Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Scarlett a Dóm téren csábít

Szeged - Jól halad a Dóm téren a Budapesti Operettszínház csapata a magyarországi bemutatóként színpadra kerülő Presgurvic-darab, az Elfújta a szél próbáival. A hétvégén már szinte össze is állt a produkció, a pénteki premierig már csak csiszolgatni kell. Látványos, fergeteges musical-előadás készül.
„Lányok, rázzátok a papagájpopitokat!" – instruálja a táncosnőket Duda Éva koreográfus szombat éjszaka az Elfújta a szél Dóm téri próbáján. A formás hátsók Velich Rita női bájakat jól kiemelő, harsány jelmezeibe „csomagolva" ingerlik a nézőteret. Ez persze csak egyetlen pillanat a pergő kavalkádból, a Budapesti Operettszínház társulatától megszokott hőfokon és intenzitással készülnek most is a Rómeó és Júliával már nagy sikert aratott francia komponista, Gérard Presgurvic újabb musicaljének pénteki magyarországi bemutatójára.

A múlt heti közönségtalálkozó is bizonyította: a nézők betéve tudják Scarlett O’Hara és Rhett Butler történetét; aki nem olvasta Margaret Mitchell Pulitzer-díjas világsikerű regényét, az is ismeri legalább a belőle készült, Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével 1939-ben bemutatott, tíz Oscar-díjjal jutalmazott, mára klasszikussá lett filmet. Főbb vonalakban a musicalverzió is követi a regényt, Presgurvic fülbemászó melódiái pedig már első hallásra ismerősnek tűnnek és élvezhetők.

Janza Kata és a táncosok a szombati próbán. Fotó: DM/DV
Janza Kata és a táncosok a szombati próbán.
Fotó: DM/DV

Idén először nem Kerényi Miklós Gábor jegyzi rendezőként az Operettszínház musicalprodukcióját, hanem mentoráltja, tanítványa, Somogyi Szilárd, aki az utóbbi évtizedben többször asszisztensként dolgozott vele a szabadtérin is. Kero neve művészeti vezetőként szerepel a színlapon, és a szombati próbára meg is érkezett, hogy némi szakmai támogatást adjon társulatának.

Jönnek a fiatalok

A „nagy öregek" mellett olyan fiatalok is lehetőséget kaptak a produkcióban, mint például az Ashley Wilkesként bemutatkozó, Diósgyőrben tavaly érettségizett Veréb Tamás, aki négyszer nyerte el a Mol Tehetségtámogató Programjának ösztöndíját, és már 9 éves kora óta rendszeresen színpadra lép. Generációváltás történt a zenei vezetői poszton: a szegedi szabadtérin évtizedeken át számos musicalprodukciót sikerre vivő Makláry Lászlótól a Zeneakadémián idén diplomázott Balassa Krisztián vette át a karmesteri pálcát.

„Fogjátok a falakat! Ez az Elfújta a szél-próba! Még hogy eláll estére a szél!" – méltatlankodott egy kicsit az ifjú rendező, amikor egy erősebb fuvallat belekapott Bátonyi György impozáns díszletelemeibe. Nem könnyű kenyérkereset a színpadi díszítőmunkásoké sem: van olyan jelenet, amelyet akár háromszor-négyszer is újrapróbálnak, hogy tökéletes legyen. Ilyenkor kell az energia a görgős „kocsikra" épített hatalmas falak villámgyors ki-be tologatásához. A szegedi társulat fiatal színésze, Bánvölgyi Tamás is beállt díszítőnek – mondván, minden munkalehetőség jól jön a nem túl fényesen fizetett helyi művészeknek.

A szúnyogokkal folytatott harc egész nyárra szóló küzdelem a Dóm téren – ez persze nem riasztja el a kíváncsiak próbáról próbára növekvő seregét. A nézőtérről és a lelátó mellől is egyre többen figyelik a színpadot, ahol szombaton az X-Faktorban feltűnt, Szegeden ezzel a szereppel debütáló Gubik Petra bújik Scarlett változatos jelmezeibe, többek között a nevezetes zöld függönyből varrt estélyi ruhába. Azt mondja, nem rivalizálnak váltótársával, a szabadtérin már több szerepben is bemutatkozott Vágó Zsuzsival, akivel igyekeznek különböző karaktert formálni. A szegediek régi kedvencei közül Janza Kata a tavalyi Jekyll és Hyde után nagy rutinnal újra kurtizánt játszik. A Rhett Butlert alakító Szabó P. Szilveszternek mintha jót tenne az idő múlása, egyre lazább, természetesebb, sármosabb. Sokan emlékeznek még arra a 16 éves kislányra, aki a 19 évvel ezelőtt a Miss Saigon címszereplőjeként egy csapásra meghódította a nézők szívét – Bíró Eszter most Melanie Hamiltont játssza. Azt mondja, fantasztikus élmény számára találkozni a régi szegedi csapattal, fodrászokkal, öltöztetőkkel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még vizsgálják az Agóra építését

Mai napig nincs jogerős használatbavételi engedélye a decemberben átadott Agórának. Tovább olvasom