Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Satuban az önkormányzatok

Szeged - 2006 óta csökkennek az önkormányzatoknak jutó állami források, a helyhatóságoknak ezért más forrásokból kell pénzt szerezniük. Például kötvénykibocsátásból. Csakhogy a két-három éve kiadott értékpapírok a forint gyengülése miatt a vártnál nagyobb adósságterhet rónak rájuk.
1100 milliárd forint az önkormányzati szektor adóssága – olvasható a nemzetközi tanácsadó PricewaterhouseCoopers (PwC) legfrissebb felmérésében. Mintegy 300 hazai önkormányzat igyekezett kötvénykibocsátással enyhíteni gondjait – ennek előnye, hogy rövidebb procedúrával megkapható, mint a hitel, és bármire felhasználható: működésre, de korábbi hitelek törlesztésére is.

Megyénk nagyvárosai is éltek a lehetőséggel, ám bölcsen bántak vele: fejlesztésekhez használták, az uniós pályázatok önerejét teremtették elő belőle. A szabadon lévő pénzt pedig például Vásárhely bankbetétbe tette, és kamatoztatta.

Svájci reteszben az önkormányzatok. Fotó: Karnok Csaba
Svájci reteszben az önkormányzatok.
Fotó: Karnok Csaba

Csakhogy a legtöbb önkormányzat svájcifrank-, illetve euróalapú kötvényt választott. Vásárhely 2006-ban 69 millió 400 ezer svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki – ennek értéke akkor nagyjából 10 milliárd 500 millió forint volt, 150 forint körüli árfolyammal. Manapság történelmi mélységben a magyar fizetőeszköz a svájcival szemben: tegnap 213 forintot ért egy frank – a kötvényérték így jelenleg több mint 14 milliárd 780 millió forint. – Rövid távon megsínylik a forintgyengülést az önkormányzatok, a hitelt azonban a 2020-as évekre kell visszafizetni, így hosszú távon jobban járhatnak, mintha forintban adósodtak volna el – hívta fel a figyelmet a HVG-ben Bauer Patrik, az Erste Bank igazgatója.

– A gazdasági recesszió ellenére sem kell sajnálni a kötvénykibocsátást. A fejlesztést nem lehet föladni. Egy ilyen, 5+20 évre szóló szerződés hatását tíz-tizenöt év múlva kell megítélni – fogalmazott korábban lapunknak Buzás Péter, Makó polgármestere. A 2,5 milliárd forintos kötvény jelenleg 913 millióval drágább, mint 2008-ban volt – ebből származik azonban az önerő a fürdő megépítéséhez, az ipari park bővítéséhez, a városközpont rehabilitációjához.

A svájci frank drágulása miatt nő a megyei nagyvárosok kötvényadóssága is. DM/DV GRAFIKA (A nagyításhoz kattintson a képre)
A svájci frank drágulása miatt nő a megyei nagyvárosok kötvényadóssága is.
DM/DV GRAFIKA
(A nagyításhoz kattintson a képre)

Szeged helyzete annyiban speciális, hogy 2,5 milliárd forint értékben eurókötvényt bocsátott ki. Virág András, a Szabad Város Egyesület képviselője, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke nem tud arról, hogy eddig használta volna a város a 15 éves futamidejű forrást – az összeg számlára került, továbbra is devizában van, így nem áll fenn árfolyamkockázat.

2008 óta fizeti viszont a megyei önkormányzat az 5 milliárd forintnyi értékpapír kamatait – a tőkét csak 2013-tól törleszti, további 14 éven át. Az előre vártnál 3–4 millió forinttal több Szentes kamatterhe, Szirbik Imre polgármester elismerte: két éve nem is kalkuláltak 200 forintnál magasabb árfolyammal. – Teljes egészében felhasználtuk az 5,3 milliárdos keretet, 1000 lakást újítottunk fel a panelprogramban, városrekonstrukciót végeztünk, 2008-ban megnyitottuk a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthont – mutatta be a kötvény sorsát. A tőkét ők is 2013-tól fizetik vissza – szerinte az árfolyamváltozás ellenére a kötvény még így is „pariban van" a forinthitellel. Cromwellt idézve azért hozzátette: „bízunk Istenben, de szárazon tartjuk a puskaport".

Ráfanyalodtak

A PwC-elemzés kiemeli: 2006 után az állam az uniós forrásokra és a megszorításokra hivatkozva csökkentette az intézmények – kórházak, iskolák, hatóságok – működtetésének finanszírozását. A statisztikák szerint a 2005-ben még 540 milliárd forintot elérő normatív támogatások összege 2009-re 338 milliárdra zsugorodott. Sepsey Tamás, az Állami Számvevőszék főigazgató-helyettese hangsúlyozta: az állami források hiányában kényszerültek az önkormányzatok hitelfelvételre és kötvénykibocsátásra. Ezzel eladósodtak, a kötvények visszaváltása nehéz helyzetbe hozza majd őket. Az elmúlt 10 évben 28 önkormányzat ment csődbe.

Olvasóink írták

 • 7. K.T. 2010. július 06. 20:47
  „#6-ra
  Szerintem ellenkezőleg.
  Nem lefoglalnák, hanem csúnya nagy kamionokkal tennék élhetetlenné a környéket és kormos füsttel mérgeznék az itt lakókat.

  Ja nem!
  Ezt Botkáék is megteszik.”
 • 6. Dema 2010. július 06. 16:13
  „És ha a városok azt mondják, nem fizetünk a bankoknak egy vasat sem vissza! Akkor mi van? Lefoglalják a várost? Kurv@ jó lesz. Szeged svájci város lesz! :D Svájci Frank lesz a fizető eszköz? Na, jó majd megszokom, nehezen! :D”
 • 5. Dittike 2010. július 04. 11:32
  „Mikor a Fidesz volt,az volt a baj,hogy miért nem fejlesztik Szegedet.”
 • 4. Fremen 2010. július 03. 22:32
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/lazar_szvetozar_20_eve_uldozi_a_rosszfiukat_/2164721/

  Ehhez a cikkhez se lehet hozzászólni. Csak nem Sz. István bűntársának keze van a dologban?

  Érdekes, hogy egy egy éve előzetesben lévő bűnöző bűntársának lapjában védenek egy "főrendőrt". Több mint érdekes, sztem a Katonai Ügyészséget is érdekli majd a téma.”
 • 3. K.T. 2010. július 03. 22:32
  „"Megyénk nagyvárosai is éltek a lehetőséggel, ám bölcsen bántak vele: fejlesztésekhez használták, az uniós pályázatok önerejét teremtették elő belőle."

  Bölcsen?
  Hasztalan fejlesztésekhez használták fel, ahol többszörös költségvetésből bőven csurrant cseppent mindenkinek a fazék körül.
  Végül is bölcsen.
  Csak nézőpont kérdése!”
 • 2. Fremen 2010. július 03. 22:24
  „"1100 milliárd forint az önkormányzati szektor adóssága"

  Ok! Mekkora lehet a tolvaj Botka vagyona?”
 • 1. barkzso 2010. július 03. 18:32
  „Vajon kik csökkentették és vajon miért ilyen trükkös a grafika, hogy a szoci városok jöjjenek ki jól belőle?
  Leszóltak a polgármesteri/tanácsházi irodáról?

  Idézem ellenzéki fórumtársat:
  ---------------------------------------
  Szeged város adóssága Botka regnálása alatt több mint hatszorosára nőtt!
  Jelenleg: 26 745 000 000 forint!
  ----------------------------
  Javarészt deviza alapú hitelben.
  Lesz mit visszafizetniük a szegedieknek!

  Erről miért nem makognak a DM cikkében?????????????????????????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden tanult a szendvicskirálynő

A vállalati ranglétra legfontosabb állomásait bejárva jutott el 11 év alatt Horváth Ágnes a magyarországi McDonald's élére. Tovább olvasom