Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Se pénz, se gyerek

Szeged - Öt-hat év alatt 200 kistelepülés vesztette el az országban az iskoláját, megyénkben az utóbbi évtizedekben több mint egy tucat intézmény szűnt meg.
Csongrád megyében több mint egy tucat falusi, illetve kültelki általános iskola zárt be az elmúlt években. Így többek között Csongrádon a Síp utcai, az eperjesi, a ferencszállási, a klárafalvi, a kövegyi, a dóci, a kübekházi, a nagytőkei, az óföldeáki, a szentes-berekháti, a szentes-kajánújfalui és Vásárhely külterületén az erzsébeti, batidai, szikáncsi intézményre került lakat. A gyerekeket utaztatják a környező iskolákba. A dóci és a kübekházi intézmény egyházi segítséggel született újjá a bezárás után.

Egyik önkormányzat sem indult a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázatán, amely összesen 300 millió forintot biztosított az intézmények újraindításához. Ferencszálláson osztottak, szoroztak, végül belátták, sem elég pénz, sem elég gyerek nincs az újrakezdéshez. Jani János polgármester, aki tanított is a falu iskolájában, elmondta: négy éve nagyon el voltak keseredve, amikor megszűnt az iskola, de nincs reális esélye, hogy önálló intézményt tartsanak fenn.

Fekete József, Klárafalva első embere hasonlóan látja a helyzetet: – A támogatás a nyitásra sem lett volna elég, a fenntartást pedig teljes egészében a településnek kellene állnia. Jelenleg sokkal kritikusabb a helyzet, mint amikor becsuktuk az iskolát. Ráadásul az évekkel ezelőtt használt eszközök elavultak, újak fejlesztésére, vásárlására nincs pénz. A bizonytalanra pedagógusokat és gyerekeket visszacsábítani nagy felelőtlenség lenne. A gyerekeink Kiszomborra, Deszkre, Makóra járnak át. Most nagyon igyekszünk, hogy legalább az óvodát megőrizhessük – fogalmaz a polgármester.

Tíz kistelepülés. Az utóbbi 5-6 évben 200 település szüntetett meg iskolát – becsüli Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke. A oktatásért felelős államtitkárság adatai szerint az iskola-újranyitásra nyerhető maximum 30 millió forintra mindössze 9 megye 10 települése pályázott. Győr-Moson-Sopronból kettő: Lipót és Kunsziget. Mellettük a szabolcsi Geszteréd, a baranyai Siklósnagyfalu, a Vas megyei Pecöl, a borsodi Gesztely-Sóstófalva, a Veszprém megyei Somlószőlős, a baranyai Alsószentmárton, a Bács megyei Fülöpháza és a nógrádi Somoskőújfalu próbálkozik újraindítani az iskoláját. Óvodák újranyitására nem hirdet hasonló pályázatot az államtitkárság.

Olvasóink írták

 • 4. macs 2011. május 09. 11:42
  „Csak azt nem értem, ha az egyház veszi át az iskolát, mindjárt van pénz is, és gyerek is? Ennek mi az oka?”
 • 3. jozko 2011. május 09. 10:49
  „Micsoda cím!
  Csak nem valami gyerekkereskedelem ment fuccsba!?”
 • 2. deszkás 2011. május 09. 10:32
  „Minden ország annyit ér mint amennyit a gyerekekre fordit.”
 • 1. zoltanszabo 2011. május 09. 09:57
  „Vajon miért nincs gyerek ? A falvakban nincs munka, mindenki igyekszik a városba lakni .Falun már szinte csak idősek laknak. v. középkorúak .Akinek még van munkája onnan jár el dolgozni.
  Nem csak a falun--városon is kevés a gyerek. Ott is panaszkodnak--máskor 2-3 első osztály indul, most jó ha összejön egy osztályra való gyerek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugonics téri csiki-csuki taktikák

Napi problémát jelent Szegeden a francia, olasz és román kulturális intézet munkatársainak: illetéktelenek foglalják el az intézményeknek fenntartott Dugonics téri parkolóhelyeket. Tovább olvasom