Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Sándor Zsolt: a hiba esztétikája fogott meg

Szeged – Romantikus múltidézés, emlékmentő dokumentálás, trendek a retrokultúrában, a VHS-korszak emlékei – ezekről beszélgettünk Sándor Zsolttal, a retronom.hu szegedi szerkesztőjével.
A retronom.hu ötletét legkevésbé sem romantikus múltidézés szülte, sokkal inkább az emlékek megőrzése, archiválása volt a cél. A nyolc éve működő oldal nagyszabású vállalkozás az értékmentésre: szerkesztői 1900-tól 1999-ig rendszerezik mindazt, ami a művészet világából, így a múzeumokból is kimaradt.

A szegedi Sándor Zsolt és a budapesti Szatmári Ádám szerette volna ezeket a dokumentálatlan emlékeket megmenteni az enyészettől, megosztani másokkal és archiválni a jövőnek.

A napról napra bővülő retronom.hu múltunk mindennapjainak vizuális objektumaival foglalkozik: képeslapok, kártyanaptárak, termékek csomagolása, különféle tárgyak, régi reklámfilmek – azaz minden, ami látható.

Sándor Zsolt szerint a VHS-kultúra visszaidézése lesz a következő nagy dobás. A szerző felvétele
Sándor Zsolt szerint a VHS-kultúra visszaidézése lesz a következő nagy dobás.
A szerző felvétele

Sándor Zsolt, a retronom.hu 40 éves kitalálója grafikusként azt tanulta: fontos a művészet háttere, de sehol sem találta rendszerezve a múlt művészetét kitermelő mindennapok emlékeit. Ezért hozta létre honlapját, ami azóta hivatkozási alap lett. Az oldalra napi rendszerességgel érkeznek a múlt lenyomatai, amiket a felhasználók töltenek fel. Rengetegen küldenek be emléktárgyakat, képeket az ország minden tájáról, ezeket a leleteket később a szerkesztők rendszerezik, kategorizálják. Az egyre bővülő gyűjteményre naponta 4-5 ezren kíváncsiak.

– Mi lesz a következő nagy dobás a retrokultúrában? – érdeklődtünk. Zsolt a VHS, a nyolcvanas évek házivideó-kultúrájának előretörését prognosztizálja. A VHS-kazetta ma már elavultnak számít, helyét fokozatosan átvették a jobb minőségű, olcsóbban előállítható, de kevésbé strapabíró DVD-lemezek. A VHS-kazettáknak az a legfőbb ismérvük, hogy lejátszásnál a mágnesszalag kopik, így a kép és a hang minősége minden lejátszásnál romlik.


– A super 8-as kamerával készített filmeknek van valami megfoghatatlan meleg, puha, kellemes hangulata. Ennek tökéletes ellentéte a VHS-felvételek vizuális zaja. A folyamatos szalagnyúlás, a kopások csodálatosak – mondta Zsolt, akit a médium sajátosságából fakadó hiba esztétikussága fogott meg. Hozzátette: a nyolcvanas évek VHS-kultúrájával valami biztosan fog történni.

Zsolt már elkezdte a szalagok gyűjtését, hiszen mint mondta, a legtöbben most kezdik kidobni a régi videókazettákat. A retonom.hu szerkesztője nem csak videókamerával felvett családi kisfilmekre vadászik, a televízióból felvett műsorok éppúgy érdeklik. – Olyan szalagokat keresek az ócskapiacokon, vásárokban, amiken tévéből felvett adások vannak. Ezeken a kazettákon sokszor véletlenül meghagyták a két film közötti reklámokat. Ilyenkor nem is a rögzített filmek az érdekesek, sokkal inkább az, hogy a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején milyen reklámok futottak a televízióban, mit mondott a bemondó, és azt hogyan mondta.


– Elkezdtem gyűjteni a narrátoros, vagy ahogyan akkor neveztük, „alámondásos" filmeket is. Amerikai produkció, német szinkronnal, magyar alámondással; ez mindent visz – meséli a szegedi emlékmentő, majd hozzáteszi: – Nemrég egy olyan kisfilmet találtam, amit a nyolcvanas években forgathattak a szegedi Tisza-parton, középpontban a Szőke Tisza gőzhajóval. Minél több ilyen dokumentumot szeretnék megmenteni a pusztulástól.

Olvasóink írták

 • 5. mnvo 2010. november 11. 14:34
  „Mad Max :-)
  http://tv.retronom.hu/?q=node/16515”
 • 4. franzvon 2010. november 11. 06:36
  „:)Amikor a filmen minden szereplőt egyugyanazon férfi "szinkronizálta"
  "Élő szövet a fém vázon"...”
 • 3. THE 2010. november 10. 21:59
  „A legjobb: http://www.youtube.com/watch?v=vw2WNywUlJI”
 • 2. Szusi 2010. november 10. 19:27
  „Rendszeresen látogatója vagyok az oldalnak. Kellemes gyerekkori emlékek. Fabulon babacsalád, banános habfürdő, óceán fogkrém. Jó néha nosztalgiázni. :-)”
 • 1. IVY 2010. november 10. 13:10
  „A Ninja bosszúja-t még ´87-ben az általános sulis video-szakkörben láttam először. Ue. a narrátoros változat volt. Köszi. :) Jó volt felidézni újra. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 tanács, hogyan biciklizzünk ősszel és télen

Nem csak autóval, de kerékpárral is másképp kell közlekedni, ha változik az időjárás. Tovább olvasom