Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Sárkány: falu a városban

Szeged - Alsóváros főutcája a Sárkány, forgalmasabb, üzletiesebb is, mint a többi utca a városrészben. Az itt élők őrzik a hagyományokat, a falusias képet csak néhány új társasház bontja meg.
– Két hét híján az egész életemet a Sárkány utca 28.-ban éltem le: 1951. szeptember 19-én születtem Mórahalmon, 29-én kereszteltek, majd október 2-án Szegedre, Alsóvárosra költöztünk – mesélte Fodor Mihály drótfonó, aki mindent tud az utcáról, az alsóvárosi emberekről. – Rossz, öreg parasztház állt a házunk helyén, 1979-ben saját magunk építettük át, itt nőtt fel a három lányom, az alsóvárosi általánosba jártak iskolába, és most is a szomszédságban laknak, egyikük napsugaras házat újít fel.

A ritka szakmát művelő, városszerte ismert iparos megmutatta, melyik az a ház, amelynek lakói a 100 évet is megérték, köszönhetően az alsóvárosi szívósságnak, az egészséges, paraszti életmódnak.

Fodor Mihály drótfonó mindent tud az alsóvárosi emberekről. Fotó: Schmidt Andrea
Fodor Mihály drótfonó mindent tud az alsóvárosi emberekről.
Fotó: Schmidt Andrea

De milyenek a mai alsóvárosiak? – kérdeztük Domonkos Zsolttól, aki a Sárkány utca elején üzemeltet vas-műszaki kereskedést. – 2005-ben nyitottam meg az üzletet, szerintem ez Szeged egyik legjobb része – mondta. – Figyelmesek az emberek, ismerik egymást, igaz, az újakat gyanakodva fogadják. De amikor már megkedvelték, minden rendben van.

Várjuk javaslataikat

Városok, falvak utcáit járjuk a megyében. Megnézzük, hogy tartják rendben a házakat és a házak elejét az ott élők, jelképesen piros és fekete pontot adunk a lakóknak, önkormányzatnak egyaránt. Hívjanak meg bennünket, várjuk javaslataikat a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre.

A vasboltból éppen egy elégedett vevő lépett ki, azt hittük, környékbeli. – Nem, én a belvárosban lakom, öt évben egyszer járok a Sárkány utcában – válaszolta Pálfi István. – Azért jöttem ide, mert mindent megkapok, ami máshol nincs: egy kályhacsövet sikerült vennem, jóval olcsóbban, mint a Baumaxban.

A Sárkány utca Alsóváros főutcájának számít, ezért is több az üzlet. Fodor Mihályt idézve „jól el vagyunk látva", mert van körülbelül 7 üzlet, közülük kettő élelmiszer, egy sokak által dicsért zöldséges, egy „házi tejes", továbbá orvos, gyógyszertár, ingatlanos, bölcsőde, óvoda, iskola. Sűrűn jár a 74-es és a 83-as autóbusz is. A környéken élő Tóth Péter megyei önkormányzati képviselő szerint – vele is az üzleti negyedben futottunk össze – kellene még egy húsbolt, valamint egy bankjegykiadó automata, ezek még hiányoznak, a Pick márkaboltja és a Napfény Park nekik már messze van.

Többeket Alsóváros falusias, puritánabb jellege hozott a Sárkány utcába. Fotó: Schmidt Andrea
Többeket Alsóváros falusias, puritánabb jellege hozott a Sárkány utcába.
Fotó: Schmidt Andrea

– Fantasztikus érzés a saját diót szedni: a családi ház gyerekkori álmunk volt, 10 évvel ezelőtt megvalósult – ezt dr. Roszík Melitta altatóorvos mondta, Gyüdi Sándor színházigazgató felesége. Melitta a porta előtti bokrokat metszette, szabadságot vett ki, hogy a ház körüli munkákat elvégezze. – Azért költöztünk ide a belvárosból, hogy közel legyünk a Mátyás térhez, vonzott Alsóváros falusias, puritánabb jellege – magyarázta.

Értékelés

+ Szinte kifogástalan az úttest, szépek az előkertek, sok a fa.
– A járdák állapotával elégedetlenek voltunk.
+ Szépek a felújított alsóvárosi parasztházak és az új társasházak.
+ Két autóbusz jár, sok a megálló.
– Balesetveszélyes, ahogy a buszok mögött cammogó autósok hirtelen előzésbe kezdenek.

Olvasóink írták

 • 7. Besenyő_Pistabácsi 2013. szeptember 26. 05:50
  „Hja sokan örülnének neki, ha még a 83 as járna és sűrűn! A kocsmákról, italdiszkontról, pizzázóról, fél évente profilt váltó üzletekről szó sem esik, a hentes helyett pl. a dohánybolt is sikeresebbnek látszik!”
 • 6. queenmargareth1 2013. szeptember 25. 19:10
  „én élnék Alsóváros jobbik részén:)Ott volt a diákkorom és imádtam!”
 • 5. nyomdasz63 2013. szeptember 25. 17:52
  „A román gyerek be van e már jelentve?”
 • 4. atomboy 2013. szeptember 25. 17:34
  „3. vazul
  http://szegedkozlekedes.hu/#l//20/20-1
  http://szegedkozlekedes.hu/#l//74/74-1”
 • 3. vazul 2013. szeptember 25. 16:31
  „Kedves Fekete Klára!

  Hol jár a 83-as busz?????????
  Melyik az a két buszjárat???”
 • 2. papsajt 2013. szeptember 25. 15:11
  „T. szatyi, kb fél éve zárt be, mert nemzeti dohánybolt lett.”
 • 1. szatyi 2013. szeptember 25. 13:27
  „Volt ott hentes is, -a vasbolt melletti házban, de a csekély forgalom miatt régen bezárt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operafesztivál - hatodszor

Budapesten, a Lengyel Intézetben tájékoztatták a sajtót a nemzetközi Armel-operafesztivál szervezői a Szegedi Nemzeti Színházban október 5-étől 15-éig tartó döntőről. Tovább olvasom