Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Saul fia: Szegeden a cannes-i sikerfilm

Telt ház várta a szegedi Belvárosi moziban a magyar cannes-i sikerfilm, a Saul fia premier előtti vetítését, valamint a közönségtalálkozót.
A nézők vastapssal fogadták a stáb képviselőit, Nemes László rendezőt és munkatársát, Krasznahorkai Balázst, akik meghatónak nevezték a fogadtatást. A film nem csak azért különleges, mert történelmi sikert aratott a cannes-i nemzetközi filmfesztiválon azzal, hogy három másik elismerés mellett a zsűri nagydíját is elhozta, egyedi látásmódjának és technikai megoldásainak köszönhetően nem "szokványos" holokausztfilm.

- Ezt én találtam ki, az a rossz hírem van - utalt arra a rendező, hogy egyéni látásmódjával a nézők képzelőerejére kívánt hagyatkozni. A premier előtti vetítésre - hiába tartották a Zsigmond Vilmos teremben - nem fért be minden érdeklődő, ők a Saul fiát június 11-től láthatják, a Belvárosi mozi három tig tartja műsorán.

Saul fia: Szegeden a cannes-i sikerfilm - GALÉRIA

A film egy mikrotörténetet beszél el. A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a "titkok őrzőit", néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút. 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

A Saul fia előzetese

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden törvényes, csak sokba kerül

Májusban nem kellett távhőszámlát fizetni Szegeden, júniusban viszont jön a feketeleves - négyet is kell. Tovább olvasom