Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Segélyért háztartási munkát is elég igazolni: megtalálták a kiskaput

Szeged - Háztartási munkát is igazolhatnak azok a szociális segélyesek, akik másutt nem dolgoztak. Ezzel is teljesíthetik az ellátás további folyósításához előírt 30 napot.
Egy évvel azután, hogy a tartós munkanélkülinek megítélik a foglalkoztatást helyettesítő támogatást (FHT, korábban rendszeres szociális segély), felülvizsgálják az ügyét. Megírtuk: a szociális törvény szerint az, aki az eltelt 12 hónap alatt nem dolgozott összesen 30 napot, annak automatikusan le kell állítani a havi 22 ezer 800 forintos ellátását. Ezzel a következő egy évre kizárható a rendszerből. Szegeden tavaly 2000 ellátott kapott az önkormányzattól FHT-t. A januári becslések szerint 200 embernek szűnhet meg az ellátása.

Jobb sorsra várnak az ügyfelek a szegedi az okmányiroda szociális osztályán. Fotó: Frank Yvette
Jobb sorsra várnak az ügyfelek a szegedi az okmányiroda szociális osztályán. Fotó: Frank Yvette


Több a háztartási munkás

Tavaly januárban a megyében 15, a régióban 48 háztartási foglalkoztatottat tartott nyilván a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága. A létszámuk áprilistól lódult meg, októbertől decemberig tovább emelkedett, 26–26, illetve 66–71 volt. Idén februárra lett kiugróan magas a számuk: a megyében 30, a régióban 68. Hivatalosan 2010. augusztus 15. óta minősül a háztartási munka adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak. Kizárólag természetes személy és közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges tevékenység végeztethető: takarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekfelügyelet, házi tanítás, otthoni gondozás, ápolás, házvezetés, kertgondozás. Ha a felek regisztrálnak, nem kell adózniuk.

A jelek szerint a rászorulók – a kevéske segélyük megtartása érdekében – kihasználják a törvény adta lehetőségeket. Így előreláthatólag kevesebben szorulnak ki az ellátásból. Mivel a polgármesteri hivatal szociális irodája időben felülvizsgálta az ellátottakat, akinek nem volt még meg a szükséges 30 napja, annak adott még a lehetősége, hogy regisztrált civilszervezethez álljon be önkéntesnek vagy háztartási munkára jelentse be magát az adóhivatalnál.

A szerdai felülvizsgálaton zömmel olyan FHT-sok jártak a szociális iroda Huszár utcai ügyfélszolgálatán, akik a környezetgazdálkodásnál dolgoztak közmunkán. Olyan munkanélkülivel is találkoztunk, akit például iskola, illetve a Dr. Waltner Károly otthon foglalkoztatott közmunkára.

A 33 éves Olga gyors- és gépíró végzettségét kamatoztatta egy vállalkozásnál: számítógépes adatrögzítésből jött össze neki az egy hónap. A 45 éves Ilonának az utolsó pillanatban javasolták a munkaügyi központban, hogy jelentkezzen háztartási munkára. Egy ezresért regisztráltatta magát az adóhivatalban a húga címére. Azt mondta: egy ezrest igazán megér, hogy egy évre megint meglegyen legalább a segélye. Arra, hogy ennyiből miként él meg, netán dolgozik-e valamit feketén, az asszony mosolyogva legyintett, nem kívánt válaszolni.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. bambinaXX 2012. március 19. 05:06
  „38! Egyetértek - de módosítanám: a szocializmus szoktatott le munkáról, tanulásról.. Mert lehettél te akármilyen okos, ha nem a megfelelő társadalmi osztályba tartoztál: nem tanulhattál.. ha nem voltál pártvonalbeli: nem juthattál előbbre.. és ugye mindenkinek volt állása(büntették is akinek nem), míg a m.helyeken unatkoztak az emberek, m nem mindenkinek jutott melo.. aztán munkahelyek szűntek meg és indult a segélyezés, rokkantosítás időszaka..
  A II. vh előtt nem volt szocializmus, mindenki dolgozott aki meg akart élni. Ez most is így van szerintem: a zöm nem segélyt, munkát akar.”
 • 38. szegedivagyok 2012. március 18. 16:12
  „Na ez a hiba Magyarországon.Mindig van egy lehetőség, egy kibúvó. Mikor jutunk el mi magyarok odáig, hogy nem siránkozni kell,nem mástól várni a megoldást? Egy kicsit szét kellene nézni, tájékozódni, és nem azon vitatkozni amin a politikusok is. Magyarul dolgozni, saját magunkért, nem pedig a másikat okolni még a saját hibáinkért is. Nem kellene a segélyeket ilyen meggondolatlanul osztogatni. Be kell ismerni, hogy nem egy dolgos nép a magyar. Ez van.”
 • 37. bambinaXX 2012. március 17. 18:28
  „35. Énis ezeket hiányolom: TB, adó.. A jogszabályok sz..ok. mert hogy lehet vkinek új cége, miközben a régi körbetartozást generált és becsődölt, a tulaja kimenekítette a vagyont és vígan elvan?! Hogy nem felel a saját vagyonával a cégéért?! Ez ment az elmúlt években.. Sokan fújnak a "visszamenőleges" jogszabályi változásra, pedig szerintem indokolt lenne velük visszafizettetni ami kárt okoztak másoknak. Mégtöbb jogszabályi módosítás kell, a kiskapukat be kell végre zárni. józan paraszti ész..
  36. Ebben egyetértünk: Magyarország nagy lehetősége a mezőgazdaság. Szerintem is ezt kellene erősíteni, ott lehetne több embernek munkát biztosítani. Ha élt külföldön, tapasztalhatta, hogy az ottani rendszer alapjaiban más, mint "hunniában". Itt nem történt meg a rendszerváltás, sok a "szocialista csökevény" a rsz.ben. Nem tanultuk meg, hogy kell kapitalista világban élni. Igaza van, ha szidja azokat, akik hülyemód vettek fel nagy hitelt, majd meg kell segíteni őket, m nem tudják fizetni.. De közben nem veszi észre, hogy nálunk nem volt meg a jogszabályi háttere a KORREKT hitelezésnek. Itt bevethettek olyan technikákat, amiket nyugaton (már) nem. erről írt pl. igazságkereső, nem ismételem.. off.”
 • 36. racionalitás? 2012. március 17. 10:37
  „34.bambinaXX 2012.03.17. 07:35

  Tényleg utoljára , mert ha valaki nem ért gazdaságiul-annak nem lehet beszélni gazdaságról!Jatén végeztem-szerencsém volt és 10 éve Bécs és Budapest között ingázva leendő közgazdákat ---progressziv gazdaságpolitikára oktatok.
  Nem mondom, hogy mindent jól látok , de mivel nagydoktorim Bécsben védtem és summa kum laude lett-talán egy picit értek hozzá.
  Hunnia egyetlen lehetősége a mezőgazdaság-anélkül bérrabszolgák serege lesz Önökből---a fizetendő kamat-ami ÁLLANDÓ ABSZOLÚT ÉRTÉKBEN IS---MINDENT ELMOND AZ ÖNÖK VEZÉRÉRŐL.
  Én már osztrák állampolgárként-Németországi céggel rendelkezve -nagyon jól látom a jövőt....amit Önök sajna kevésbé.
  Itt is , aki keletnémetben maradt---felét sem keresi, mint nyugatnémetben----el kell felejteni a humanitást és a pénzt---mint szívvel rendelkező valamit----NEM LESZ SEGÍTSÉG.Hunnia gdp-je nincs 1% európa össz gdp-jében.....hibahatár!!!!
  A teljes szellemi és gazdasági elit pár éven belül távozni fog.....orvosok-mérnőkök-közgazdák-jó szakmunkások.....nem lesz adófizető lassan hunniában---számoljanak.

  Részemről tényleg befejeztem a közgqazdasági jellegű hozzászólásokat-----MERT ÖNÖK NEM BEFOGADÓK...EZ A POZITIV VERZIÓ....INKÁBB NEM ÉRTIK...ÉS AKKOR BAJ VAN!!!”
 • 35. EXENTER 2012. március 17. 09:42
  „Az államkötvény az nem kölcsönfelvétel-e csak jóval kedvezőtlenebb feltételekkel? Elfogadott " ökölszabály " szerint a 3 % ami kigazdálkodható kamatteher...Amúgy meg az eemúttkétév első hetét a TB ráncbaszedésével kezdtem volna, meg az adótartozásokkal...a computerek korszakában mindenki átvilágítható, befizet-e avagy nem. Ha a jogosítványt lehet sőt kell újítani, miért NEM KELL a TB jogosultságot? Orvosok, akik lefizethetők, mindenki ismeri és nem történt semmi...csak utcákat meg országot nevezünk át...”
 • 34. bambinaXX 2012. március 17. 07:35
  „racionalitás? Azokban a számokban igaza van. De menyire fix a kamat?! Az elmúlt évek nem tapasztalatai nem ezt mutatják.. Most mi lettünk a veres ördög - de miért is? Mert nem akart a kormány hitelt felvenni úgy, mint az előzőek..!? Ha felvette volna akkor minden OK?! Folytatódna az eddigi, fenntarthatatlan szocializmus?! Újra hitelből? (jól írja lukrecia) A rendszerváltozás nem történt meg. MOST történik. csak sokan ezt nem veszik észre itthon, külföndön meg nem tudnak róla.. vicces lenne egy amcsi, brüsszeli polgár arcát látni, ha az itteni egyészségügyi biztosítottság feltételeit előadnák neki.. nincs még1 olyan hely a Földön, ahol a segílyhez vajmi kevés feltétel elég és közben biztosított az illető.. vagy 3évig lehet otthon a gyerekkel.. és sokan ebből élnek, dolgozni eszükbe sem jut..vagy orvosokat fizetnek le, h rokkantak lehessenek.. EZ az abszurd.”
 • 33. Emberségetavilágnak 2012. március 17. 07:29
  „22., 27.
  Azt, hogy délvidéki magyarként horvát állampolgárnak születtél, fogd fel szerencseként. Anyanyelvként otthon tanultad a magyart, nem iskolában, azért katasztrofális a helyesírásod, de nem baj, még megtanulhatod, úgy, mint a horvátot, a horvát tannyelvű oktatási intézményeitekben. Ez alapból 2 nyelv. Nagyon szerencséden startoltál az életbe. Azt is szerencseként kezeld, hogy külföldön megtaláltad a számításaidat. Látod, ezért jó az, ha tanul valaki, sok lábon tud állni és az életben a helyét megállni.
  Elhiszem, hogy szépen beszéled a magyart, a világ legszebb nyelvét, az írásaidat nézve gazdag szókincsű, olvasott ember lehetsz.
  A klavidból lehet tudni, hogy külföldről kommentelsz, de: ha gyűlölködve kiabálsz, elszaladnak az emberek, ha szépen, halkan megszólítod őket és utálkozás nélkül szóba elegyedsz velük, akkor akár tartós beszélgetőpartnereket is találhatsz.
  Valamiért fontos lehet Neked, hogy a DM onlinet olvassad minden nap.
  Komolyan kérdezem: csak a magyarokat gyűlölöd ennyire, vagy a horvátokat is?
  A háború miatt jöttetek ide?”
 • 32. randika 2012. március 17. 07:18
  „az ilyenek miatt mondta azt a kedves Matolcsy úr,hogy 47ezerből meglehet élni,hiszen ők megtudnak a 22ezerből is.Csak azt nem vette figyelembe a kedves M.úr hogy a magyar nem tud megélni sem 22ezerből sem 47ezerből mert a magyarnak itt a "nagy és új" Magyarországon SEMMISE jár csak a szája!!!! az biztos ha én mint magyar bejelenteném magam a nyugdijas apámhoz mosónőnek,úgy megbüntetnének bennünket,hogy nyöghetném életem végéig!!!!nem írok várost aki ott él tudja.Van valahol egy kissebbség által szépen lelakott társasház "szektor". Most az önkormányzat elkülönített egy csomó pénzt arra hogy felújítsák,szigetelés,új ablak stb.stb.A lakóknak ez egy fillérjébe se kerül!!!!!! na ez az igazán szégyen!!!! a magyarral meg felvetetik a hitelt és csak akkor újítják fel a társasházat!!! szerintem az lenne a megoldás ha mi magyarok kimennénk magyarországról,pár hónapig itt hagynánk a kormánynak a hőn megbecsült és eltartott kissebbséget,kíváncsi lennék mi lenne az országgal.....”
 • 31. Mogyoró 2012. március 17. 03:42
  „Én mindennap végzek háztartási munkát, én miért nem kapok segélyt.”
 • 30. Mike3 2012. március 16. 19:29
  „na asszony, ezt mi is zsebre vágjuk akkor :)”
 • 29. lukrecia 2012. március 16. 18:09
  „Hahaha: "Na és nem értem miért nem támadja a baj okozóját (ballibesek) hiszen bizonyíthatóan általuk megduplázódott az ország adóssága rövid időn belül. ???!!!
  Tehát engem hagyjon ki a napi szórakozásából, a pezsikádban játszadozzon a...
  továbbra is kikérem magamnak a droidozást, egyébként az oda vissza áll.”
 • 28. bánki 2012. március 16. 17:27
  „27. lamuria 2012.03.16. 17:00

  Kevés ! A száddal keresed a nyeret ?”
 • 27. lamuria 2012. március 16. 17:00
  „zero-- en legalabb beszelek , irok , es ertek - angolul, nemetul, horvatul es magyarul .. sot 3 elismert diplomam van .. es te ???? vajon a gunjolodas mellet mit tudsz azon kivul hogy egy b... magyar vagy ..
  sajnos , es sajnalom hogy a szuleim egy iljen orszagba elnek ahol az emberek nem hogy segitenenek egymason hanem meg jobban bele rugnak .. EUROPA SZEGYENE -”
 • 26. polo 2012. március 16. 16:57
  „+csak ezt sok olyan is kihasználja aki a valóságban nem lenne rászorult a segélyre csak a papír számít sajnos”
 • 25. zero 2012. március 16. 16:30
  „22 Hát az írástudatlanoknak amúgy is nehéz .Kormánytól független .”
 • 24. racionalitás? 2012. március 16. 16:12
  „A kuruczos magyar fiú -bár egy országban születtünk-annyira leégett társai előtt egy első osztályban már megoldható kérdés miatt-hogy átkérte magát másik tanárhoz---és nevetség tárgya lett.Tudni kell reálisan értékelni---ha lenne jó az eddigi tőrténésekben -megírnám....de egy dolog nagyon hiányzik viktátoriában manapság.....a legfontosabb VALÓBAN EMBERI TULAJDONSÁG_--ALÁZAT!”
 • 23. racionalitás? 2012. március 16. 15:59
  „Sőt teszek még egy kedves ajánlatot, haa Fővárosban járnak-meglátogathatnak és a nyilvánosságot nem érdeklő-de nagyon is tényszerű számadatokkal tudom Önöket szembesíteni---meg fognak lepődni!!!”
 • 22. lamuria 2012. március 16. 15:58
  „EU: MO .- LEGKEVESEBBENDOLGOZNAK - MILJEN IGAZ . NEM IGAZ HOGY VAN MUNKA . 4 EVEN KERESZTUL EHESZTUNK ES MINDEN ..DE MINDEN MUNKAT VALALTUNK VOLNA..HA ADTAK VOLNA ... VEGUL SIKERULT KIJUTNI KULFOLDRE - 1 HET ALLAT LETT MUNKAM AHOL MA IS DOLGOZOM .
  SZEGYEN 22.000 FT.. ? ?? ELJEN MEG ORBAN BELOLE !!!”
 • 21. racionalitás? 2012. március 16. 15:47
  „17.igazságkereső2012.03.16. 15:15

  16.igazságkereső2012.03.16. 15:09
  15.lukrecia 2012.03.16. 15:00

  csak keményen kuruczosan...így kell ezt!!!!!!!!

  Az egyik nem tudja megemészteni-hogy a hitelt vissza kell fizetni----aki koldus az kéregessen és ne hitel után ácsingozzon----AZ ADÓS FIZESSEN....EZ A TÖRVÉNY...MÉG VIKTÁTORIÁBAN IS!

  A MÁSIK MEG sértve érzi magát-mert van ,aki esetleg jobban ért a közgazdaságtan bizonyos részeihez-----és mert a követőket szép szóval...fityiszdrollozza--pedig a véleménye sokkkkkal lesújtóbb.

  EGY DOLGOT ÍROK IDE NAGY BETŰVEL ÉS ESKÜSZÖM NEM PISZKÁLOM ÖNÖKET-MERT NEM ÉRDEMES---IMF HITEL 5%-OS BRUTTO KAMAT...3-5 10-ÉVES ÁLLAMPAPÍR MIND 8% FELETT....60%-KAL DRÁGÁBB-URAIM...EZ NEM PÁRTPOLITIKA...EZ DILETTANTIZMUS CSIMBORAASZÓJA............AMIT AZ ÖNÖK KORMÁNYA TESZ!!!

  Bécsi előadásomon egy erősen kuruczos beállítottságú magyar fiatal le akart égetni a társai előtt..........én csak ezt a 2 számot írtam fel a táblára és azt ....-hogy van még kérdés a 2 szám felrása után???
  ki lehet számolni...évente a különbség-amit kifizetnek Önök úraim feleslegesen az több , mint 500 milliárd ft-csak kamatteherként.

  Tényleg lezárom a dolgot részemről....a szellemi potenciál minimuma lenne -hogy a két szám közötti abszolut értéket valaki megértse...de ez most viccországban NEM MEGY!!!!!!!
  A KONKLUZÓT ÖNÖKRE BÍZOM---HA VÉGRE LÁTNAK ÉS NEM CSAK NÉZNEK----AKKOR GRATULÁLOK MAGAM RÉSZÉRŐL-----A KURUCZOS SZEMELLENZŐT ELŐTTE LEVENNI!!!”
 • 20. kiokushyn 2012. március 16. 15:38
  „12,13
  Bizony voltam sajnos ilyen helyzetben, nem háborogtam,s NEM azon eszeltem, hogy hogyan találjam meg a sumák kiskaput, és ne kelljen dolgoznom. Addig mentem-igaz jó messzire, amíg meg nem találtam a munkát. De kerestem ezerrel.Aki keres, az talál-így szól a közmondás is.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki ˝temeti be˝ a Centrum-gödröt?

Végelszámolás alatt áll a Centrum-gödröt tulajdonló cég. A beépítési határidő már rég lejárt. Mostanra már ígéretek sincsenek. Tovább olvasom