Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Sárgabarackbefőtt a hosszú nyakúba

Ószereseknél is vásárolhatunk karácsonyi ajándékot a hét végén a Dóm téren, a kézművessátrak mögött. Az antikosoknál még ma reggel 9-től este 20 óráig böngészhetünk.
Fotó: Gyenes Kálmán
Tucatnyi ócskás és régiségkereskedő költözött tegnap a szegedi Dóm térre, a kézműves sátrak mögé, hogy a szenteste előtti utolsó napokban is kínálják a portékájukat.

Régi hanglemezek, bútorok, festmények, kerámiák, üvegek és könyvek sokasága fogad bennünket a forgatagban. A nosztalgiázásra, a múlt felidézésére fogékony emberek nemcsak nézelődnek a régiségek között, de a pénztárcájukat is gyakran nyitogatják. Ócskaság vagy a régiség? – sokszor csak valami megfoghatatlan, homályosan körülírható dolog különbözteti meg a kettőt egymástól. Szenes Mária régi, hosszúkás befőttesüvegeket vásárolt az ócskásoktól. Mindjárt hármat. Az egyetemi oktató rövid alkudozás után ötszáz helyett négyszáz forintért jutott hozzá a becses tárgyakhoz, amelyekbe sárgabarackot tesz el. – Régebben a nagymamám gyönyörűen kipingálta az üvegeket – nosztalgiázott a tanárnő.

Zuber Magdolna mézeskalács-készítő nagy alapossággal méregette az üvegeket. Boldogság öntötte el, amikor rátalált egy olyan pohárra, amilyenből a nagyszülei is itták a pálinkát. Karsai Sándor és neje több mint harminc éve gyűjtik a régiségeket. Ők is kijöttek árusítani. Boltjuk nincs, ami rajtuk marad, megy vissza a vitrinbe. – Az emberek vonzódnak a régiségekhez, szívesen nosztalgiáznak. Még a fiatalok is megállnak bámészkodni, sőt a régi pénzérméket és kitűzőket ők keresik a leginkább – mutatott rá a férfi a szocializmus jellegzetes mementóira, a kupacban felhalmozott színes jelvényekre, amelyek darabját száz forint alatt is megvásárolhatják a bámészkodók.

Persze nem minden régiség olcsó: egy két világháború közötti Höhner szájharmonikát négyezerért kínáltak, egy rézmozsárért 8000 forintot is elkértek, egy kerámia akár 40 ezer forintba is került. A múlt században készült működőképes zsebórákért 1500-10 ezer forintot kellett volna leszurkolnunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadtuk babaszépségversenyünk díjait

Átadtuk Az év babája verseny győzteseinek járó nyereményeket. Tegnap délelőtt kilenc családot… Tovább olvasom