Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Sárga csekk: legvégül mindig a fogyasztó fizet

Csongrád megye - Havi 6 darab számla akár 10 ezer forintunkba is kerülhet évente, ha sárga csekken fizetünk. A Posta ugyanis 22 százalékkal emelné meg a szolgáltatók díjait, amiért közreműködik a pénz beszedésében.
A készpénz-átutalási megbízás, közismert nevén sárga csekk tarifája most minimum 112 forint minden példány után. Ez az összeg emelkedne 2013-ban 22 százalékkal, vagyis 112 forint helyett jövőre már 137-et fizethetünk. Amennyiben egy családnak havi 6 befizetnivalója van, akkor egy hónapban mintegy 800, évente 10 ezer forint a költsége. Eddig is mi fizettünk, csak nem tudtuk. A számlákon nem szerepel az úgynevezett készpénz-átutalási megbízások után fizetendő díj.

Próbálkoztak

A távközlési vállalatok néhány éve kísérletet tettek egy költségalapú árazási politika bevezetésére. Úgy döntöttek, amennyiben az ügyfél sárga csekken rendezi a számláját, sárgacsekk-tranzakciós díjat számolnak fel: a Magyar Telekom például 142 forintos pótdíjat terhelt az ügyfélre. Idén májusban azonban törvényben írták elő, hogy nem lehet külön díjhoz kötni a sárga csekkes számlakiegyenlítést.

 
Utánajártunk, ki fizeti most a sárga csekkek feladásának díját, és ki kivel számol el. Információink szerint az alapelv a következő: az általunk befizetett díjakat a Posta a szolgáltató bankszámlájára utalja át, a pénzintézet továbbküldi a szolgáltatónak, amely legvégül megfizeti a Postának a közreműködést, a csekkenkénti minimum 112 forintot. A számlánkból tehát valóban nem derül ki, hogy létezik egy ilyen tétel, és azt valószínűleg eddig sem a szolgáltató állta, hanem mi fizettük meg a gáz- vagy áramdíjunkban. Miután a Posta a szolgáltató számára emeli meg ezt a „közreműködői" díjat, mi elvben továbbra sem látjuk majd a számlánkon. Pontosabban: ma még nem tudjuk, miként lesz ez január 1-jétől.

A sárga csekk ma is nagyon népszerű: a számlafizető lakosság 75 százaléka kizárólag ezt a fizetési módot használja a befizetnivalók rendezésekor. Sokan gondolták úgy mindeddig, hogy megúszhatják az átutalásokra kirótt tranzakciós illetéket, ha maradnak a hagyományos módszereknél. Ők rosszul kalkuláltak.

Jön a fehér csekk

A díjemeléssel párhuzamosan a posta egy új befizetési mód, a fehér csekk bevezetésére is készül. A szolgáltatók 50–80 forint közötti ajánlatot kaphatnak, ami lényegesen kedvezőbb a sárga csekknél, és közvetlenül velük szerződnének, kihagyva a bankokat. A fehér csekk hasonló a sárgához, de az alsó részén található, gépi leolvasásra alkalmas mezőben más adatok lesznek, a címzett bankszámlaszámát egyedi azonosítóra cserélik, így ezt a csekket már nem lehet bankfiókban befizetni, csak a postán – így az állami cég védeni tudná a piacát.

Olvasóink írták

 • 12. ikszy 2012. december 04. 11:19
  „Jaj, de jó! Megszűnik a sárga csekk, tehát nem lehet összekeverni a sárga csillaggal. Jön egy fehér, mint az elmúlt évezred elején. Kötelező lesz némelyeknek olyat viselni, aki nem viseli arra ráuszíthatjuk a kutyáinkat. ...”
 • 11. Jaci58 2012. december 03. 19:48
  „Hogy is van ez? Én ha csekken fizetek,ha utalok, ugyan annyit fizetek, tehát ha utalok akkor is fizetek a csekk után? Tudomásom szerint nem lehet a csekk költségét az ügyfélre terhelni. Ha meg beépítik a számlába, tök mindegy, hogy postán fizetek, vagy utalok.”
 • 10. dondongó 2012. december 03. 14:24
  „A telenornál fizettem be onlájn mobilszámlát bankkártyával. Ezután is felszámoltak befizetésenként vagy 130 forintot. Szóval ennyit arról, hogy a gaz, karvalyorrú multik vannak megadóztatva, nem pedig a zemberek.:-)”
 • 9. klj-54 2012. december 03. 13:56
  „Ha ugyanazt bankon keresztül fizeted akkor még a bankot is hizlalod!
  Tehát te vagy az a marha akit mindenki csak fejni akar és fog.”
 • 8. Pengemester 2012. december 03. 13:05
  „Arany Szíveim, van egy rossz hírem. A T-Mobile igenis kifizetteti veled. Majd nézd csak meg a telefonszámládat.”
 • 7. Egyolvasó 2012. december 03. 05:26
  „A bankban fizettem be a törlesztőrészlet havi esedékességét, 400Ft pluszt számoltak fel érte, akkor ha a csekken fizetem 112Ft, akkor most melyik is éri meg jobban, melyik tranzakcióval spórolok???”
 • 6. szeti 2012. december 02. 21:50
  „igen, sárga csekkes díjat nem lehet felszámolni, de e-számla kedvezménnyel ugyanazt meg lehet fizetni visszafelé. a vodafone telefonszámonként 200 Ft kedvezményt ad, ha sárga csekk helyett utalással/beszedéssel fizet az ember. amúgy meg le kéne már szokni erről az elavult csekkről, ingyenes az utalás pl. az axánál.”
 • 5. szpalika 2012. december 02. 20:32
  „Valahogy el kellett adni a különadókat: így mindenki fizet, úgy meg csak a bérből és fizetésből élők adóját emelték volna.”
 • 4. queenmargareth1 2012. december 02. 19:16
  „3. grafika88 2012.12.02. 11:41 hazudott, mint mindig, de bírálták is szerencsére, bár semmit sem ér.senki nem meri nyíltan támadni.Félnek az erőszaktól.Mire fel ez a rengeteg felkészülés?”
 • 3. grafika88 2012. december 02. 11:41
  „Mit mondott orbán pénteken a Kossuth rádióban ?? senki nem hárítja át az adókat ..a lakosságra....
  Igaz mindig hazudik, az se igaz : amit kérdez !
  Minden szolgáltató ? bank, multi, közmű adó /gáz, villany, telefon ..stb + adóját MINDD az emberekkel fizettetik meg !!
  Csak a minbér .ből, a segélyből, a brt:47 ezerből --már nem futja mindenre !!

  aug. 31. ig : 1,2 millió háztartás csúszott meg a villanyszámla fizetéssel !
  882 ezer család : a gáz
  172 ezer a távhővel !!

  300 000 családnál kötik ki a villanyt !!!--gázt ! átlag : 180 000.-ft a tartozás !
  MIT akarnak ezek a szemetek ??”
 • 2. Linka11 2012. december 02. 10:08
  „Sok mindenben azt állítja a kormány ,hogy nem a népet adóztatja hanem a bankokat a nagy vállalatokat stb.
  -De azt nem tudja megakadályozni ,hogy azok ne hárítsák át a lakosságra a rájuk kivetett extra adókat.
  Ki az aki úgy gondolja ,hogy mind ettől csak nyerhetünk és jobb lesz az életünk ?! - Valószínűleg itt szó sincs
  ezekről a magasztos eszmékről !Mindig oda lyukadunk ki ,hogy a mindenkori kormányzat meg mi, az kettő ! Alapvetően nem ugyan azok az érdekek mozgatják a kormányt, min ami a Magyar népet ! -Sajnos-!”
 • 1. bambinaXX 2012. december 02. 08:49
  „Na- ez a fehér csek jó ötlet!
  Más helyütt is ilyenekre lenne szükség: kihagyni a "középső" szereplöt: olcsóbbá válna sokminden..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Attilának is gyékényszatyrot árultak - Beszéljünk Tápéról!

Móra Ferenc szerint Szeged csak azért híres város, mert Tápéval határos. A magyar irodalom és festészet legnagyobbjait ihlette meg a település. Tovább olvasom