Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Se felelés, se dolgozat a szakiskolákban

Magyarország, Szeged - Az új szakiskolai kerettanterv szerint a diákok gyakorlati oktatására kell nagyobb hangsúlyt fektetni. A javaslat szerint a nebulók ne feleljenek, ne írjanak dolgozatot, és csak egy magyar-, illetve matematikaórájuk legyen hetente.
A szakiskolai kerettantervi javaslat szerint a szakmunkásképzők diákjainak nem kellene felelniük és dolgozatot írniuk a jövőben. Az órai munka alapján kapnának jegyeket. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által összeállított és nyilvánosságra hozott dokumentum 3 évesre csökkenti a szakképzés idejét – írta tegnapi számában a Magyar Nemzet.

– Üdvözlöm az elképzelést. Az esetleges új rendszerben a szakmai alapokat egyszerűbben adhatjuk át, elindíthatjuk a szakmára való nevelést – mondta Zatykó István, a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményének gyakorlati oktatásvezetője. Immár 18 éve dolgozik az iskolában, itt is tanult. Náluk minden feltétel adott, megbízható gépekkel, jó oktatókkal dolgoznak. Szerinte a felelés megszűnése nem okozna gondot, így is számon tudják kérni a diákokat.

Műhelymunka a Móravárosiban. Fotó: Schmidt Andrea
Műhelymunka a Móravárosiban.
Fotó: Schmidt Andrea

Az új képzésben a tantervi javaslat heti 12 közismereti órát ír elő, amelyből 5 testnevelés, 2 pedig idegen nyelv. Így magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre heti 1-1 óra jut. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnapi közleménye szerint „árt és dilettáns" az a javaslat, hogy a szakmunkásképzők diákjainak a jövőben ne kelljen felelniük és dolgozatot írniuk, hanem az órai munka alapján kapjanak jegyeket.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. allegro 2012. október 02. 13:36
  „47. macs 2012.09.21. 16:24

  Minta biológus, környezetvédő, aki mikrobiológiai - alapvető higiéniai ismereteit képtelen a konyhában főzsékor alkalmazni..”
 • 47. macs 2012. szeptember 21. 16:24
  „46. comment,
  "milyen szakács lesz belőle, ha semmilyen kémiai alapismerete nincs", ne keseregj, a családomban van kémia tanár és csapnivalóan főz. :-)”
 • 46. comment 2012. szeptember 21. 12:53
  „25. ros-mary-53
  "Számolni az általános iskolában megtanul a diák..., itt mindenki analfabétának tekinti a 8-dik osztályból kikerült diákokat. Pedig ott van ám dolgozat meg felelés is, sőt sok-sok különféle tanóra."
  Hát képzeld el, hogy egyik ismerősöm fia betöltötte a 16.életévét és csupán 6 befejezett ált.iskolai osztálya van, mivel a tankötelezettség a 16. életévig kötelező mostanság mo-on. Ez is bizonyítja sajnos, nem minőségi, hanem mennyiségi oktatás van nálunk!
  A szülő most szeptemberben a Hanságiba íratta egyetlen ivadékát szakács tanoncnak. Fel is vették, de mi alapján azt csak a mindenható tudja, mert a legmagasabb végzettséget igazoló okmányokat be kell mutatni, neki meg ugyebár nincs semmi ilyenje. (Szóval Hanságiéknál is elkéne egy alapos ÁSZ vizsgálat -ezt az illetékeseknek!...szeptember 30-i tanulói létszámra kapják az egész évi fejkvótás támogatást)
  Kérdem én, milyen szakács lesz belőle, ha semmilyen kémiai alapismerete nincs, s nem beszélve arról hogy nem csak általános ismeretekből hiányos tudása, de szorgalma sincs.
  Milyen ember lesz az ilyenből? A jövő bűnözőnemzedéke? Mert hogy normális munkával senki nem fogja megbízni!
  Annyira nem kellenek a reformok odafentről, hogy több lépcsőt is kihagyva építsük az amúgyis gödörben lévő nemzetünket.....
  Szép napot!”
 • 45. NP1 2012. szeptember 21. 12:19
  „Ezt a hírt tegnap eset már cáfolták....
  A cáfolatot holnap fogják cáfolni.... mert ez egy átgondolt átalakítás.”
 • 44. nobody13 2012. szeptember 21. 12:01
  „Nos... Egy eszembe jutott kósza gondolat.
  Az eszébe jutott-e már a döntéshozóknak, milyen helyzetbe hozzák a valós értékű szakmai bizonyítvánnyal rendelkező romákat? Mert bár senki nem mondja ki, vélelmezhetően az általános után továbbtanulni képtelen cigánygyerekek oktatásról lenne szó. (Másik forgatókönyv: ide suvasztani a cigánygyerekek mellett az amúgy okos, tehetséges nem cigány nebulókat, akik bár megfelelnének bármely más, magasabb követelményű iskolába, a szülő nem tudja megfizetni...)
  Na már most. Visszatérve a romákra... Ha most felhívok egy villanyszerelőt, és esetleg kijőve kiderül, hogy cigány, akkor nem ragadok kapát-kaszát, mert feltételezem, hogy ugyanazt tudja, mintha nem roma jött volna ki. Viszont pár év múlva már nem lehet tudni, ki végzett a Mekk Elek-képzőben, és ki a normál tanintézményben, akinek megvan a szükséges tudása. Ergo a fiatal roma szakember képtelen lesz munkát találni... Ergo még hátrányosabban lesznek megkülönböztetve.”
 • 43. Fibo 2012. szeptember 21. 11:39
  „Gratulálok az egész országnak! Nem igaz, hogy nem lehetett tudni mi lesz évekkel ezelőtt ...már akkor megondták mit akarnak...,de neeem... a buta démosznak vezír kell... és szereti ha a hátán taposnak... ez már nem pia fraus... aki behódol marad a helyén...és eladja a társait, barátjait jó pénzért... aki nem, azt ellehetetlenítik... és hogy még mindig ez folyik.... inkább no comment... Gratulálok!!!”
 • 42. Power 2012. szeptember 21. 09:57
  „Nincs felelés, nincs dolgozat, nincs tanítás a szakiskolákban.”
 • 41. joy 2012. szeptember 21. 07:10
  „Ne isuljon semmit az a kölök, elég, ha a srófhúzót tudja kezelni. Buta embernek könnyebb parancsolni, a tudatlant szolgasorban tartani.
  Szadesz elkezte az oktatás lerombolását, a fityisz nyomát is sóval hinti.
  Jelszó:
  "Végképp eltörölni! Rabszolga, hadd!"”
 • 40. C6H12O6 2012. szeptember 21. 07:08
  „A legtöbb szakmához szükséges az alapműveltség. Mondjuk így is úgyis üres marad a munkásember melletti hely a buszon meg a metrón, mert az "alsóbbrendű emberfajta". Régebben azért megbecsülték a szakembereket jobban. Már az "igazi" szaktudással rendelkezőeket, nem pedig a kenjük be sárral és vegyük fel a nagy pénzt mentalitásúakat.
  Egyetértek azzal, hogy nálunk is csak "droidok" kellenek, mint Amerikában, hogy könnyebb legyen kihasználni őket úgy, hogy fel sem tűnjön nekik.”
 • 39. nie 2012. szeptember 21. 06:41
  „és a szint? Így gondolja az illetékes, hogy javul az oktatás színvonala? Úgy legyen, de reálisan gondolkodva, még lejjebb süllyed a munka morállal együtt.”
 • 38. SP 2012. szeptember 20. 22:05
  „""Se felelés, se dolgozat a szakiskolákban""

  A javított cím ( a múltból) :

  Se felelés, se dolgozat
  a Foxi-Maxi egyetemen, kiemelt káderfizetéssel és nyuggerdíjjal.”
 • 37. SP 2012. szeptember 20. 21:59
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/a_szakiskolakban_is_lesz_feleltetes/2298763/”
 • 36. studyfy 2012. szeptember 20. 17:49
  „Azért nem kell minden kacsának bedőlni... "Nincs szó a dolgozat vagy a feleltetés eltörléséről a szakiskolákban - közölte csütörtökön az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A szervezet szerint az erről szóló beszámolók félreértésen alapultak."”
 • 35. újratöltve 2012. szeptember 20. 17:36
  „Azért a világ fejlettebb részén hosszú évtizedekig sokat fektettek abba, hogy fiaik "kiművel emberfők" legyenek! Aki tudja miről van szó, az már átment!!!!”
 • 34. Gyuri_maci 2012. szeptember 20. 17:21
  „Eddig sem az eszük miatt mentek szakmunkásképzőbe a fiatalok... a jövőben majd az lesz, hogy fogalmuk nem lesz a körülöttük zajló világ miértjeiről és hogyanjairól, nem tudják majd, például mi a különbség a diktatúra és a demokrácia között, a gyerekeiknek nem fognak tudni mesélni Petőfiről vagy József Attiláról, sem Radnóti költészetéről, vagy arról, hogy mi az a másodfokú egyenlet, sem pedig arról, hogy ki volt az a Mátyás király vagy Széchenyi István, és elfogadják, hogy a tehén lila - mivel sem irodalmi, matematikai, történelmi, biológiai alapismereteket, alapműveltséget nem szereznek. Az lesz, hogy a vonaton meg a buszon elöl maradnak azok, akik leérettségiztek, hátulra meg megy a tudatlan szakmunkás. Ez megoldás a problémákra? Differenciálódjunk még jobban... Persze frusztrálhatja a szakképzésben tanulókat, hogy miért kell nekik is ugyanarról az anyagról számot adni, mint "jobban tanuló" társaik a gimnáziumokban, de aki akar az tud is tanulni... 2-est meg csak összekapartak eddig is...”
 • 33. dondongó 2012. szeptember 20. 17:20
  „És még ezek fikázták Magyar Bálintkát, amikor bevezette azt, hogy nincs osztályozás, csak szöveges értékelés az általános iskola alsó tagozatában. Már azzal sem értettem egyet.”
 • 32. vmagdi 2012. szeptember 20. 17:19
  „és a tanárok majd mit csinálnak? tálcán hordják a kólát a kisinasoknak?”
 • 31. JABBA 2012. szeptember 20. 17:18
  „25. ros-mary-53@hotmail.com 2012.09.20. 15:54

  Adj oda egy általános iskolásnak egy tervrajzot, vagy egy műszaki rajzot. És majd a megfelelő elméleti tudás nélkül ki tudja olvasni a "szakember", hogy mi mit jelent rajta.

  Akiket Te említesz, azok a SM (segédmunkások), akiknek lehet, hogy nincs annyira szükség az elméleti tudásukra. (De megsúgom: nekik is kell, hogy legyen valami alaptudása)”
 • 30. JABBA 2012. szeptember 20. 17:13
  „21. Krampampuli 2012.09.20. 15:09

  Csak gúny akart lenni, hogy talán miért fontosabb az idegen nyelv, mint az ember saját anya nyelve.”
 • 29. Lutetia 2012. szeptember 20. 16:57
  „Közismereti órák egész pontosan:
  5 testnevelés, 2 idegen nyelv, 1 osztályfőnöki (!), 1 magyar, 1 matematika, 1 természetismeret, 1 társadalomismeret.
  Hetente.
  Hm. Járjanak oda azoknak a gyerekei, akik megszavazták.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombatig várja a Filharmónia a régi bérleteseket, hétfőtől az újakat

A nyugdíjasok anyagi lehetőségeire való tekintettel még az inflációt sem építette be áraiba a Filharmónia. Tovább olvasom