Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Saskia Harak: Velük, nem csak nekik

Szeged - Szépkorúaknak tanítja az önszerveződés lényegét Chicagóban Saskia Harak. Az amerikai közösségszervező szakember szegedi és algyői nyugdíjasklubok vezetőivel találkozott.
Önkéntesek. E kulcsszó körül forog a chicagói Saskia Harak élete. Egyetemistákkal akciózott, választási regisztrációban segédkezett már a dél-amerikai születésű nő. Elnyerte egyetemi munkájáért az „Év szervezője" díjat. Mégsem ennek az Amerikai Egyesült Államok civil köreiben rangosnak számító szervezetnek az elismerésére büszke. Szívesebben mesél arról a munkáról, amit a szegény és színes bőrű emberek körében végez, sok-sok önkéntes segítővel egyetemben.

– Velük, nem csak nekik – emeli ki a közösségszervezés amerikai módszerének lényegét Saskia Harak, amikor a szegedi Senior Centerben, majd az algyői faluházban nyugdíjasklubok vezetőivel találkozott. – Közös érdekekért fogunk össze. Ez az „amerikai álom" Chicagónak abban a kerületében, ahol dolgozom – mondta. Ötszáz aktív tagjukkal nyomást gyakorolnak – ha kell, akkor a felújítást halogató háztulajdonosra, vagy éppen a csatornajavítást hanyagoló önkormányzatra.

Közösségszervezőként nyugdíjasokkal foglalkozik Chicagóban Saskia Harak (középen). A szerző felvétele
Közösségszervezőként nyugdíjasokkal foglalkozik Chicagóban Saskia Harak (középen). Fotó: Újszászi Ilona


– Segítünk egymásnak. Lelki segélyt adunk azzal is, hogy programokat szervezünk – például közös névnapozással. Őrizzük a hagyományokat. Például disznótort szervezünk, ahova az általános iskola egyik osztályát is meghívjuk, hogy lássák a gyerekek, a nagyszüleik hogyan dolgozták föl a húst, töltögették a kamrát – sorolja Saskia chicagói történetei után az algyői szépkorúak ünnepeit Kneip Ferencné. Az algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub vezetője szerint az a legfontosabb feladatuk, hogy megmutassák: idős emberként is lehet teljes és aktív közösségi életet élni. Nekik nem kell „nyomást gyakorolni", mert a gyevi öregek kéréseire, javaslataira figyel a falu. Ha kell, akkor a több mint harminc civilszervezet valamelyike érkezik segítségükre, ha kell, akkor az önkormányzat ad támogatást, akár anyagit is.

Kellene-e új buszmegálló a környéken? A fiatalok szeretnének-e a vasárnapi menetrendben egy hajnali bulijáratot? Jó lenne-e lefedetni az utcai kukákat, hogy a szél ne fújja ki belőlük a szemetet? A közösen összegyűjtött kérdésekre adott válaszokból kiderült: lehet találni olyan ügyeket, amikért érdemes közösséget szervezni és összefogni idősnek és fiatalnak – Algyőn, Szegeden és Chicagóban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelés a sándorfalvi sofőr ellen

Halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádol a Szegedi Járási Ügyészség egy a sándorfalvi férfit. Tovább olvasom