Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Santa Claus Jézuskát előzi a kéményben

Mikulás nevével az volt a baj, hogy ez a Miklós szlovák változata. A 20. század elején kitalálták: legyen inkább Télapó. Ez az alak tetszett Rákosiéknak is, de egészen más okból. Napjainkban a Coca-Cola 1931-es reklámarca az úr, és nálunk is kezdi kisajátítani a karácsonyt. Ezt már nem kellene hagyni.
Kezdetben egy Mikulásunk volt. Inkább mesebeli, mint valóságos, de mindenesetre ritkán látható személy. Legföljebb hallani lehetett, ahogy elment, például a hátsó gangon Babits versében, amikor „Nappal kezdődtek az éjszakák, / csilingelt és búgott a világ, / cicázott az ablakok visszfénye..." Idővel ez a titokzatos, szent ember egyre közelebb került a gyerekekhez. A Télapó szánkója című, 70-es évekbeli híres diafilmen már levelet ír neki egy kisfiú, és letegezi.

Postás bácsi, pirosban

Tehát Istvánka levelet ír a Télapónak a Mennyországba, de hát persze a posta nem tudja továbbítani. Nagy a tanakodás a hivatalban. Végül a fiatal postás beöltözik, lovas fogatot bérelnek neki. Ajándékozás után a gyerekek véletlenül leleplezik, de aztán abban maradnak, hogy ez titok, a felnőtteknek nem kell tudniuk arról, hogy ilyenkor csak beöltözik valaki. A mű nagyvonalúan megválaszolatlanul hagyja a kérdést: mi történt a többi gyerekkel, ha Istvánkáéknál ilyen sokáig időzött a kézbesítő? Az is érdekes, hogy kereskedelmi mennyiségű játékot hozott december 6-án. Hadd zavarodjon össze a gyerek, hadd higgye azt, hogy igazából ilyenkor szokás komoly ajándékot kapni, nem karácsonykor. A szülők rosszul tudják, de nem kell szólni nekik; ti, gyerekek már egy jobb, emberibb világban fogtok élni.

A két egyházi indíttatású ünneppel komoly tervei voltak a „jobb, emberibb világ" letéteményeseinek. Ám a Mikulásból nem a Rákosi-rendszer akart először Télapót faragni: ezt a névváltozatot a 20. század elején vezették be, merthogy a Mikulás név sajnálatos módon a Miklós szlovák változata...

Egyenlőtlen csata a globális karácsonnyal. A szegedi Virág cukrászda előtt elrendezik a műmikulást (december 15-én). Fotó: Karnok Csaba
Egyenlőtlen csata a globális karácsonnyal. A szegedi Virág cukrászda előtt elrendezik a műmikulást (december 15-én).
Fotó: Karnok Csaba

A Coca-Cola szerződtette

A Mikulásból a szocializmusban – mint a diafilm is mutatja – úgy lett Télapó, hogy a ruhája változatlan maradt. A piros kabát, a hozzá való konya sapka és a hófehér álszakáll így együtt körülbelül ugyanaz a fizimiska, amelyet a 20. század eleji meseirodalom, majd az amerikai filmek sora, s az 1931-ben megszületett Coca-Cola-reklámkampány is szentesített. Az üdítőgyártó világcég szerződtette marketingesnek először Santa Claust. Ő eredetileg az angol Christmas Father, csak rövidebbre nyírták a szakállát, és sportosabb kabátot adtak rá palást helyett. Az angolszász hagyományok szerint ez a bácsi nem december 6-án, hanem karácsonykor hoz ajándékot, mégpedig a kéményen leereszkedve. Ez a vagányság lett a veszte szegénynek, mert így, hogy nem annyira szenteskedő, könnyen meg lehet tenni a karácsony előtti bevásárlás jelképévé. Egyszerű üzenet ez: ha látod a Mikulást, ideje bevásárolni karácsonyra. Szent Miklós utódjának ma már egyáltalán nem számít, hogy a gyerek jó volt-e. Nem erkölcscsősz ő, csak továbbítja az árut pontosan és gyorsan.

Ez szép lassan alakulhatott így a nyugati világban, nálunk azonban húsz éve átszakadt a gát. Kezdtek szaporodni a Mikulások, és nőtt az az időintervallum, amelyben látjuk őket. Amikor a kilencvenes évek közepén Makón egy Mikulás-szolgáltatást vállaló férfiúval készítettem interjút, azt mondta, hogy megrendelésre vitt már bugyit is egy fiatal lánynak. Olyan műmikulást, amely a Jingle bellst énekli, és közben riszálja a fenekét, először a kilencvenes évek végén láttam a szegedi Párizsi körúti, azóta megszűnt elektronikai áruházban. Borzalmas giccs volt, mindenki mosolygott rajta. Nem hittük, hogy övé a jövő.

Három a Mikulás a zentai színház színpadán. Lehet, hogy tényleg ezt érdemeltük. Fotó: Újvidéki Magyar Szó
Három a Mikulás a zentai színház színpadán. Lehet, hogy tényleg ezt érdemeltük.
Fotó: Újvidéki Magyar Szó

Ritka, áldott pillanatok

Ezután kezdték Mikulás-ruhában dagasztani a kenyeret a Kárász utca sarkán lévő kirakat törpéi. Ma már minden nagyobb üzletben lehet látni ilyeneket, mi pedig észre sem vesszük, mennyire hozzánőttek a karácsony előtti hétköznapokhoz. Az ezredforduló után jött divatba a házak párkányán kapaszkodó Mikulás. Szemlátomást a kémény felé igyekszik, mintha sürgős dolga lenne, például az, hogy megelőzze, és végül kiszorítsa a piacról a Jézuskát. Ám a globalizáció úgy áll körülöttünk, hogy mindezt már csak ritka, áldott pillanatokban vesszük észre és gondoljuk végig.

A minap Zentán, a színházban tízéves fönnállását ünnepelte a helybeli könyvkiadó. A vállalkozás vajdasági magyar írók, költők, esszéírók műveit adja ki, és fönntart egy internetes folyóiratot is. A jelenlévőknek nem volt illúziójuk: abban az időpontban, amikor a legnézettebb magyar kereskedelmi tévében, ami ott is fogható, a Csillag születik megy, fölösleges arra számítani, hogy megtelik magyar olvasókkal a nézőtér. A jelenlévő írók jórészt egymásnak olvasták föl erre az alkalomra hozott szövegeiket. A rendezvény, amely mégis igazi ünnep volt, avantgárd akcióval ért véget: felemelkedett a lepel a színpadon, és három szigorú tekintetű Mikulás nézett velünk szembe. Fotocellás robotok. Ez úgy derült ki, hogy a kiadó vezetője átballagott előttük, erre az egyik elkezdett táncolni a Jingle bellsre. Halk nevetés hullámzott végig a jelenlévőkön, aztán csak álltunk, néztünk. Később páran fényképezkedtek is a három Mikulással, amely annak a világnak a megszelídített, kinevethető képe volt, amely a színpadról lelépve megint körülvett minket. Amivel kezdenünk kellene valamit – vagy inkább amiben kezdenünk kellene magunkkal valamit, okosan. Miért? Például azért, mert mégiscsak magyarok vagyunk, vagy mi az Isten!

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. macs 2009. december 28. 11:43
  „bambinaXX,
  tudod ez az egész Jézuska dolog is egy nagy hazugság. Nekem sose mondták a szüleim, hogy a karácsonyi ajándékot és a fát a Jézuska hozza. Igy nekem nem okozott traumát, de ismerek olyan gyereket, aki elmesélte, már régen tudja az igazságot, de nem akarja megbántani a szüleit, nagyszüleit. Erről mi a véleményed? A gyerek szinészkedik, a felnőttek "mesélnek".
  Hány olyan család van, ahol a szeretetről papolnak, közben a szülők ölik egymást. Megszidják a gyereket, ha hazugságon kapják, de sokszor ők is elrugaszkodnak a valóságtól. Csak példa, de már hallottam ilyen szöveget, a papa undok banyának titulálta felesége anyját, majd széles mosollyal ölelete át a drága anyukát, a gyerek mindkét alkalommal szem- és fültanú volt. Nem akarok okoskodni, de hányszor válik el élesen a szöveg és a tett?”
 • 32. bambinaXX 2009. december 27. 23:20
  „29 Te se sok jót, szeretetet kaphattál gyermekként..
  Nem tudom mi bajod a világgal, de rossz lehet így élned.”
 • 31. bambinaXX 2009. december 27. 23:16
  „hát, macs, én nem tudom neked miket hazudtak össze szüleid és ez benned miféle fájdalmakat okozott,
  mikor kiderült - de úgy sejtem nálad más is van a háttérben, ha ilyeneket írsz...”
 • 30. macs 2009. december 27. 20:51
  „Kudara,
  "Én azokat a szülőket sajnálom, akiknek felteszik a kérdést a gyerekek 1-1 amcsi film után, hogy akkor most ki is hozza az ajándékot karácsonykor?" Én nem saqjnálom, mert hazudtak és a hazugságuk miatt kerülnek kellemetlen helyzetbe. Én azokat a gyerekeket sajnálom, akik egy idő után rájönnek, hogy az ajándékokat nem a Jézuska és nem a Mikulás hozza. Sajnálom őket, mert nagyon fájdalmas rájönni, hogy Apu és Anyú, meg a rokonság hazudik. Később persze egyre több hazugságon kapják rajta a szülőket, akik igen csak csodálkoznak, ha a gyerekeik szembefordulnak velük.

  Visszatérve az eredet kérdésre, miért nem lehet azt mondani nálunk "Jézuska", az angolszász területeken Santa Claus. Ahány ház, annyi szokás. A gyerek legalább megtanulja, hogy avilág sok szinű.”
 • 29. flexsnake 2009. december 27. 18:44
  „A karácsony egy pogány ünnep volt amit a keresztények átvettek. Nem mindegy hogy mit ünnepel? A hanuka is idén egybeesik a karácsonnyal meg a szilveszterrel is. Ott is ajándékoznak , van még kéttucat ünnep ami szintén arról szól hogy valamit ad az egyik a másiknak. Nincs mögötte semmi vallási rítus, síma ajándékozz ünnep és kész.”
 • 28. kakoszeged 2009. december 27. 13:56
  „7. Nornora!
  ...még nem tudtál rokonszenves hozzászólást írni eddig...

  ...az nekem is feltünt már, hogy aki nem keresztény, milyen alapon "használja ki" a munkaszüneti napokat - lévén Karácsony, Húsvét és Pünkösd?...lentebb a korábbi hozzászólásokból megkaptam a válszt: mert állami ünnep!...-ez ötös...
  ...de, hogy pl bambinaXX (akinek a nevéből úgy gondolom, hogy fiatalocska) ilyen értelmesen látja ezt a témát és Nornora (aki egy vén csont) ekkora homály...
  ...komolyan mondom, én tanulni járok ide!...”
 • 27. Kudara 2009. december 27. 11:22
  „Én azokat a szülőket sajnálom, akiknek felteszik a kérdést a gyerekek 1-1 amcsi film után, hogy akkor most ki is hozza az ajándékot karácsonykor?
  És ezt mi kis hazánk is kezdi átvenni, pl.: tavaly a templomban karácsonykor az elsős gyerekek előadták a betlehemi játékot, nagyon aranyosak voltak, stb. Erre, mikor vége lett az egésznek megjelent egy hapsi beöltözve Mikulásnak és osztogatta a szaloncukrokat. Mellettem lévő kisgyerek az anyjához fordult és kérdezte: "Miért van itt megint a Mikulás? Most nem a Jézuska jön?" Szegény anyuka arcán kiült a tanácstalanság, hogy most mit mondjon szegény gyereknek.”
 • 26. bambinaXX 2009. december 26. 17:42
  „25. egyetértünk. A fenti cikk azonban az amerikai giccsről szólt.
  Én tisztában vagyok vele, hogy a keresztény egyház pogány ünnepet vett át, de fogalmam sincs azok előtte hogyan zajlottak.. Ugye az államalapításunk cirka 1000 éve történt, az én ismeretségi körömben nem a "szittya" hagyományokat követik..
  Az ünnepeinket viszont vhogy magyarázni kell a gyerekeknek, nem?
  Nekem meggyőződésem, hogy ez az egyik legszebb ünnep és a gyerekeket el lehet varázsolni vele. A magyarázat (ki hoz ajándékot) kultúránként változik - és a globalizáció "segít" abban, hogy a különbségeket összemossa, de ez nem biztos, hogy jó dolog..”
 • 25. THK 2009. december 26. 15:37
  „Az általános műveltséghez némi tolerancia is tartozna, de annak ismerete is, mit is takart ez az ünnep eredetileg! (ha már egyszer arról megy az észosztás, mit illene tudni a hagyomámyok eredetéről...)

  Ez egyszerűen a téli napforduló ősrégi ünnepe volt.
  Az egyház számára egy ilyen pogány szokás hamar kényelmetlenné vált, betiltani viszont reménytelen lett volna - hát inkább ráhúztak egy másik ruhát: legyen akkor Krisztus születésnapja!
  Nem baj, h ami kevés utalás van a dátumra a Bibliában, az a decemberi időpontot kizárná - a lényeg, h ne azt ünnepeljék, mint előtte...

  (éppúgy, mint ahogy Halloweenből "Mindenszentek napja"-t hamisítottak. A kommunisták csak az egyháztól tanultak: ugyanilyen mintára lett "Alkotmány ünnepe" augusztus 20-ból, hiszen "Szent István napja" mégsem lehetett egy kommunista rendszerben, betiltani pedig szintén reménytelen lett volna)

  A dolog tökéletesen sikerült, mint az itt is látszik.”
 • 24. bambinaXX 2009. december 26. 11:44
  „nagy félreértés van a fejekben: Szt. Miklós - A Mikulás napja dec.6-án van, Karácsony pedig 25, 26. A hagyományok tiszteletéhez nem kell vallásosnak lenni sztem (engem sem csapkod földhöz a vallásos áhítat).. De nem árt tudni, hogy az ünnepeink miért vannak pont akkor, amikor. Persze nem muszáj törődni a hagyományokkal, és van akinek az általános műveltség mást jelent...
  Én csak arra referáltam, amiről a cikk szól - és hogy nehéz dolog az amerikai marketingmunkát, aminek bedőlt az egész világ - megmagyarázni a gyerekeknek. Van egy másik cikk: Vedres u.i ovisokról, ahol a Mikulás és a Karácsony teljesen keveredik a gyerekek fejében. Nyilván, mert a szüleikében is. Sajnálom őket.
  Nem kell velem egyetérteni.
  A kommunista rendszer, amely ki akarta zárni a kapitalizmust és próbálta elnyomni a hagyományainkat, tagadta a vallást - már elmúlt. Jött helyette a "fogyasztói társadalom" eszméje: csak vegyél, vigyél minél többet - a "Szeretet ünnepén"!”
 • 23. geva80 2009. december 26. 11:08
  „11.!Mi nem vallásos emberek nem jézus születését, hanem azt ünnepeljük, hogy együtt van a család, beszélgetünk, jókat eszünk stb. Az én szüleim sem vallásosak nálunk is csak télapó volt gyerekkoromban és valószínű az én gyerekeim sem lesznek vallásosak. Képzeld vannak nekem is vallásos barátaim, de én soha nem próbálom meggyőzni őket, hogy ne legyenek azok, és ők sem próbálnak engem megtéríteni. Tiszteletben kell tartani azt, hogy ki miben hisz, vagy miben nem hisz.”
 • 22. flexsnake 2009. december 26. 09:46
  „20. pontosan, mert a karácsony nem a vallásról meg a hitről szól. A karácsony az ajándékozásról szól az ajándékozás mögött meg van valami ami mozgatja. Na mi lehet az ? :D”
 • 21. bambinaXX 2009. december 26. 04:12
  „Találós kérdés: Miért van jászol felállítva pl. a Dóm téren? vagy Kübekházán (másik DM cikk)?

  biztos véletlen..”
 • 20. bambinaXX 2009. december 26. 04:02
  „23. :D
  Akik értetlenek: Szt.István mintha felvette volna a kereszténységet, vagy mi.. és mintha a Keresztény hagyományokat ápolták volna eleink már 1évezrede.. Nem a zsidó, iszlám v tuareg hagyományokat.
  Csak arra merészeltem célozni, hogy ami szép hagyomány, azt kár veszni hagyni, nem pedig behódolni a fogyasztói társadalom hülyeségeinek.. erről szól a cikk ugye.
  Én sem vagyok vallásos, sőt: meg sem kereszteltek. :) Viszont magyarnak születtem, az itteni hagyományokat követem, és mesélek a gyerekeknek Jézuskáról. Azért róla, mert nem lengyel, olasz, v ausztrál vagyok. Szerintem nálunk ez az alapműveltséghez tartozik. Ezért én kérek elnézést..”
 • 19. Celina 2009. december 26. 01:40
  „Nem csak Amerikában megy a Mikulás 24-én a Jézuska helyett, hanem Ausztráliában is.”
 • 18. kt 2009. december 26. 01:27
  „11: Na azért álljunk meg egy szóra, a karácsony állami ünnep is, akkor is, ha egyházi gyökerekből táplálkozik, még az antivilágban is kirobbanthatatlan volt. Ha valaki nem tartja magát vallásosnak, attól még állíthat karácsonyfát és megajándékozhatja a szeretteit, ne kelljen már morálisan elítélni ezért az embert. A szeretet ünnepén, ugye.”
 • 17. THK 2009. december 26. 01:25
  „18,
  elmagyaráznád a tudatlanoknak mi is az a "JézusKA története"?

  Olyan "vallást üldöző" államokra is elég gondolni, mint Lengyelország vagy Olaszország, ahol ez szintén ismeretlen fogalom, és Télapó/Mikulás hozza az ajándékot...”
 • 16. bambinaXX 2009. december 26. 01:11
  „11! én pedig egyetértek veled. furcsának tartom, hogy valakik a keresztény kultúrkörben nem ismerik "Jézuska" történetét és adják tovább a gyerekeiknek, még ha nem is tartják fontosnak a vallást napi szinten. persze az ünnepekkor szintén nem dolgoznak, legyen az Húsvét v Karácsony..
  (megjegyezném:én sem vagyok vallásos)
  Nem is értem, miként "definiálják" önmagukat, hová tartozónak vallják magukat. Szerintem biz. vallási ismeretek a kultúránkhoz tartozik, az általános műveltség része. A Betlehemezésnek itt, Magyarországon is évszázados hagyományai vannak. Őszintén sajnálom a gyerekeiket, hogy erről a szüleiknek hála fogalmuk sem lehet..
  Lehet megtagadni a múltunkat és majmolni Amerikát (erről szól a cikk) - de minek?? Elvakult fogyasztókat kell nevelni a gyerekekből?!”
 • 15. THK 2009. december 26. 00:01
  „11,
  eredetileg a kereszténységnél sokkal korábbi, skandináv/germán mitológiára vezethető vissza a hagyományok egy része, amik csak torzultak a hosszú idő során.

  Pl. Odin repülő lovának hagytak a kémény alja körül hagyott csizmájukban eleséget a gyerekek, amiért cserébe ajándékot kaptak. Ez alakult át az idők során harisnyák felaggatására, és persze adaptálva Odin helyett Mikulásra”
 • 14. THK 2009. december 25. 23:45
  „8,
  ilyen marhaság kinyilatkoztatása után furán néz ki "a műveletlen amerikaiak"-ra panaszkodni...

  Odáig rendben, h USA-ban mindent elborít a túlzó PC szellem - de ennek KÖZE NINCS ahhoz, h ott Mikulás jár és nem Jézuska!
  Ez utóbbi uis még Európában sem általános, sőt: a többségnél télapó szerű figura van, ha egyáltalán van, és inkább csak korábban német befolyású területeken fordul elő ajándékot hozó gyermek (nem mindenütt "Jézuska"-ként említve)”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Istenhit és evolúció nem zárja ki egymást

Aki nem hisz Istenben, az is a szeretet ünnepét üli karácsonykor, és a szakadék ma már korántsem olyan nagy vallás és tudomány között. Tovább olvasom