek ellenére elnézést kérnek a tévedésért.

Korábban írtuk

Németország himnuszának első versszakának szövegét játszották a női kajak kettes eredményhirdetésekor a kajak-kenu világbajnokságon. A bökkenő csak az, hogy a "Deutschland, Deutschland über alles" kezdetű versszak a náci Németország jelképévé vált, ezért manapság nem használják - írja a Nemzeti Sport Online.

- Hatalmas blama ez a szervezőktől, értetlenül állunk az események előtt. Azonban az örömünket még ez sem rontja el - nyilatkozta Reiner Kiessler német edző a sajnálatos esemény után.

Olvasóink írták

89 hozzászólás
 • 89. vidékipolgár 2011. augusztus 25. 08:41
  „Néhány hívatásos rettegőt leszámítva jelentéktelenné degradálódott a történet. Szerintem aki a tényeken túlmutató
  tartalommal akarja feltölteni ezt a tévedést forduljon orvoshoz.”
 • 88. theseus 2011. augusztus 23. 17:31
  „Én el tudom képzelni a szándékosságot, de ez akkor sem jelenti azt, hogy fasizálódna az ország, hiszen erről legfeljebb néhány szervező tudhatott előre, az ország vezetőinek ehhez semmi köze.
  Szerintem inkább az a valószínű, hogy valaki ezzel akarta zrikálni a német csapatot, hátha megzavarja őket, hiszen ők a legnagyobb riválisaink. Végül ők is ugyanannyi aranyat nyertek mint mi, egy ezüsttel előztek meg az éremtáblázaton.
  De az is lehet, hogy tényleg véletlen volt a dolog, nem tűnt fel a szöveg az illetékesnek.
  A németek egyébként nem csináltak nagy ügyet belőle, úgy tűnik, már elült a dolog.”
 • 87. saturnus 2011. augusztus 22. 14:52
  „antonio / Szándékossan hagytam szünetet a lélektani hatás miatt. De ha neked a stiláris kűlsőségek fontosabbak mint a tartalom,akkor bizony majd nagyon fájdalmas lessz a felismerés amikor szembesülsz a fasizmus valóságával,de akkor már késő lessz. Én bizony a te reakciódat úgy tudom be ,hogy nem ismered fel a veszélyt. Mint nagyon sokan mert vagy nem tapasztalták meg vagy társadalmi közömbösségük és műveltségi hiányosságoknak tudható be. Azt ,hogy "saját országod" elnevezést használod hát bizogy igazán nem biztos ,hogy az ott ahol és amikor az embereket le szegényítik az elmult húsz év politikai vezetői miközben ők maguk milliárdosokká válltak és a bankok hű kiszolgálói lettek törvényhozó gépezetükkel,nembiztos ,hogy itt kívánok élni tovább és meghalni e gyalázatos tettek országában. Mert újra rárontanak a népre és röghöz kötött rabszolgává silányítják le őket,főleg ha nem ismerik fel az igazi veszélyt.”
 • 86. Agáta 2011. augusztus 22. 14:18
  „Elhangzott a TV-ben, hogy minden himnuszt az Internetről töltöttek le (hogy ki vagy kik, nem tudni). Aki letöltötte, bizonyára bele hallgatott, hogy jó minőségben jött-e le. Nem tűnt fel neki a szöveg. Felteszem, ő nem hallott arról, hogy a németek a 3. versszakot használják. Csak tudnám, hogy miért műveletlen, tájékozatlan embereket bíznak meg ilyesmivel?
  Egy, a németek emberével (nem emlékszem, hogy csapatvezető, szövetségi kapitány vagy mi volt a titulusa) készített TV-s interjúban elhangzott, hogy ők nem hallgathatták meg, hogy milyen himnuszt fognak lejátszani. 3 alkalommal próbálkoztak, de elhajtották őket "nem működik a lejátszó" szöveggel. Most akkor ki mond igazat?”
 • 85. vidékipolgár 2011. augusztus 22. 13:32
  „Annak ellenére, hogy végig .udapestet mutogatta a királyi TV vajmi kevés köze lehet a az ország "fasizálódott ???" vezetésének az itt elhangzott himnuszhoz, amit jóváhagytak a Németek. Ilyen kontexusban a neved alapján te vagy a Napkirály öccse?”
 • 84. CID 2011. augusztus 22. 13:01
  „Na, de hát ha ez a himnuszuk, akkor mi a gond ? Pláne, ha jóváhagyták ?”
 • 83. antonio 2011. augusztus 21. 22:36
  „saturnus

  Még a saját országod nevét sem tudod helyesen leírni ? :D”
 • 82. saturnus 2011. augusztus 21. 13:38
  „A Német csapat vezetője kérte ,hogy meghalgassa a himnuszt. A magyar szervezők elutasították a kérést mondván,meghibásodott aza készülék amin meghalgathatják. Mindezt az RTL Klubb szombat déli hiradójában nyilatkozta a riporternek. Szinte kész tény a szándékosság!!!! Tudtak róla,hogy fasiszta hitleri himnuszt játszák le. Magyar ország vezetése fasizálódik.”
 • 81. fili-busz 2011. augusztus 21. 12:54
  „"A német csapat képviselője is meghallgatta a világbajnokság döntői előtt a felvételt, és nem emelt ellene kifogást"
  Ettől fogva nem értem, miért a szervezőket teszik itt sokan felelőssé?
  "Ismétlitek, mint bolond a tralallát"”
 • 80. bánki 2011. augusztus 21. 12:31
  „Ez kb olyan mint a Kádár korszakban a ,,szép város Kaposvár" operett förmedvény. A sváb származású osztálytársam fél részegen együtt énekelte a székely himnusszal.

  Nagy dolog !”
 • 79. tol 2011. augusztus 21. 10:32
  „szöveg nelkül kell nyomatni a himnuszokat a sportesemenyeken, oszt mindenki azt hümmög hozzä, amit epp gondol.”
 • 78. lepkehalo 2011. augusztus 21. 10:10
  „Ennél nagyobb baj ne legyen!”
 • 77. szandokán 2011. augusztus 21. 10:03
  „Akár a Magyar Himnusz is lehetne félreérthető.”
 • 76. Apátfalvi** 2011. augusztus 21. 09:41
  „Rendben. Tehát akkor nem lenne sírás, ha mondjuk a románok vagy az izraeliek énekelnének hasonlókat himnuszaikban...? Ha nem, akkor egy szót se szóltam!”
 • 75. horvathi 2011. augusztus 21. 09:01
  „leánykori nevén "Apátfalvi f...a gyerek"

  Tévedsz, mert semmi gondom sincs azal, ha bármelyik nép is énekelné, hogy ...... mindenek felett. Ez az ő magán ügyük, amihez senkinek a világon semmi köze sincs. Ezt hívják úgy, hogy egészséges nacionalizmus.

  A németeknek is joguk van így gondolkozni a világról, meg nekünk is,egymástól teljesen függetlenül.

  Ez is elősegíti azt, hogy végre megdőljön annak a kis közel-keleti népnek a világra gyakorolt vérszívó hatalma, amelyek emberek millióit, milliárdjait taszítja a mélyszegényíségbe, megakafályozva egy igazságosabb világreend kialakulását.”
 • 74. FattyúMatthew 2011. augusztus 21. 09:00
  „Most mit sírnak a németek!Zsinórban háromszoros olimpiai bajnok vízilabda válogatottunk oklevelére odaírták nemrég a kínai szervezők,hogy gratulálunk HONDURAS-nak a negyedik helyezésért !Ennyit erről és nem többet!”
 • 73. Herli 2011. augusztus 21. 08:16
  „65. sóska66 2011.08.20. 23:01>>>>>>Tényleg most mi történt?

  Na, erre én is kíváncsi vagyok. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz felelős személy megjelölve. Ha így lesz, akkor egy politikai komisszár van a háttérben, egy protezsált, akinek semmi haszna nem volt a munkájának. :-((”
 • 72. Apátfalvi** 2011. augusztus 21. 08:04
  „horvathi, <moderálva....>

  Az egészséges hazaszeretetre szükség van, ez teljesen igaz. A gond csak ott kezdődik, hogy ez nem az... Számomra egy német ember nem kevesebb, de NEM IS TÖBB, mint egy magyar, és Németország mindenek felett állóságát MAGYARKÉNT nem tudom, és nem is akarom elfogadni... Ez az !egészséges! hazaszeretet.

  Különben meg mit szólnátok, ha pl. Románia, vagy (tessék kapaszkodni!) Izrael énekelné azt, hogy mindenek felett áll? ...... Úgyhogy szerintem hagyjuk is ezt.”
 • 71. horvathi 2011. augusztus 21. 07:40
  „A németek nagy többsége ma is úgy gondolja és énekili himnuszukat, hogy "Deutschland, Deutschland über alles"".

  És ezt nagyon helyesen teszik, hiszen ez egy nagyon egészséges és szép hazaszeretetre vall a részészükről. Ők is küzdenek a rájuk árasztott globalista, pénzügyi világhatalalommal, amely minden nemzetet egy el akar taposni és egy kis közel-keleti nép uralma alatt akar tudni.

  Nekünk is hasonló bátorsággal kell felemelnünk a fejünket és ha a himnuszunkban nem is így énekeljük, de minden nap úgy kell élnünk és dolgoznunk, hogy MAGYARORSZÁG MINDENEK FELETT.....”
 • 70. messzegedi 2011. augusztus 21. 07:23
  „Nem értem mit szívózik 3. napja a DM ezzel a témával. Eltévesztették, hát eltévesztették. Megírták pénteken, hát megírták (én nem tettem volna, lelkük rajta). DE, hogy 3. napja címlapos ez a hír, hát az visszataszító. MIért jó a DM-nek, hogy lejáratja a vizes VB szervezőit? Talán irigyek, mert a lap munkatársai poros nyomába sem érnek azoknak? (Mielőtt félreértés lenne: semmi közöm a VB szervezőihez.)”
89 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged planking: ötvenen hasaltak a homokban - galériával

Körülbelül ötven ember részvételével plank-rekord született péntek délután az Újszegedi Partfürdőn. Ennyi ember valószínűleg még sehol sem plankelt egyszerre. Tovább olvasom