Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Sándorfalván a város kulcsa

Először ünnepeltek a városi polgárok közösen Sándorfalván. A július elsején városi rangra emelt település polgármestere átvehette a város kulcsát a belügyminisztertől. A helyiek koncertekkel, tűzijátékkal, színes programokkal emlékeztek meg államalapításunkról.
Lamperth Mónika koszorúz Sándorfalván Fotó: Schmidt Andrea
Szikrázó nyár végi napsütésben ünnepelte a hét végén Sándorfalva várossá nyilvánítását és a nemzeti ünnepet. Szombaton kora délután a mazsorettek és a fúvószenekar az árnyékba menekülve várta a főtéren, hogy a nagy, fekete autók illusztris utasai felsorakozzanak a koszorúzáshoz. A vidám mazsorettparádé után sokak megdöbbenésére a gyászinduló hangjaira indult Lamperth Mónika belügyminiszter koszorúzni.

– Temetik a falut, éljen a város – jegyezte meg valaki a tömegben. Miután a polgármester is elhelyezte a megemlékezés virágait Szent István szobránál, újra vidámabb muzsikát fújtak a rezesek, és a mazsorettek fölvezetésével a vendégek és a helyiek elindultak az iskola felé. Ott színpadra lépett Darázs Sándor polgármester, aki köszönetet mondott az elődöknek azért, hogy elérhették: Sándorfalva város lett. „Különösen nehéz volt ez Szeged árnyékában" – fűzte hozzá. Szerinte nem szabad hagyni, hogy az elért eredmény egy egyszerű cím legyen, azt meg kell tölteni tartalommal.

Lamperth Mónika adta át a város kulcsát a polgármesternek. A belügyminiszter a polgármester szavaira reagálva kifejtette: Sándorfalva számára Szeged nem árnyék, hanem napsütés, ha a megyeszékhely fejlődik, az húzza magával Sándorfalvát is.

A műsort több száz érdeklődő figyelte a Kastélykertben. Újvári Istvánné szerint fejlesztésekkel jár majd az új cím. A polgárok azt remélik, több támogatáshoz jutnak. Szépíteni kellene a köztereket, a faluközpontot, azaz most már városközpontot – magyarázta az asszony. – Nincs kövesút mindenütt, a piacot is rendbe kellene hozni – sorolta a feladatokat.

Bene József is az infrastruktúra fejlődését várja az új cím elnyerésétől. Szerinte a szennyvíz elvezetését kellene sürgősen megoldani. Az utcák egy része szinte járhatatlan, azokat burkolni kellene. De nagyon nagy szükség volna munkahelyekre. Mindezek elérésében – mondta – jelenthet valamit, hogy várossá nyilvánították Sándorfalvát. Talán így jobban részesülhetnek támogatásokban – tette hozzá.

Az ünnepi hétvégén számos program várta a polgárokat, talán ezért is voltak kevesebben a hivatalos ceremónián. Az ünneplésbe bekapcsolódtak a testvértelepülések küldöttségei is. A falu utcáin itt is, ott is török címerrel díszített pólóban feszítő vendéggyerekek bukkantak föl. Mutatványosok, kirakodóvásár, tűzijáték, koncertek szórakoztatták a helyieket Sándorfalva város első ünnepén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a Kossuth nyomdának

Hiába ígérte a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. vezetése, hogy megpróbál megoldást találni a gazdálkodási… Tovább olvasom