Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Sajnálja a Fidesz a kendergyár épületét

Szeged - Tiltakozik a Fidesz és a Szögedi Védegylet a szegedi kendergyár épületének bontása ellen, amit a múlt hét végén kezdett meg a beruházó.
Az elmúlt hét végén elkezdték bontani a volt kendergyár egyik épületének tetőcserepeit. Az Első Magyar Kenderfonó Zrt. már márciusban elköltözött az épületből, a múzeum raktára februárban hagyta el az ingatlant. Az Árkád bevásárlóközpont a gyár helyén 2010 októberére készülhet el, a végső határidő 2011 tavasza.

A Fidesz és a Szögedi Védegylet tegnap sajtótájékoztatót tartott az ingatlan előtt, a bontás ellen tiltakoztak. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke közölte: a városvezetők hibáztak, amikor úgy adtak engedélyt a bontásra, hogy nem biztosították a több mint százéves, ipartörténeti jelentőségű gyárépület túlélését. „Szeged értékeinek megsemmisítését a Fidesz nem támogatja".

Annak érdekében, hogy megmaradjon az ingatlan ipari-műemléki jellege, a Szögedi Védegylet hónapokkal ezelőtt felvette a kapcsolatot az a beruházó ECE Projektmanagement Budapest Kft.-vel.

Fotó: Miskolczi Róbert
Fotó: Miskolczi Róbert

A sajtótájékoztatón elmondták: a cég vezetésétől ígéreteket kaptak a megbeszélésekre, de ezekre nem került sor, az épület bontása azonban elkezdődött – közölte Szabó László fideszes önkormányzati képviselő, a Szögedi Védegylet elnöke. A képviselők azt szeretnék, hogy a cég úgy járjon el Szegeden, ahogy Braunschweigben vagy Brnóban tette, ahol az épített örökség értékeit megőrizte a bevásárlóközpont. A braunschweigi áruházhoz például az eredeti tervek alapján újjáépítették egy II. világháborúban lebombázott épület homlokzatát.

A fontos műemléki elemeket megtartják

Gyalay-Korpos Gyula, az ECE ügyvezetője elmondta: a bevásárlóközpont tervei többéves egyeztetés nyomán készültek el. Lapunkban korábban megírtuk: a tervezők az egykori kenderfonógyár műemléki szempontból fontos elemeit megtartották – eleget téve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elvárásának. A téglahomlokzat értékes részei megmaradnak, felújítva visszaköszönnek majd a bevásárlóközpont falairól. Ez egyébként feltétele is volt az építkezésnek: a szegedi közgyűlés így hagyta jóvá. Az új épület előtt egy, a régi öntöttvas oszlopokból formált művészi alkotás áll majd, amelyet versenyen választanak ki. Néhány, a kenderfonóban használt gépet pedig kiállítanak a vásárlótérben. Az Árkád Londoni körútra néző homlokzatáról tervpályázaton döntöttek, a fő szempont az volt, mennyire illeszkedik a bevásárlóközpont a városi környezetbe és milyen igényes építészeti megoldásokat alkalmaznak az építészek. Gyalay-Korpos Gyula hozzátette: nem zárkóznak el, a szegedi civileknek több időpontot is javasoltak a találkozásra, ami nem az ő hibájukból hiúsult meg.

Olvasóink írták

 • 11. bo 2009. július 01. 10:06
  „10.- :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 10. ClarkGriswald 2009. július 01. 09:55
  „Inkább oldják meg ők: http://www.smh.com.au/ffximage/2007/10/22/jobbik_wideweb__470x358,0.jpg”
 • 9. velemenynyilvanito 2009. július 01. 09:14
  „ha mar a fidesz mag barmelyik munkahely teremtesrol szol talan nem kellet volna az orosz piacot felrugni,akkor most nem boltok lennenek hanem maradt volna a kendergyar meg a tobbi gyar es mukodne mert lenne piaca!!!!!”
 • 8. velemenynyilvanito 2009. július 01. 09:12
  „demagogia=fidesz majd elhiszem hogy sajnaljak mikor ok is foleztek belole!!!!!ez a nap vicce!!!!szet rohogom magam,vagy sirnom kell mert hiszek a fidesznek,vagy barmelyiknek??!!!”
 • 7. mentelmi-jog 2009. július 01. 00:14
  „Kérdés: A Széchenyi térre milyen pláza vagy bevásárlóközpont fog épülni? Üres, kihasználatlan terület a belváros legközepén, jó megközelíthetőséggel! Ezt mikor adja majd el a mindenkori városvezetés akár bal akár jobbos? Mert tippem szerint nem sokára...”
 • 6. mentelmi-jog 2009. július 01. 00:11
  „Miért nem lehetne a kiskörúton belüli részt ledózerolni egy az egyben, és egy nagy fedett plázává átalakítani egyből?! Sok időt meg pénzt spórolnánk vele! Még több plázát, teszkót, lidlt és aldit Szegedre, nincs még elég!!! Ja, remélem a régi gyárat lebontják és annyiban marad a projekt mint a világ utcája...”
 • 5. k.elvis 2009. június 30. 22:32
  „A baloldal érdeke:eltörölni a múltat.Érdemes megnézni milyen szép épületeket épít külföldön az Árkád.Nálunk csak dobozokat/Pécs,Győr,Szeged/.Tényleg gyarmat lettünk?”
 • 4. bo 2009. június 30. 22:03
  „Én meg a fityeszt!”
 • 3. hajnalzaj 2009. június 30. 21:31
  „De, nyugodtan ruházzon be valaki Szegeden, de ne úgy, ahogyan most és itt teszi majd az Árkád építtetője. Egyszerűen elképesztő az a cinizmus a városvezetés részéről, ahogyan kezeli a régi értékeket. Bocsánatot kérek, de szegediként valahogyan nem fogok elélvezni egy új bevásárlóközpont csillogásától, viszont belül vérzik a szívem, látva, hogyan tűnik el a régi Szeged, sajna egyre gyorsabban (lásd a Gogol, Mikszáth és Attila utcai bontásokat vagy az újszegedi, Korondi utcai villa esetét is).

  Érdekes, sohasem látok szocialista politikust tiltakozni egy-egy jellegzetes szegedi építmény bontása előtt: szerintem nem kérdés, hogy politikai oldaltól függetlenül minden épeszű politikusnak mentenie, védenie kéne mindazt, ami még megmaradt a városból: Szeged ugyanis Európában egyedülálló, (még) egységes, eklektikus-szecessziós belvárossal rendelkezik, ám ahogy elnézem, már nem sokáig. Ha a jobboldal állna így hozzá a témához, egyértelműen ugyanúgy elítélném azt, de mintha nem ők vezetnék a várost (most abba ne menjünk bele, miért nem).

  Ugyan magyarázza meg nekem valaki, miért jó az, hogy egy új társasházat egy régi érték helyén kell felépíteni?! Ja, hogy ma már nem célszerű ,,elavult struktúrákat" fenntartani, ahogyan városunk első embere állította nem is olyan régen? Semmi bajom nem lenne polgármesterünk dinamizmusával, ha mellőzné meglévő arroganciáját és cinizmusát. Persze hogy nem érdeklik őt az itteni műemlékek, hiszen nem szegedi, mi is kötné ide a hatalmon kívül? Bizonyára jobban tudja, mitől lett patinás ez a város, mint mi, akik itt is születtünk. Egyre jobban elegem van a presztízsberuházások puszta vakításából. Szegeden azonban nincs normális megélhetést biztosító munkalehetőség, egyre rosszabbak az utak, szép lassan rádszakad a Széchenyi téri paloták teteje (hála értékmentő vezetésünknek), de lesz méregdrága fürdőnk és szuper kettes villamosunk, hihetetlen ez a fejlődés.

  Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy Szegedet az utóbbi években egy gyökértelen politikus vezeti. A gyökértelenéget azonban valami mégis képes ellensúlyozni: a gyökérség.”
 • 2. E! 2009. június 30. 17:41
  „Jujj, nehogy már valaki beruházzon Szegeden! Borrrzasztóóóó!!”
 • 1. Gazficko 2009. június 30. 16:55
  „Azt aztán sajnálhatod.

  Az rendben van,hogy a fidesz védi az értékeket,de akkor mért nem tudod fellépni mikor az Erdészeti és Vedres-koleszeket zárták be???????????

  Mint volt erdész-tanuló nekem aztán ne mondja senki,hogy a kihasználtság 86%-os volt. Az erdész kollégiumban mindig tele volt az ország minden részéből jött erdésztanulókkal. SŐT.Volt olyan is,hogy kb.20 diákot másik kollégiumba kellett elhelyezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Straub F. Brúnó örökösei: gimnazisták az SZBK-ban

Szeged - Negyven gimnazista ismerkedik két héten át az élettudományokkal az MTA Szegedi Biológiai… Tovább olvasom