Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Sándor Klára: Több női képviselőt a parlamentbe

Sándor Klára az egyik kezdeményezője annak a törvénymódosításnak, amely elfogadása esetén a női képviselők nagyobb arányát biztosítaná az országgyűlésben. A helyi szinten politizálókat megosztja a javaslat.
Két SZDSZ-es politikus, Sándor Klára és Magyar Bálint a választójogi törvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy kvóta biztosítsa a női képviselők nagyobb arányát a parlamentben. Sándor Klára előrebocsátotta, Magyarországon a rendszerváltás óta alig 8-12 százalék között mozog a nők aránya az országgyűlési képviselők között.

A szegedi liberális politikus lapunknak nyilatkozva számos érvet sorolt fel kezdeményezésük alátámasztására. Nemzetközi összehasonlításban gyakorlatilag az arab országok átlagának szintjén állunk a nők politikai képviseletét illetően. A kvóta széles körben elfogadott az európai országokban, és világszerte alkalmazzák.

Tóth Károly alkotmányjogász nem ért egyet azzal, hogy az országgyűlésben adminisztratív eszközökkel változzon a nemek aránya, a kezdeményezést „európai nyafogásnak" tartja.
– Már korában is volt olyan szándék, hogy a parlament tükrözze a társadalom összetételét, így lettek képviselők például bányászok vagy mosónők. Persze ezzel nem azt mondom, hogy a férfiak inkább, a nők pedig kevésbé alkalmasak országgyűlési képviselőnek, de azt, hogy ki jusson mandátumhoz, továbbra is rá kell bízni a választókra – érvelt a Szegedi Tudományegyetem tanára.

Érvek, ellenérvek

Sándor Klára reagált a polgármesterek és képviselők megjegyzéseire: a kvóta nem érinti az egyéni képviselői helyeket, csak a pártlistákra vonatkoznának az előírások, ebbe a választóknak most sincs beleszólásuk, mert a pártlistán szereplőket és azok sorrendjét a pártok határozzák meg. A kvótarendszer bevezetése mindössze ahhoz elég, hogy elérje a nők aránya az országgyűlésben a 30 százalékot. Ami azért fontos, mert ez az a kritikus határ, ami alatt egy csoport kénytelen a többségi csoport szabályai szerint viselkedni, jelen esetben kénytelen ugyanabban a férfidomináns rendszerben gondolkodni, ami fennáll.

Sándor Klára Tóth Károly kijelentésére azt mondta, hogy nagyjából annyi köze van a „szocialista kvótának" az ő javaslatukhoz, mint amennyi a „szocialista demokráciának" volt az igazi demokráciához: semmi. Azzal bizonyítani akarták, hogy demokrácia van, ezzel viszont elérni szeretnék, hogy esélyegyenlőség legyen. Számos más „európai nyafogást", például a demokratikus választásokat, a piacgazdaságot sem ártott átvenni.

Kübekházán a kilencfős testületben hét képviselő nő. Molnár Róbert polgármester egyetért a törvényjavaslattal, szerinte is több nőnek kellene részt venni az országos politikában, és ő is úgy gondolja, ezt egyelőre csak adminisztratív eszközökkel lehet elérni.

Galgóczkiné Krobák Mária Anna egy másik olyan települést vezet, ahol a női képviselők többségben vannak. A kövegyi polgármester adott esetben nem támogatná, „hogy így befolyásolják a választásokat". Csengelén csak férfi képviselők kerültek a testületbe. Sánta Ferenc polgármesternek nincs kifogása az ellen, hogy a nők az eddigieknél nagyobb súllyal vegyenek részt a politikában, de azt vitatja, hogy ezt számukra kvótát biztosítva kellene megteremteni.

Az ásotthalmi 11 fős képviselő-testületbe egyetlen nő került be, a falu élén álló polgármester is férfi. Polner Frigyes Cirillné elmondta, képviselőtársaival gond nélkül kijön. Szerinte mindegy, hogy az illető képviselő nő vagy férfi, csak bízzanak meg benne az emberek, a választók. Polnerné szerint a nőket kellene aktívabbá tenni, rábírni, hogy politizáljanak.

A nagylaki testületben ideális az arány, négy nő és a polgármesterrel együtt négy férfi dönt. Egyikük, Verba Elisabeta Baby hülyeségnek nevezte a javaslatot. A nagylaki képviselő azt mondta, a rátermettség, a tudás és az elkötelezettség számít. És persze az, hogy demokratikus körülmények között válasszák meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legaktívabb megyei parlamenti képviselők

Gyurcsány Ferenc tavaly május óta tízszer annyit beszélt a parlamentben, mint legnagyobb riválisa,… Tovább olvasom