Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

˝Sebtapasz az artériás vérzésre˝

Szeged - Nem elégedettek az ágazati pótléknak nevezett béremeléssel a szociális ágazat dolgozói. 74 százalékuk dolgozik továbbra is minimálbérért. Készek sztrájkolni az ügy érdekében.
A napokban kapják kézhez visszamenőleg megemelt fizetésüket a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók. Ez 5 és 11 százalék közötti béremelést jelent, ami nagyjából havi bruttó 6–17 ezer forinttal több fizetés. Az emelés mértéke a munkában eltöltött évek számától és az iskolai végzettségtől függ. Ez országszerte 92 ezer embert érint – jelentette be hétfőn Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője.

Több mint 3000-en a megyében

– Noha a kollégák azt hihetik, most végre kaptunk valamit, olyan ez, mint a Mátyás király-mesében: kaptunk is, meg nem is – mondta a fejleményekről Király Sándorné, az újszegedi Töltés utcai bölcsőde vezetője, az önkormányzati bölcsődék szakszervezeti titkára. A 15 intézmény 290 dolgozója ma kapja meg a fizetése mellé a januári és februári pótlékot. A saját béréről elárulta: havi 6500-zal lesz több, mert 40 éve van a pályán diplomával és szakvizsgával. A megyei gondozási központokban, hajléktalanellátásban és bölcsődékben a szakemberek becslése szerint jelenleg 3000-3500-an dolgoznak. Pontos adatot a KSH sem tud, ők az egészségügyi és szociális területen lévőket együtt kezelik. A szaktárca későbbre ígért adatot.

– Szociális ágazati pótlékot kapnak a dolgozók, de ez csak sebtapasz az artériás vérzésre, amit az rögtön ledob. Ráadásul ez a kicsi pótlékkifizetés sem működik zökkenőmentesen. A végrehajtás szempontjából túl későn jelent meg a rendelet. Sajnos van, ahol még azt sem tudják, hogy létezik ez az új pótlék, illetve sok intézmény nem tudta lehívni a fedezetét a március eleji kifizetéshez – tájékoztatott Szűcs Viktória, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság ügyvivője, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Minden olyan szociális területen dolgozó közalkalmazottat és egyházi vagy civil intézményben foglalkoztatottat megillet az ágazati pótlék, akinek a fenntartója kap állami normatívát. Legtöbb pótlékot, nettó 11 ezer 266 forintot az országban mindössze ketten kapnak, mert nyugdíj előtt állnak, és doktorijuk van. A legkisebb emelés nettó 3930 forint. Az ágazat derékhada a kettő között van. A pályakezdők és a nyugdíj előtt állók emelése között havi nettó 3000 forint a különbség. Érettségivel és felsőfokú szakképesítéssel – ami nem egyenlő a főiskolával – egy pályakezdő havi nettó 4250 forint pótlékot kap. 10 év munkaviszonnyal nettó 5044-et visz haza, 20 évvel a háta mögött 5830-at, 30 évvel 6616-ot, 40 év munka után pedig nettó 7664 forinttal kap többet. Az iskolai végzettség szerint is alig van különbség: mindössze bruttó 500 forinttal differenciálnak az általános iskolával rendelkezők és az érettségizett szakképesített dolgozók között.

– Sokkal nagyobb segítségre lenne szüksége az ágazatnak, amely hat éve nem kapott béremelést. A probléma gyökere továbbra is a bértábla, amely 2008 óta be van fagyasztva. Mindössze a kötelező minimálbér-emelést követi le: emiatt ugyanúgy havi bruttó 118 ezer forintot keres egy felsőfokú szakképesített kolléga 30 év munka után, mint egy pályakezdő szakmunkás. Az ágazati dolgozók 74 százaléka keres minimálbért, illetve garantált bérminimumot – tette hozzá a sztrájkbizottság ügyvivője. A sztrájkhajlandóság továbbra is megvan. Az érdekegyeztetés az ágazat munkavállalói számára hétfőn egyeztető fórummal folytatódik a fővárosban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méteres szavazólapon lehet majd voksolni

Gőzerővel dolgoznak a választási irodák a megye négy választókerületében. Tovább olvasom