Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Sárközi Róbert sosem nézi le az ellenfeleit

Szeged - A ketrecharcosnak minden küzdősportot ismernie kell, hogy jó harcos legyen. A ketrecharcos is fél a meccsek előtt - ez ad neki plusz erőt a küzdelemhez. Sárközi Róbert szombaton Szegeden harcol. Replay Fight.
1991-ben, 16 évesen kezdett komolyabban foglalkozni a küzdősportokkal (thai-box, kick-box) és a testépítéssel Sárközi Róbert. Szerinte azért jó, hogy viszonylag későn kezdett sportolni, mert azóta is "él benne a tűz", hogy versenyeken mérje össze magát társaival. Nem lesz ez másképp szombaton, a III. Szegedi Ketrecharc Gálán sem.

- Minden sportoló azt keresi, ami a maga sportágában a legrangosabb. A ketrecharc a küzdősportok csúcsa. Itt tényleg mindent tudni kell, itt nem lehet kamuzni. Ha vesztesz, akkor vesztesz, ha győzöl, akkor győzöl. Nincs pontozás - magyarázta a 35 éves sportoló a delmagyar.hu-nak.

Ha vesztesz, akkor vesztesz, ha győzöl, akkor győzöl. Nincs pontozás - magyarázta a 35 éves sportoló a delmagyar.hu-nak. Fotó: Domonkos Sándor
"Ha vesztesz, akkor vesztesz, ha győzöl, akkor győzöl. Nincs pontozás - magyarázta a 35 éves sportoló a delmagyar.hu-nak." Fotó: Domonkos Sándor

Sárközi Róbertnek tehát az volt a legfontosabb, hogy a legjobb, a legkeményebb, és egyben a leglátványosabb küzdősportban érjen el sikereket. A ketrecharcnál egyszerre kell tudni például boxolni, kick-boxolni, birkózni, vagy jiu-jitsuzni. A lényeg, hogy minden
Sikerek a tengerentúlon

Sárközi Róbert 1999 óta több alkalommal járt az USA-ban, számos versenyen szerepelt. Többek között Shidokan világbajnoki II., illetve III. helyet szerzett Chicagoban. 2001-ben, a tengerentúlon ismerte meg az úgynevezett Ultimate Fighting-ot, vagyis az utcai harcot, ahol mindenféle védőfelszerelés, kesztyű és szabály nélkül, egy ketrecben zajlanak a mérkőzések. 2001 június 15-én New York thai-box - bajnokával küzdött a bajnoki övért: az első menet utolsó másodpercében KO-val legyözte ellenfelét, és ő lett az Északi Államok bajnoka. 2002. júliusában több Ultimate Fighting mérkőzésen is részt vett.

küzdősportot ismerjen, mindenből tudjon egy keveset - ettől lesz jó harcos a ketrecharcos.

- Mivel Magyarországon nincs nagy múltja ennek a sportnak, ha valaki jól csinálja, könnyen bekerülhet a legjobbak közé - árulta el a szegedi fiatalember hozzátéve, hogy világviszonylatban viszont nagy különbségek vannak a magyarokhoz képest. - A hátrányunk abból is származik, hogy itthon nem volt senki, aki tanított volna bennünket, mert nem ismerte senki a ketrecharcot. Nem voltak edzőink, saját magunknak kellett rájönni, mi kell hozzá, hogyan működik.

Versenyre készülve

5-6 héttel a verseny időpontja előtt kezdi meg a komolyabb felkészülést Sárközi Róbert. Azt mondta, ennyi idő kell neki, hogy a versenyre elérje a teljesítménye csúcsát. Naponta kétszer edz, a tréningek része a futás, az erőnléti és a technikai edzés. Különböző edzőtermekbe jár le, ahol boxolni, birkózni tud, illetve Pestre utazik Növényi Norbert akadémiájára. A szegedi srácokkal pár napos edzőtáborokat tartanak távol Szegedtől. A verseny közeledtével egyre kevesebbet dolgozik - a SZOTE Klubban kidobó.

- Ahogy közeledik a verseny, egyre fontosabb a pihenés is. Az utolsó edzéseknél tartok, amikor a "felpörgetések" vannak, és ha megpihen a szervezet, akkor "kívánja a versenyt", így pedig veszélyesebb lenne dolgozni is... - magyarázta mosolyogva.

Revans Ketrecharc Gála Szegeden. A Telin tévé felvétele. 16+ Forrás: YouTube

A harc lélektana

A harc előtt már jócskán dolgozik Sárközi Robiban az adrenalin. Elárulta: meglepő, vagy sem, ő is fél. Azt mondta, a félelem jó barátja. Ettől is emelkedik a már említett adrenalinszintje. Ösztönzi, hogy még jobb legyen, mint ahogyan az állatvilág "harcosait" is ösztönzi a félelem: ettől lesz gyorsabb a gepárd és a nyúl is - magyarázta a szegedi ketrecharcos.

Sárközi Róbert győzelme a Revans Ketrecharc Gálán. 16+ Forrás: YouTube

Közvetlenül a harc előtt már nagyon várja, hogy ketrecbe léphessen, hogy kezdődjön a harc, hogy csinálhassa, hogy haladjon. Az utolsó fél óra a legrosszabb - árulta el. Robi a meccseken mindent megtesz a sikerért. A ketrecharc egy pillanaton múlik, ott nincs lefutott
Névjegy

Név: Sárközi Róbert
Született: 1975. november 15.
Példaképek: Mirko „Cro Cop" Filipovic, Wanderlei Silva, Fedor Emilienko
Kedvenc étel: húst hússal
Kedvenc ital: gyümölcslevek
Kedvenc film: bármi, kivéve a horror filmek.

meccs, nincs esélyesebb versenyző. Egy rossz mozdulat, egy rossz ütés vagy rúgás is eldöntheti a versenyt.

Harc közben nem borulhat el a versenyző agya. Figyelni kell, koncentrálni, reagálni és küzdeni.

Harc után jön a megkönnyebbülés. Győzelem esetén örömmel társulva. Ha egy jó meccset veszt el,  akkor is megkönnyebbül, mert kiharcolta magát és abban fáradt el. Egy vesztett meccs után nem az a rossz, hogy vesztett, hanem az, hogy rengeteg energiát ölt bele, és nincs meg az az eredmény, amiért csinálta. A kudarc számára lelki és nem fizikai fájdalom.

Ezt a meccset Sárközi Róbert elvesztette. 16+ Forrás: YouTube

- Sokan azt hiszik, hogy a ketrecharcosok olyanok, akik ész nélkül verekszenek, de ez nem erről szól. Itt felkészült sportolók vannak, akik tisztelik, becsülik a másikat és egy fair küzdelemben akarnak küzdeni. Nem a másik megsemmisítése a cél, hanem az, hogy jobb legyen nála. Sosem szabad lenézni az ellenfelet - szögezte le az alapvetően nyugodt természetű sportoló.

Sárközi Róbert. Fotó: Domonkos Sándor
Sárközi Róbert. Fotó: Domonkos Sándor

Sérülések, család, egyebek

Ahogyan más sportágakban (például kézilabda, labdarúgás), a sérülés itt is benne van a pakliban. Vannak kisebb-nagyobb zúzódások, vagy eltörik a versenyzők orra. - Nem tartok a sérülésektől. Azért nem tartom sokkal veszélyesebbnek, mint a többi sportot, mert ha a szervezet úgy érzi, hogy baj van, lekapcsol, elájulsz, és akkor nincs
Sárközi Róbert három kívánsága

1. Létrehozni Szegeden egy olyan többszintes sportkomplexumot, ahol az összes küzdősport elfér, ringgel, ketreccel, tatamival, mindennel.

2. Minél nagyobb versenyeket hozni Szegedre.

3. Egyszer vagy Japánban, vagy az USA-ban bejutni egy rangosabb versenyre.

tovább. Nem addig megy a küzdelem, amíg maradandó sérülést nem szerzel - magyarázta Sárközi Róbert.

- A családom örül, hogy sportolok és nem kocsmázni járok. A sport kiegyensúlyozott, rendszeres életet alakít ki. Négyen vagyunk testvérek, mindenki sportol valamit. Az öcsém is indul a szombati ketrecharc gálán, ő egyébként rögbizik. Sokat segítettem neki a felkészülésnél, de harc közben már magára utalva, egyedül kell küzdenie - mondta.

Sárközi Róbert az európai bajnoki címére a legbüszkébb, illetve arra, hogy a sportnak köszönhetően bejárta a fél világot. Mégis: hiába látta, mi van külföldön, mennyire megbecsülik a harcosokat az USA-ban, nem költözne el sosem, szeret itthon lenni. Sok embert ismerhetett meg, és jóbarátokat szerzett. Amíg megvan benne a tűz, addig harcol. A szombati meccset ő akarta, nem kötelességből megy be a ketrecbe.

- Hogyan látom magam 10 év múlva? Vagy abbahagyom a sportot és örülök a díjaimnak, az érmeimnek és élek nyugodtan, vagy sikerül -akár a város, akár más támogatásával - egy olyan edzőtermet létrehozni Szegeden, amely helyet ad az összes küzdősportnak és edzője leszek egy jó csapatnak, akikkel bejárhatom a világot és hírnevet szerezünk Szegednek - árulta el a delmagyar.hu-nak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 2 millió meg nem született gyermek országa

Számítások szerint 2 millió gyerek nem született meg Magyarországon, az egyre növekvő életszínvonal miatt. Amit a gyermekek nevelésére szántunk volna, azt mind elfogyasztottuk. Tovább olvasom