Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Segélyhívókat kapott a szeged környéki tanyavilág

Szeged - Speciális segélyhívókat szereltek be a Szeged környéki kis településeken élő idős emberekhez. A szerkezettel nem csak azt lehet jelezni, hogy valami baj van, hanem egy diszpécsernek el is lehet mondani, hogy orvosra, rendőrre van szükség, vagy akár egy hozzátartozót kell értesíteni.
A készülékeket ingyen szerelték fel és a használatáért sem kell az időseknek fizetniük. A segélyhívások egy makói diszpécserközpontba érkeznek, ahol a számítógép azonnal jelzi, hogy ki van a vonal másik végén. A rendszeren keresztül a központos beszélgetni is tud az idős emberekkel. A településeken élő idősek így segítséget kérhetnek, ha például gyógyszert kell felíratni a háziorvosnál, vagy bevásárlásban kell nekik segíteni.

A készülékeket két hete szerelték fel a szegedi kistérségben és egy betörést már sikerült megakadályozni. Egy idős asszony jelzett, hogy úgy érzi, valaki járkál a háza körül. Az asszony segítséget kért a diszpécser szóval tartotta a nénit, próbálta megnyugtatni, hogy ne mozogjon, ne beszéljen és pont, amikor feszítették fel az ajtót, akkora a rendőr a polgárőrrel együtt meg tudta fogni a besurranó tolvajt.

A készülékeket általában az ágyak közelébe szerelik fel, hogy éjjel ha nem tudnak felkelni az idős emberek, akkor is karnyújtásnyira legyen a segítség. Szeged környékén eddig 4 településen 20-20 lakásba kötötték be a készüléket, amiért az idős embereknek nem kell semmit sem fizetniük, a szükséges pénzt az önkormányzatok adták össze. A szerkezeteket csak 65 év felettiek kaphatták meg, olyanok, akik igényelték.

Olvasóink írták

  • 1. Balogh Gábor 2008. április 16. 20:34
    „Ásotthalmon már évek óta van ehhez hasonló szerkezet sok idősnél, igaz csak egyirányú a kommunikáció , csak 4 féle gombbal lehet jelezni (Mentők, tűzoltók, rendőr, vagy tanyagondnok értesítése). Sokszor mentett életet. Persze jó , hogy végre több helyen is van és segíthet!
    bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint háromszázmillió a bíróság kintlevősége

Szeged - Sokan nem tudják – még többen nem akarják kifizetni a bíróság által megállapított… Tovább olvasom