Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Sándorfalva és Szatymaz közösen fejleszt

Sándorfalva - Csatornázott településen élhetnek 2013-tól a sándorfalviak és a szatymaziak. Csongrád megye egyik legfiatalabb városa fogott össze a szomszéd faluval: a közel 5 milliárd forintos beruházáshoz 4 milliárdos uniós támogatást nyertek.
A napokban kapta meg Kakas Béla, Sándorfalva polgármestere az NFÜ-től azt a levelet, amelyben értesítették, hogy Szatymazzal együtt kétfordulós uniós pályázatot nyertek csaknem 5 milliárd forintos költségvetésű projektjükre: szennyvízcsatorna-hálózatot és szennyvíztisztítót építhetnek. A támogatási szerződést még az első félévben aláírják.

Sándorfalván 20 éve próbálkoznak azzal, hogy kiépítsék a csatornahálózatot, de minden eddigi kísérlet elakadt. Szatymazon a 90-es évek vége óta szerettek volna csatornázni – mondta Kormányos László polgármester. De mindig Sándorfalvával közösen készítettek terveket és nyújtottak be pályázatokat. Eredménytelenül.

A szennyvíztisztító a két település közt félúton épül meg. Látványterv
A szennyvíztisztító a két település közt félúton épül meg.
Látványterv

Az elnyert uniós pályázat szinte az utolsó esély volt, és előkészítéséhez már 4 évvel ezelőtt hozzáfogtak. A beruházáshoz társulást kellett létrehozni, amelynek elnöke Kakas Béla, mivel a projektgazda Sándorfalva városa. Az emberek társulatot alapítottak, hogy állami kamattámogatást kaphassanak, és az egy házra jutó 200 ezer forintos önerőt 8 év alatt, részletekben fizethessék ki.

Az 5 milliárd forintból 4 milliárd az uniós támogatás, 740 millió a lakosság hozzájárulása, a fennmaradó rész hitel. Hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, hogy ősszel nekifoghassanak a várhatóan 2013-ra befejeződő fejlesztésnek. A közös szennyvíztisztító a két település között félúton, a vilmaszállási csatorna mellett, szatymazi területen épül.

Megszabadulnak a derítőktől

– 13 ezer ember életminősége változik meg, a sándorfalviak pedig végre elmondhatják, hogy európai városi körülmények között laknak – mondta Kakas Béla. – Több mint 100 ezer köbméter szennyvíztől szabadul meg az altalaj, a belvíz soha többé nem mossa ki a derítőket. Kormányos László szerint is elképesztő körülményeket okozott a csapadékos időjárás: a szomszédok egymásra szivattyúzták a szennyvizet. Szatymazon próbáltak bírságolni is, de hiába. Ez az egyetlen európai megoldás – mondta a polgármester.

Olvasóink írták

 • 1. Neszemetelj! 2011. március 09. 19:48
  „Remélhetőleg Kakas Béla Polgármester Úr gondol majd a Kővágó dülőben élőkre is, mert az a rész mindig kimarad a projektekből.
  Mondjuk egy kicsit nehéz lesz csatornát kivitelezni, ha még vezetékes víz sincs!!!
  A közműről már nem is érdemes említést tenni...
  Pedig nagyon jól tudja a Polgármester Úr hogy milyen sok család él a Kővágó dülőkben, ha pedig nem tudja..., akkor egy szép napon sétáljon el arra.
  Érdemes megnézni, és elgondolkodni hogy valójában hová is kelne el egy kis uniós pályázati támogatás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eszem-iszom, vigadalom a szegedi böllérversenyen

Szeged - Tetőfokára hágott a hangulat a 4 napos II. toros pálinkafesztivál böllérversenyén a… Tovább olvasom