Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Sedghi Behnam: nekem kellett volna meghalnom

Szeged - Sedghi Behnam - Pörge József hadnaggyal együtt - néhány napja vette át a Hazáért kitüntetést, a NATO-elismerést és két emlékérmet. A Szeged mellett élő, magyar–iráni kettős állampolgárságú férfi Afganisztánban megpróbálta megmenteni két, merénylet áldozatául esett társát. Az elmúlt 15 évben senki nem kapta meg ezt a kitüntetést.
– Soha nem felejtem el azt a napot! Soha! Egy barátom halt meg. Felrobbantották! Nemes Krisztiánnak három kisgyereke volt. A legkisebb még nem volt egyéves. A csapat házilag készített robbanószerkezeteket ment hatástalanítani, később kiderült, csapdába csaltak bennünket. Krisztián az utolsó métereken egy 22 év körüli afgán rendőrrel indult el az aknák felé. Nekünk megtiltotta, hogy velük tartsunk. Néztünk utánuk, mintegy harminc méterre távolodtak el tőlünk, amikor az egyik robbanószerkezet hatástalanítás közben felrobbant. Nem neki, hanem nekem kellett volna meghalnom – mondja Sedghi Behnam.

A több nyelven, közte magyarul is jól tudó, 23 éve Magyarországon, egy Szeged melletti tanyán a feleségével és 18 éves lányával élő, magyar–iráni kettős állampolgárságú férfi nagyon nehezen tud beszélni arról a tragédiáról, ami július 12-én történt Afganisztán keleti részén, Pol-E-Khomri városától mintegy 30-40 kilométerre.

Sedghi Behnam: Nem neki, hanem nekem kellett volna meghalnom... Fotó: Miskolczi Róbert
Sedghi Behnam: Nem neki, hanem nekem kellett volna meghalnom... Fotó: Miskolczi Róbert

– Amikor a füst és a por eloszlott, láttuk, hogy mind a ketten mozdulatlanul fekszenek. Azonnal oda akartam rohanni, de nem engedték. Azt mondták, lehet, hogy több robbanószerkezetet is elrejtettek. Végül ketten indultunk el, hogy ha lehet, segítsünk bajba jutott társainknak, a barátainknak. Pörge József hadnagy azt javasolta, hogy ne az úton, hanem kerülve közelítsük meg a helyszínt – folytatja a katonák által csak Beni bácsinak hívott férfi.

Sedghi Behnam február 22-e óta tagja az Afganisztánban szolgáló NATO-csapatoknak, pontosabban a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának. Tolmács. Édesapja kurd, édesanyja perzsa. Magyarországon több mint két évtizedet dolgozott az egészségügyben, 11 évet az intenzív osztályon, a többit mentősként. Afganisztánban mindig tart magánál egy házilag összeállított elsősegélydobozt.

Pörge József és Sedghi Behnam a hazáért kitüntetéssel. Fotó: DM/DV
Pörge József és Sedghi Behnam a hazáért kitüntetéssel. Fotó: DM/DV

– A közelben volt egy folyó. Kisebb, keskenyebb a Tiszánál, de erős sodrású. Eldöntöttük, arra megyünk. Mivel féltünk, hogy a parton is lehetnek aknák, maradt a víz. Levetkőztem, a számba, a fogaim közé egy kést szorítottam, az egyik kezemben az egészségügyi felszerelést tartva belevetettem magam a folyóba. A másik kezemmel kalimpáltam, sodort a víz. Amikor a merénylet helyszínéhez értem kimásztam a partra, előbb Krisztiánhoz mentem oda. Sajnos rajta nem segíthettem. Megrendítő volt... A fiatal rendőr viszont még élt, de sokkot kapott, mozdulatlanul feküdt arccal a föld felé. A hátamra vettem, és a folyóban, a parttól pár lépésre elindultam vele a hadnagy felé, aki közben elénk jött, onnan már ketten vittük tovább. Átadtuk az egészségügyiseknek. Túlélte, négy nap után elhagyhatta a kórházat. Ő is és a felesége is köszönetet mondott nekünk – meséli tovább Beni „bácsi".

Fél Afganisztánban – ismeri el Sedghi Behnam. De a kurd vére hajtja. Azt mondja, amikor a minisztériumból megkeresték, hogy szeretnék, ha Afganisztánban tolmácsként dolgozna a magyar misszióban, nem sokat töprengett. Havi háromezer dollár a fizetése, ami nem kevés, de „más is kell ahhoz", hogy valaki belevágjon. Reggelenként egy perzsa mondással nyugtatgatja magát. „Ez a nap túl szép a halálhoz." 31 nappal korábban egy másik magyar tűzszerész, Kovács Gyula halt hősi halált. Őt is megsiratták, „mert mi, akik ott vagyunk, testvérként szeretjük egymást".
Néhány nap itthon töltött szabadság után újra nekivág: Sedghi Behnam a jövő héten hat hónapra visszatér Afganisztánba.

A Hazáért

– Nem tudtam, hogy kitüntetnek, nem is számítottam rá – nyilatkozza lapunknak Sedghi Behnam. – A Hazáért kitüntetést Pörge József hadnaggyal együtt vettem át a magyar csapat tábornokától, és megkaptuk a NATO-érmet és oklevelet is. Azzal indokolták, hogy „egy robbantásos merénylet után saját életüket, testi épségüket kockáztatva próbálták menteni bajtársuk életét".

Olvasóink írták

 • 18. Dr. Keyvan Matin 2008. október 04. 12:16
  „Pörge Józsefnek is gratulálok a bátorságaért, büszkék vagyunk rád.”
 • 17. Dr. Keyvan Matin 2008. október 04. 12:00
  „Gratulálok a bátorságodért, mint egy perzsa büszke vagyunk rád, bárcsak ilyen bátor mint te lehetnék, és ilyen bátrak lehetnének a magyarok akkor már régen vissza szerezték volna az elveszett magyar földet akkor a nagyszerű magyarország még nagyszerűbb lehetett volna.”
 • 16. Berinszki Zoltán 2008. szeptember 22. 09:36
  „Kedves Benihill! Öszintén gratulálok neked, én mindig is hittem benned! és ezt te mindig is tudtad! Üdv egy régi bajtárs!”
 • 15. Joó Ágnes 2008. szeptember 17. 23:20
  „Behnam!
  Amikor kiutazási terveidről beszéltél, kicsit aggódtunk.
  Most kiderült, jó döntés volt. Már Szegedre kerülésedkor empatikus, becsületes és őszinte embernek ismertünk meg, és a változó idők ellenére az is maradtál.
  Gratulálunk a kitüntetéshez, büszkék vagyunk rád.
  Épségben hazavárunk!
  Egyetemi volt nyelvtanárod és családja.”
 • 14. Mahmoud Usama 2008. szeptember 17. 20:05
  „Szia Beni! szívből gratulálok neked ! szép volt!!!!!!!!”
 • 13. Dr. Szőke Judit 2008. szeptember 17. 18:27
  „Kedves Beni!
  Jó tudni, hogy vannak olyan emberek, akik nem változnak, történjen bármi. Az emberséged példamutató, köszönöm. Üdvözlet egy régi csoporttárstól.”
 • 12. Alibaba 2008. szeptember 17. 17:12
  „Most, biztos nagyon büszke, aki aláírta a Sedghi Behnam Úr állampolgársága, Ui.: figyelem a leendő Igazgatónak aki fog szerezi másik hőst magyarországnak !!!”
 • 11. kósa ferenc 2008. szeptember 17. 16:08
  „Szevasz Beni Tesvérem.
  Őszintén tiszta szívemből gratulálok Neked a kitüntetéshez,remélem emlékszel rám nagyon sokat vonultunk együtt a kisteleki mentő állomáson.
  A munkádhoz nagyon sok sikert és jó egészséget kívánok régi barátod Kósa Ferenc.”
 • 10. Dr. Madani Shahram 2008. szeptember 17. 14:36
  „Kedves Beni! Az egészségügyben soha semmilyen kitüntést nem kaptál. Nagyon sok magyar embert az intenzív osztályon megmentettél, de ahhoz hogy még büszkébbek legyünk rád Afganisztánba kellett menned.
  Nemzetiség figyelembevétele nélkül segítettél a bajbajutottakon.
  Mégegyszer gratulálok, vigyázz magadra!”
 • 9. Alf 2008. szeptember 17. 13:47
  „Köszönjük ezt a nagyszerű cikket.
  Végre ilyen emberekről is olvashatunk a DM-ben, nem csak a Bódi Sylvi cicijeiről.....
  Elnézést, nem volt szándékomban általánosítani.”
 • 8. Nagy Józsefné 2008. szeptember 17. 12:45
  „Kedves Beni "bácsi"! Ön nem emlékezhet rám, mert beteg voltam, de a képről felismertem. Fogadja gratulációmat, elismerésemet, tiszta szívből kívánom, hogy továbbra is szeressék és segítsék egymást egy távoli országban.
  Nagyné Szegedről”
 • 7. Lutetia 2008. szeptember 17. 12:28
  „Ismerem őt az intenzív osztályról. Annak idején az egyik beteg hozzátartozójaként két hónapig kísérhettem figyelemmel áldozatos munkáját. Rokonszenves egyéniség, kedvességéért, lelkiismeretességéért méltán szerették a betegek és a kollégái is.”
 • 6. Lutetia 2008. szeptember 17. 12:25
  „Gratulálok a kitüntetéséhez és az emberségéhez!”
 • 5. Kiss K. Gábor 2008. szeptember 17. 10:56
  „Tettei és szerénysége alapján nagyszerű ember lehet! Gratulálok!
  Vigyázzon magára,!”
 • 4. islam 2008. szeptember 17. 08:53
  „Beni egy igaz ember, minden tiszteletet megérdemel. Áldassék a neve örökké.”
 • 3. Pintér Gábor 2008. szeptember 17. 07:08
  „Beni! Gratulálok a tetteidhez! Nem hazutolod meg magad! Mindig is segítőkész voltál. Igaz most is az életekre vigyázol, de most tee magad is veszélyben vagy. Mentős bácsi térj haza egészségben! Vigyázz magadra, lásd az unokáidat is! " Bálna"”
 • 2. r104 2008. szeptember 17. 06:46
  „BENI a legszerényebb ember akit ismerek.”
 • 1. tisztelő 2008. szeptember 17. 06:00
  „EMBER.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nálunk még nem sokkal drágább az állatbarát tojás

Szeged - A „tojásgyárakban" embertelen körülmények között élnek a tyúkok, ezért nem lenne szabad ketreces tojást vennünk. Tovább olvasom