Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Sass Sylvia mesterkurzusa

A világhírű operadíva, Sass Sylvia tart mesterkurzust ezekben a napokban a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karán.
Mester és növendéke: Sass Sylvia és Ducza Nóra Fotó: Schmidt Andrea
Kis túlzással azt is mondhatnánk: egymásnak adják a kilincset a világsztárok a szegedi zeneművészeti kar magánének tanszékén, ahol az utóbbi években a nemzetközi operaélet legnagyobb magyar egyéniségeitől tanulhattak a növendékek. Hamari Júliától Polgár Lászlón át Marton Éváig olyan énekesek jöttek el átadni a tudásukat, akik pályafutásuk során a leghíresebb operaházakban a legnagyobb karmesterekkel léptek fel.

Ezen a héten az év nagy részében Dél-Franciaországban élő Sass Sylvia jött el Szegedre, akitől sokan szeretnének tanulni. Gyakran emlegetik vele kapcsolatban a történetet: Leonard Bernstein ajánlotta a Párizsban visszavonultan élő Maria Callasnak, hogy hallgassa meg a fiatal magyar szopránt. A 20. század legnagyobb operadívája 1976-ban otthonában fogadta Sass Sylviát, akiről – miután Aix-en-Provence-ban elénekelte a Traviatát – a francia lapok címoldalon azt írták: „az új Callas". Az élő legenda kíváncsi volt az utódra, valószínűleg látta a Traviata
Két szoprán beszélget

Beszélgetést rendeznek Sass Sylviával ma 17 órától az SZTE ZFK kistermében. Az est házigazdája a világhírű szoprán kolléganője, Temesi Mária, a Magyar Állami Operaház Liszt-díjas magánénekese, tanszékvezető egyetemi tanár.  
tévéközvetítését is. Mindenesetre öt órán át beszélgetett Sass Sylviával, akinek dióhéjban igyekezett átadni mindazt a tapasztalatot, amit a pályafutása során összegyűjtött. Nem találkoztak többet, Callas a következő évben meghalt, de a beszélgetést a sajtó szenzációként tálalta.

Sass Sylvia a következő években kivételes karriert futott be: néhány év alatt meghódította a világ legrangosabb operaházait a milánói Scalától a londoni Covent Gardenen át a New York-i Metropolitanig. Solti Györgytől Lamberto Gardelliig a legnagyobb karmesterekkel dolgozott együtt, lemezei – Macbeth, Médea, Lombardok – világszerte keresettek az operabarátok körében.

– Mindketten felléptünk az Operacsillagok gálaestjén, akkor hívtam meg hozzánk tanítani Sylviát. Rendkívül fontosnak tartom, hogy kapocs alakuljon ki a legnagyobb művészek és a legtehetségesebb növendékeink között, akik a mesterkurzusokon megerősítést kapnak. Szinte mindenkitől ugyanazt hallják a stílusról, a kifejezésről, az előadóművészi megformálásról és az énektechnikáról, mint amit mi is mondunk. Jó dolog, hogy ilyen neves énekesek eljönnek hozzánk, mert ez is jelzi: színvonalas képzést nyújtunk – mondta tegnap a kurzust megszervező Temesi Mária, a magánének tanszék vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer forintos vizsgálat

Kétezer forintot kérnek egy vizsgálatért a beutaló nélkül érkező betegektől a szegedi… Tovább olvasom