Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Sári Klári keze alól került ki Rózsa Sándor

Ásotthalom - Egy Titanic-filmbeli jelenet és egy fazekas hatására választotta Sári Klári az agyagot, amikor állástalan lett. Most az ásotthalmi keramikushoz járnak tanácsért a többiek.
Sári Klári (49) vendéglátást és vendéglátó-pedagógiát végzett, a szakmájában dolgozott, de 40 évesen egyszer csak munka nélkül maradt. Mély depresszióba zuhant, ám két hét után azt mondta párjának: föl nem kel addig a telefon mellől, amíg meg nem tanítja valaki a fazekasságra. Miért éppen arra? Az asszony ismert régebben egy fazekast, akitől azt hallotta: a jóisten mindig küld valakit, amikor a legfontosabb. És ez a kijelentés nagyon megfogta. Ráadásul akkor vetítették a Titanic című filmet, amiben Klári látta korongozni a 100 esztendős nénit a remegő öreg kezével. Ez olyan mozdulat volt, amiről rögtön tudta, hogy ezt akarja csinálni.

A híres betyárból Sári Klári nyolcat csinált, mire először sikerült. Fotó: Frank Yvette
A híres betyárból Sári Klári nyolcat csinált, mire először sikerült. Fotó: Frank Yvette

– Soha életemben nem fogtam előtte agyagot, azon a meghatározó napon találtam egy szegedi mérnököt, aki a felnőttképzésben ad órákat. Megengedte, hogy szétnézzek az iskola műhelyében, adott füzeteket, könyveket, és hagyta, hogy azt csináljam, amihez kedvem van. Az alatt a három óra alatt megszűnt körülöttem a világ – elevenítette fel az első lépéseket. – Három hónapig jártam hozzá, utána nyáron elküldött a békéscsabai népművészeti táborba. Vért izzadtam; egy hét alatt össze kellett hozni valamit, amit kiállíthatnak. Formátlan edények kerültek ki a kezem alól, a tanárunk, Fazekas István híres fazekas vigasztalt, hogy ha majd díszítjük, akkor nézzem meg. Beiratkoztam iskolába. Közben dolgoztam a vendéglátásban, de már tudtam, nem kerülök még egyszer olyan helyzetbe, hogy ha megszűnik a munkám, ne legyen mihez nyúlnom. Vettem kemencét, korongozót. Négy évre megszűnt ez az állásom is, akkor a magam lábára álltam. Az első munkáim közé tartoztak a vázák, de alig tudtam eladni. Amint kivettem a kemencéből, láttam, hogy ez Kovács Margit stílusa. És az egyik Kovács Margit iskola vette meg. Ebből jöttem rá, hogy ha nem találom ki magamat, akkor nem fogok érvényesülni. Edényekkel nagyon nehéz boldogulni, mert sok évtizedes tapasztalattal rendelkező fazekasok csinálják. Ezért helyette figurákban kezdtem gondolkodni. Ma már hozzám jönnek tanácsokért. Pár hete Kovács Margit fotósa talált rám, és azt mondta, méltó utódja vagyok a művésznőnek. Ennél nem is kaphattam szebb dicséretet.
Nem zsűrizteti a munkáit az ásotthalmi keramikus, mert az sokba kerül, és a zsűrizett szobrokért nem kérhet el olyan sokat. Ettől függetlenül arra törekszik, hogy híressé váljon: Sári Kláriból csak egy legyen. Két-három óra, mire egyet összeállít, Rózsa Sándorból nyolcat csinált, mire először sikerült. Pipás Pistával is megszenvedett, a boszorkányt és a nőfigurát már álmából felkeltve is tudja. Vásárokba jár, de nagy helypénzű rendezvényeket nem engedhet meg magának. Azokra is gondol, akiknek nincs pénzük, de szeretik a munkáit: 5-600 forintos egyedi gombákat, virágokat is készít. Azt mondja, ha valaki fizetné, élete végéig ezt tanulná.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy afgánt és három szerb segítőt fogtak

Nem lehet csak úgy átjönni a zöldhatáron! Ásotthalomnál „két lépcsőben" tartóztattak föl határsértőket és embercsempészeket. Tovább olvasom