Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Scriptum – a Szegedi Kortárs Balett 20 éve

Szeged - Demcsák Katalin tollából Scriptum címmel több mint kétszáz oldalas reprezentatív album jelent meg a Szegedi Kortárs Balett első húsz évéről.
Órákig lehet lapozgatni a Szegedi Kortárs Balett első húsz évét bemutató, most megjelent gyönyörű albumot. A Frankó Lilla tervezte és a Factory Creative Studio Kft. kiadásában napvilágot látott mutatós kötet – akárcsak az együttes, amelyről szól – egyszerre nyújt vizuális és intellektuális élményt. Jó nézegetni a régi fotókat: már-már elfeledett előadásokat, arcokat, testeket, hangulatokat, mozdulatokat hívnak elő az emlékezetből.

A kötet szerzője, Demcsák Katalin a színháztörténész, a kutató szigorú szempontjaihoz ragaszkodva objektivitásra törekvő, korrekt, pontos szakmai krónikát állított össze. Bár stílusa nem túl olvasóbarát, sikerült hitelesen megrajzolnia a társulat hazai és nemzetközi sikerekben, de persze fordulatokban, krízisekben is bővelkedő történetét. Mint az Előszóban írja: „A Szegedi Balett/Kortárs Balett története egy együttes, tagozat, társulat együtt megélt alkotófolyamatának története, amely azonban a közeli és távoli kulturális kontextus eseményeinek függvényében alakult. A kutatás során egyre inkább kirajzolódott a kép, hogy ebben az esetben a társulat története mélyén, az alapoknál, egy másik történet is húzódik, tudniillik a színházi struktúrát érintő eseményeké. Az egész színházi és táncszakma helyzetének változása alapvetően befolyásolta mind az együttes életét, mind az alkotómunka lehetőségeit."

Több száz fotó színesíti a kötetet. Fotó: Frank Yvette
Több száz fotó színesíti a kötetet.
Fotó: Frank Yvette

A forrásértékű kötet két nagy fejezetből áll: az első az együttes történetét meséli el és elemzi – kár, hogy ehhez egyáltalán nem használt korabeli, dokumentumértékű felvételeket a szerző –, a második olvasónaplószerűen több száz fotó, valamint színlapok, esszé- és kritikatöredékek segítségével idézi fel az első húsz év táncprodukcióit. A nemzetközi hírű társulathoz méltó kivitelű album a Nemzeti Kulturális Alap és Szeged önkormányzata támogatásával jelent meg.

Olvasóink írták

  • 3. Stone 2009. június 18. 15:59
    „Bizonyára nem akarja felvállalni a szerző azt az érdekes logikai bukfencet, miszerint ez a könyv egyrészt intellektuális csemege, másrészt nem túl olvasóbarát. Barátságtalan csemege. Valami ilyesmit akar mondani. Név nélkül.”
  • 2. Felhőfejes 2009. június 18. 11:19
    „Mivel ez a kis recenzió több kritikai észrevételt is tartalmaz, tisztelettel kérném a jeles szerzőt, nevezze már meg magát. "Munkatársunk" fedőnév alatt ugyanis maximum ismertetni szabadna (tárgyilagosan és pártatlanul). Aki kritizál, attól elvárnám, hogy vállalja azt saját nevével, ha lehet. (Gondolom, élő személyről, hús-vér újságíróról van szó és nem a számítógép produkálta ezt a cikket.)”
  • 1. csőszpista 2009. június 17. 21:47
    „A fénykép alapján szép lehet a kötet, a szerző nevéből arra lehet követketetni, okos is ez a könyv. Remélem, sok emberhez eljut majd.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött lábú őzgida gyógyul a panelben

Szeged - A legtöbb őzgida normál esetben mamája mellett legelészik az erdőben. Őz Rudolf… Tovább olvasom