Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Sanghajban készít kávét Apró Franciska

Sanghajban készít kávét Apró Franciska
Szeged - A földeáki születésű Apró Franciska Budapesten tanul nemzetközi tanulmányok szakon, mellette pedig a kávé szerelmese. Nemrégiben latte art kategóriában barista magyar bajnok lett, most a sanghaji világbajnokságra készül.
– Diákmunkaként kezdtem el kávézóban dolgozni, és nagyon megtetszett a barista szakma – mesélte a 23 éves Apró Franciska, aki hamarosan hazánkat képviseli majd a Sanghaji barista-világbajnokságon latte art kategóriában. – A döntőben hat motívumot kell elkészítenünk tíz perc alatt. Kettőt kizárólag öntött technikával csinálhatunk, két dizájner lattét pedig már az öntés mellett szórással és rajzolással is készíthetünk. Ezek után még két espresso macchiato következik. Gyorsan és pontosan kell dolgozni – tette hozzá Franciska. Kedvenc mintái közé tartozik a körtulipán, a pillangó és a rozettás motívumok.
 
Franciska a kávéra koncentrál. A versenyeken számít a gyorsaság, a pontosság, ezek mellett a viselkedésre is odafigyelnek. Fotók: Winography
Franciska a kávéra koncentrál. A versenyeken számít a gyorsaság, a pontosság, ezek mellett a viselkedésre is odafigyelnek. Fotók: Winography

Azt is elárulta, hogy a magyar bajnokság egyik bírája meghívta magához Londonba egynapos gyakorlásra, hogy fejlesszék technikáját a világbajnokságra. – A versenyig aktív felkészüléssel töltöm az időt, tökéletesítem a mintákat, hogy kicsit bonyolultabbak, eredetibbek legyenek. Ez főleg azért fontos, hogy egy már jól begyakorolt és részleteiben is tökéletesített versenyszámmal léphessek színpadra.
 
Hat motívumot kell elkészíteni  a döntőben, erre tíz perc lesz.
Hat motívumot kell elkészíteni a döntőben, erre tíz perc lesz.

De a bírák nemcsak a minta újszerűségét, kontrasztosságát figyelik, hanem például a vendéglátósoktól elvárt viselkedést, a kedvességet, a precizitást is. Nagyjából 40 indulóra számítok. Mivel ez lesz az első ilyen nagy versenyem, így nem török nagy babérokra, de szeretnék bejutni az első 10-15 közé – mondta lapunknak a földeáki lány, aki Budapestre jár nemzetközi tanulmányok szakra. Csoporttársai gyakran kikérik a véleményét kávés kérdésekben, de az egyik legjobb  barátnője például koffeinérzékeny.
 

Az egyetem, a munka és a felkészülés mellett nem sok szabadideje marad, de ha mégis, akkor szívesen jógázik, kirándul. – Ha már ilyen messzire utazom, úgy döntöttem, hogy Kínában töltök két hetet, és mindent megnézek, amit csak lehet. Ételek terén még nem tudom, hogy mennyire lehetek merész, bár vegetáriánus vagyok, így nem sok veszély leselkedik rám – nevetett Franciska. Megsúgta azt is, hogy aki kávéval foglalkozik, már azt is figyeli, milyen termőterületre milyen ízek jellemzők. Az ő egyik kedvence például az etióp területről származó kávéknál érezhető citrusos, virágos aroma. Mint mondta: ezt ugyanúgy lehet érezni, mint a legkiválóbb boroknál.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszáz táblagépet kaptak Csongrád megyei iskolák

Hatszáz táblagépet kaptak Csongrád megyei iskolák
Fábiánsebestyénre, Csongrádra, Kistelekre, Szegedre, Sándorfalvára, Mórahalomra, Makóra és Pitvarosra kerültek korszerű eszközök a Vodafone-tól. Tovább olvasom