Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Schmitt: Ha nem vigyázunk, leértékelődik a lengyel-magyar barátság

Ópusztaszer – A történeti emlékparkban megkezdődtek a magyar–lengyel barátság napi események, majd Szegeden ugyancsak zsúfolt program várt a lengyel és magyar elnökre.
– Megtiszteltetés, hogy itt ünnepelhetünk, ahol a magyar állam megalakult. Biztosan minden ide látogató magyarnak meglódul a fantáziája, hogy milyen lehetett ezer évvel ezelőtt, amikor a magyarok megindultak az európai úton – mondta Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök Ópusztaszeren a nemzeti történeti emlékparkban a lengyel–magyar barátság napja alkalmából rendezett ünnepségen pénteken. Szerinte a magyaroknak nem volt tudomásuk szláv népekről, de biztosak lehettek benne, hogy valahol szövetségesre bukkannak.

A lengyel és a magyar elnök megyejárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke így fogalmazott: „minden kezdet nehéz volt, de íme micsoda nagyszerű nemzet lett Lengyelország." Beszélt arról is, hogy a két nemzet végérvényesen és visszavonhatatlanul közös családokba került, amikor hosszú utat megtéve együtt léptünk az EU-ba, a NATO-ba, a Visegrádi 4 ország együttműködését pedig magunk alakítottunk. ki. Szerinte a lengyel–magyar barátság igazi tettekben nyilvánul meg, a lengyel és magyar emberek szívében. Hozzátette: lehet, hogy a fiatalokat ez annyira nem hatja meg, mert ők már nyitottabb világba születtek. Ezért ha nem vigyázunk, leértékelődik ez a csodás barátság. Minden meg kell tehát tenni elnöki, állami, önkormányzati és civil szervezetek szintjén is, hogy a barátság megmaradjon.

A lengyel és a magyar elnök megyejárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

2007 óta vándorzászló is jelképezi a két nép barátságát, amelyet most Poznan városa adott át a Csongrád megyei önkormányzatnak. Magyar Anna megyei elnök beszédében úgy fogalmazott, számunkra a lengyel a legtisztább nemzet Európában, mindig viszonyítási pont volt és az is marad. A barátság érték, mely Isten ajándéka, erre emlékeztessen a zászló – tette hozzá. A köztársasági elnökök ez után kitüntetéseket adtak át, majd két tölgyfát ültettek el az emlékparkban, amelyet a helyi általános iskolások gondoznak majd.

Kitüntetettek

A magyar-lengyel kapcsolatok elmélyítésére tett erőfeszítéséért Schmitt Pál Tadeusz Kaczornak, Magyarország tiszteletbeli főkonzuljának a magyar érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta, Csúcs Lászlónénak, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnökének pedig a magyar érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át. Bronislaw Komorowski a lengyel érdemkereszt arany fokozata kitüntetést adományozta Csáki Bélának, a Darfü Nonprofit Kft. önkormányzati kapcsolattartójának.

A Senator Honoris Causa (a szenátus tiszteletbeli tagja) címet adományozta a Szegedi Tudományegyetem Bronislaw Komorowski lengyel államfőnek pénteken, a Dugonics téri rektori hivatalban.
Szabó Gábor rektor elmondta: az intézmény nagy örömmel kapcsolódott a két nép barátságát ünneplő rendezvénysorozathoz. Ő ahhoz a generációhoz tartozik, amelyek tagjai ha a 70-es években találkoztak, kívülről fújták: Polak, Wegier, dwa bratanki... Ha pedig a lengyel államelnökkel a Balaton partján beszélgetnek, lett volna közös témájuk: szidni a szovjeteket. De ennél azért mélyebb a nemzetek közötti kapcsolat: a két nép szabadságvágyában kapcsolódik össze – hangsúlyozta a rektor.

Valóban volt esély a találkozóra, hiszen Szegeden sem először jár, egyetemistaként stoppal jutott el ide – mondta Bronislaw Komorowski, aki megköszönte, hogy felvették a szegedi egyetemi közösségbe, és felidézte: a szegedi és a vilniusi egyetemet is Báthory István alapította. A városban zajló Szent-Györgyi konferenciával kapcsolatban úgy fogalmazott: C vitamin nélkül nem tudnánk élni. Jó volna, ha az egyetemen a barátság vitaminját is feltalálnák, ezt mindkét nép szedné, és tovább élne a kapcsolat a két nemzet örömére.

Schmitt Pál a két nép barátságának történelmi gyökereiről beszélt, és arról, hogy a „szimpátia, a szeretet, a barátság érzését tovább kell adnunk". Szerinte semmi sincs tudomány nélkül, mindent, ami az életünket meghatározza, tudományos alapokra kell helyeznünk, ezért fontos, hogy a két nép barátsága többek között az egyetemek közötti együttműködésben is megnyilvánuljon.

A lengyel és a magyar elnök megyejárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Az államelnökök – mindkettőt elkísérte a felesége is –, és kíséretük ez után egy PESA villamost nézett meg a Somogyi utcai megállóban - Bronislaw Komorowski a vezető ülésbe is beült. A kísérettel tartott többek között Botka László szegedi polgármester, Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet, Kiss Róbert, varsói magyar nagykövet is.

Ez után átvonultak a Dóm térre, ahol az államelnökök a katyni emlékkeresztnél az 1940-es mészárlásra emlékeztek. Útvonalukon átmenetileg leállították még a gyalogos közlekedést is. A Demokratikus Koalíció néhány tagja az Oskola utca sarkánál a magyar köztársasági elnök képét emelte a magasba, egyik képen a „dr?" a többin a „nem" szót írák fölé.

A hivatalos program a dómban folytatódott, ahol Kiss-Rigó László püspök celebrált ünnepi misét.

A lengyel és a magyar elnök megyejárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Kárpátok Trójája a Móra-múzeumban
Lengyel bronzkori erődöt és régészeti parkot, valamint értékes kincsleleteket, arany ékszereket és egy sírrekonstrukciót is bemutat a Móra-múzeum tegnap megnyílt új régészeti kiállítása. A Kárpátok Trójája című tárlat szeptember 2-áig látogatható. Ritkaságnak számító kincseken és régészeti leleteken keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a füzesabonyi bronzkori kultúrát. Egy papnő fejrekonstrukcióján arany fejdíszt és hajkarikákat állítanak ki. A fazekasság és harcászat műtárgyai mellett bemutatják a tiszaladányi kincsleletet: a sértetlen állapotban megtalált edényeket, baltákat, karpereceket és kartekercseket, amelyeket valószínűleg vallási céllal vagy ellenséges támadás miatt temettek a föld alá. A bronzkori hitvilágot szakrális kellékek – rituális avatótárgyak, amulettek – szemléltetik, valamint egy főnöki sír rekonstrukciója is látható. A hazai emlékek mellett a lengyelországi Trzcinica bronz- és szlávkori erődje is megismerhető. A Kárpátok Trójája elnevezésű lengyel régészeti parkban egy négyezer éves erődöt rekonstruáltak: eredeti formájában építették újjá a telep egyes részeit. Mellvédek, a földvárhoz tartozó sáncok, földbe ásott és felszíni házak idézik meg a régi időket.   

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. szandokán 2012. március 24. 14:30
  „Csak a fele lóvé lenne az enyém annak amit tegnap SP-re költöttek szegeden,egy darabig nem kéne agyalni a csekkeken.Az a sok bohóc ott egykupacban,vigyorogtak,csak azt tudnám minek örültek annyira.csűrhe semmirekellő népség.”
 • 68. macs 2012. március 24. 13:24
  „Fiúk/lányok, mi a véleményetek a miskolci, debreceni és vásárhelyi Uniós pénzekből finanszírozott - Botkának bűnül felrótt - hasonló beruházásokról?”
 • 67. gondolom 2012. március 24. 11:15
  „Hagyjuk békén ezt a szerencsétlen Schmittet ,reméljük hamar el fog tűnni a politikából .”
 • 66. dondongó 2012. március 24. 10:55
  „Csak jó valamire ez a helyi fideszesek által agyonfikázott lengyel villamos. Még akkor is, ha az adófizetők pénzéből éldegélő szolgálati audis csávók életükben először utaznak ilyen típusú tömegközlekedési eszközön.:)))))”
 • 65. Qllancs 2012. március 24. 10:11
  „T. 65.
  Mit írtak a vezíredről a héten Németországban ?
  " orbánt senki nem hívta meg a politikusok közzül, --de vagyunk annyira udvarias emberek,hogy ha már itt van meghalgassuk ! " Bajor kancellár !
  " orbán úgy viszonyul a demokráciához, mint a mostohaanya a gyerekéhez ! " ov. nem tényező az EU ban !”
 • 64. Kazikázmér 2012. március 24. 09:44
  „60. X_Y 2012.03.24. 05:50
  Hűha jó korán keltél, hogy ezt a nem bizonyítható dolgot leírd! Szeged a vert hadak mentsvára, kifizetőhelye (?) kiindulópontja ezek szerint! Itt törtek lándzsát a DK hadai (?) innen indul támadás az ország ellen? Ezért kellene ezek szerint gyengíteni az ellen-kommunikációt, mert abban nagy erőt képvisel a bal-oldal Szegeden! Ja és helyesen, elv-társaim! Bár nem hinném, hogy ez gond lenne egy demokráciában, nagyobb gond a fenyegetés!”
 • 63. vvalekosz 2012. március 24. 09:44
  „már csak öt nap; ennyi van hátra, s a bizottság alátámasztja/cáfolja a már közismert plágium-gyanút...”
 • 62. howatowabb 2012. március 24. 09:11
  „57. Azért neked húznék még azon a nadrágszíjon, hogy csak egy lyuk maradjon! Aztán még egy picit.
  Ti milyen agymosáson vettetek részt, hogy ennyire tudtok örülni annak, hogy diktatórikusan van parancsba adva, hogyan éljünk?!
  Vagy csak annyira megbecsül titeket e kormány, hogy megéri nekik örülni?
  Hátszél! AZ! AZ AGYADBAN! DE NEM KICSI!”
 • 61. külföldi09 2012. március 24. 08:26
  „Nyugaton már rég utáljuk egymást!!!!
  Szemben lakunk egymással, nem köszönnek!
  Eső után köpönyeg!!!”
 • 60. KamuNeni 2012. március 24. 08:18
  „Blah-Blah-Blah. Micsoda unalmas nap lehetett mindegyiknek.”
 • 59. X_Y 2012. március 24. 05:50
  „57. Kazikázmér 2012.03.23. 21:57

  A Helyi FIDESZ" pontosan ott van ahová való - a béka alfele alatt a pöcegödörben... Te meg az elvtársaid már nem sokáig lophattok országos szinten sem...”
 • 58. Ebgondolat 2012. március 23. 23:39
  „54. Commander-V2 2012.03.23. 21:32
  Na, azért nem annyira névtelen: az már kiderült, hogy az SZKT jelenlegi vezetője (TIT) és gyimesi is tett feljelentést! Miután ezek elbuktak, most "névtelenül" szórják a feljelentéseket és ezzel tesznek keresztbe a városnak és annak lakóinak!”
 • 57. Commander-V2 2012. március 23. 22:31
  „57: nem mondanám pénzszórásnak azt, amiből Szeged és az itt élők profitálni tudnak, amitől ez a város kitűnhet a környezetéből, szebb és jobb lehet. A Fidesznek nagyon erős hatalma van most az országban, nevetséges ellenszélről, pláne elnyomó erőről beszélni az esetükben, amikor a köztársasági elnöktől a falusi iskola portásáig már szinte mindenhol Fidesz delegáltak ülnek és uralkodnak. Sokkal inkább jó leírás a helyzetre az, hogy egységes Fidesz uralom van, és a mi szegedi fideszeseink a gyengébb képességűek közül valók, akiket a többi város náluk ügyesebb és jobb fideszes képviselői a lobbizásban leköröznek. Legközelebb nem kell ilyen kétbalkezesnek tűnő politikusokat választani képviselőnek.”
 • 56. Kazikázmér 2012. március 23. 21:57
  „53. Ebgondolat 2012.03.23. 21:07
  Egy dologban igazad van! A helyi FIDESZ-nek erősödni kell, mert túl nagy az ellenszél, túl harsány a jurátusi elnyomó erő, némi média háttérrel fűszerezve! Nem lobbi volt az, hanem szórták a pénzt, mert Szegeden kedvező volt a politikai paletta!”
 • 55. tom_peris 2012. március 23. 21:47
  „Bocsánat hogy ilyen butaságokkal spam-elem össze ezt a hírt... (nagy nap volt ez Szegednek, és a konferencia is hihetetlen fontos lépés! grat a szervezőknek), de emellett nem tudok elmenni szó nélkül:

  40. nemezis 2012.03.23. 18:47
  ez nem illetékesség kérdése...
  ami elérhető volt a copygeneral ügyben azok alapján egyértelmő
  bevallom franciául nem tudok csak olaszul egy kicsit... ezek alapján a bolgár dolgozat és a magyar"dolgozat"-ot összehasonlítva máris erős gyanu támadt bennem... első olvasatra...
  a Német kolegátol elgondolt gondolatok ügyében már sokkal egyszerűbb volt az "ítélet" meghozatala... lévén abbol az anyagból már egyértelműen látszott hogy a magyarnyelvű iromány az nem több mint tükörfordítás...

  Át lehet venni dolgokat, és át is kell... de akkor is kell egy doktoriba, vagy bármilyen irományba önálló gondolat, és az átvett gondolatok kritikus tárgyalása... a közkézre került anyagok alapján nagyjából ennyi jut azon "doktori disszertáció"-val kapcsolatban az eszembe: "önálló gondolatot nyomokban tartalmazhat (kb úgy mint az instant kv mogyorót...)

  mégegyszer elnézést a spam-ért! valóban sajnálatos hogy ilyen dolgokra kell karaktereket áldozni itt a forumon amikor ilyen fontos esemény zajlik városunkban...”
 • 54. tom_peris 2012. március 23. 21:35
  „naja
  meg ha nem vigyázunk akkor etikai szempontból devalválódik a köztársasági elnöki poszt tisztessége, hitelessége...”
 • 53. Commander-V2 2012. március 23. 21:32
  „53: nincs bizonyíték, hogy az új szegedi trolibuszok beszerzését kik akadályozzák, a feljelentéseket névtelenül szórja valaki. Tény viszont, hogy az elmúlt két évben hiába van ott Bohács, Bodó, Kalmár és a többi fideszes a parlamentben, hiába a jól megfizetett fideszes tanácsnokok és jobbikos cégvezetők, mintha tényleg semmit sem érne a kormányzati befolyásuk, ami lehet hogy nem is létezik, csak "mezei" egyszerű képviselők ők akik nem tudnak még egy ingyenes elkerülőt sem kijárni a szegedieknek. Ha így van, magukról állítanak ki alkalmatlansági bizonyítványt. Már csak két év van hátra hogy változtassanak ezen a képen.”
 • 52. Ebgondolat 2012. március 23. 21:07
  „48. Kazikázmér 2012.03.23. 19:28
  Ez tény. Mármint hogy nem fideszes a polgármesterünk (szerencsére). De ettől függetlenül nem világos, hogy a fideszesek miért nem tudnak még egy olyan egyszerű dolgot sem kilobbizni, mint az elkerülő ingyenessé tétele. Miért gátolják a város érdekeit szolgáló trolibeszerzést alaptalan feljelentésekkel?
  És egyáltalán, a fideszes "többség" mit lobbizott ki Szeged javára? De ha már képtelen a város érdekeit, javát szolgáló döntéseket kiharcolni, legalább ne gátolják azt, amit a polgármester már kiharcolt! Amúgy tud nekem bárki egy-két érvet mondani a mellett, hogy 2014-ben miért is kellene a helyi fideszre szavaznom?! Kazi?”
 • 51. Lucia 2012. március 23. 21:06
  „A 31-es kép a legjobb! Úgy tűnik, nem nagyon foglalkozott egymással a ke és a pm...”
 • 50. ungijozsef 2012. március 23. 21:04
  „Hát,nem SZÉP!”
69 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új Einsteint keresik a Szent-Györgyi-konferencián

A Szent-Györgyi-konferencia második napján a Nobel-díjas tudósok nyílt fórumot tartottak, ahol bárki kérdezhetett tőlük. Kiderült: Ada E. Yonath kémikus hobbija az írás. Tovább olvasom