Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Se pénz, se felszámolás

Ötvenen még dolgoznak a szegedi Ikarusban, de már egy székesfehérvári cég alkalmazottjaként – próbaidőn. Az elbocsátottak azonban június közepe óta nem kaptak pénzt. A dolgozóknak azt mondták, a szegedi kft. felszámolása megkezdődött, a bíróságon erről nem tudnak.
Kapun kívül a szakszervezet. Fonyó negyven év után rendkívüli felmondással távozott Fotó: Schmidt Andrea
Hiába fordultak ügyvédhez az Ikarus dolgozói, sok jóval a jogász sem biztatja őket. Kun István tizenegy évet húzott le a szegedi gyárban, utoljára júniusban kapott egy félhavi fizetést, pedig a fölmondási ideje novemberben jár le, addig kapnia kellene a bérét, és négyhavi fizetésének megfelelő végkielégítés is járna. Az Ikarus dolgozóinak ráadásul jó kollektív szerződése van, a munka törvénykönyvénél előnyösebb föltételeket biztosít. Kun szerint a kollektív szerződés nem sokat ér. Ha puha papír volna, lenne ötlete, hogy mire lehetne használni. Hegesztőként egyébként évekig dolgozott úgy, hogy az Ikarus se munkaruhát, se védőfelszerelést, se tisztálkodószereket nem biztosított számára.

Állásidő van

Július 17-én jelentették be, hogy az Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó Kft. beszünteti a termelést. A dolgozók nagy része azóta nem dolgozik, állásidőn van. Ötven embert azonban egy másik cég, a Székesfehérvári Szerszám Kft. foglalkoztat. Ők most próbaidőn vannak – mondta Fonyó János, a szegedi Ikarus szakszervezeti vezetője. Ugyanazokon a gépeken, ugyanazt a munkát végzik, csak a munkaadójuk más. A szegedi kft. nekik is ugyanúgy tartozik, mint azoknak, akik utcára kerültek. A próbaidősöket pedig bármikor elküldheti a fehérvári cég. Fonyó már nem sokat tehet érdekükben, az elmaradt bére miatt ő rendkívüli felmondással távozott – negyven év után.

Kimentik a vagyont?

Fonyó szerint az Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó Kft. vagyonát közben „kimentik", így a cég nem tudja majd kifizetni az elküldött dolgozók fizetését. A zsírtalanító sort folyamatosan bontják, a dolgozók szerint a MÉH-be viszik a leszerelt alkatrészeket. Fűtés nincs, mert a gázszolgáltatónak milliókkal tartozik a szegedi Ikarus, így hidegebb időben 8-10 fokos üzemcsarnokban dolgoznak. Bárki, aki meg szeretné tudni, mi lesz velük, meddig dolgozhatnak, mikor kapnak pénzt, falakba ütközik.

Az elkeseredett dolgozók panaszkodnak, de nevüket nem vállalják, fényképen sem kívánnak szerepelni, attól félnek, nem kapják meg a nekik járó pénzt – fejenként sok százezer forintot. Aki 30-40 évet ott dolgozott, bruttó másfél-kétmillió forintra jogosult. A még dolgozó munkásoknak állítólag azt mondták a cégnél: a szegedi kft. felszámolása elkezdődött.

Halsztást kértek

A szegedi Ikarus ellen még júliusban megindították a felszámolási eljárást, de a bíróság elfogadta a cég halasztási kérelmét. A bíróságon most is azt mondták: három hitelezői kérelem érkezett ugyan, de még nem született jogerős döntés a felszámolásról. A cég él az összes lehetőséggel, hogy elkerülje a felszámolást.

Ha a kft.-nek a dolgozók gyanúja szerint sikerül eltüntetni a pénzt, hogy abból ne lehessen kifizetni az alkalmazottak elmaradt járandóságát, akkor az állami bérgarancia-alapból juthatnak pénzhez. Ekkor azonban már más szabályok érvényesek, így a dolgozók jóval kevesebbet kapnának az alapból, mint ami a kollektív szerződés alapján jár nekik.
Szerettük volna megszólaltatni az Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó Kft. igazgatóját, Feiken Gyöngyvért.

A cégnél azonban azt mondták, az ügyben senki sem kíván nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen vizsgálták a nőket

Sikeres volt a két egymást követő szombaton tartott rendkívüli mellrákszűrés Szegeden. A Vasas Szent… Tovább olvasom