Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Segítség – beszélgetéssel

Szeged - Laikusok segítenek laikusoknak a mai telefonos napon is. Az S. O. S. lelkisegély-szolgálat ma egész nap, máskor este 7-től reggel 7-ig hívható – ingyen. A 06-80-820-111-et tárcsázók arra számíthatnak, hogy végre meghallgatásra, támogatásra találnak.
Beszélgetéssel nyújtott-e már segítséget ismerősének, családtagjának? Igen! – feleli többségünk a kérdésre. De mit tehet az a bajba jutott embertársunk, akinek nincs kihez szólnia, vagy aki nem mer, nem akar a környezetében élőkhöz fordulni? Hívja az S. O. S. telefonos lelkisegély-szolgálat 06-80-820-111-es telefonszámát! – hangzik a válasz 1981 óta.

– Tavaly ötezer telefonhívást fogadtunk. De ennek többszöröse érkezett volna hozzánk, ha egész nap, és nem csak este 7-től reggel 7-ig csöröghetne nálunk a telefon, illetve ha nem csupán vonalas készülékekről tárcsázhatnák az S. O. S. lelkisegély-szolgálat ingyenes telefonszámát a Csongrád megyeiek – ad helyzetképet és vázolja két legnagyobb problémájukat Fábiánné Páger Anna. A szegedi telefonos segítő hálózat vezetője elárulja: jelenleg 25 önkéntes dolgozik. Esténként az egyetlen, segélyhívás fogadására alkalmas telefon mellett ketten tartanak ügyeletet.

Önkéntes segítők – szemben Fábiánné Páger Anna – fogadják este 7-től reggel 7 óráig az S.O.S-telefonokat. Fotó: Miskolczi Róbert
Önkéntes segítők – szemben Fábiánné Páger Anna – fogadják este 7-től reggel 7 óráig az S.O.S-telefonokat. Fotó: Miskolczi Róbert

Az öngyilkosságok magas száma hívta életre – az országban harmadikként – a szegedi telefonos lelkisegély-szolgálatot. A mostani – korszerű bútorokkal berendezett – otthonuk a negyedik állomáshelyük.

Ingyen a mobilról is

Minden évben tartanak telefonos napot a szolgálatok: „Beszéljünk egymással" – ez a mai nap mottója. Az ingyenesen hívható segélyszám: 06-80-820-111. Ez most, kísérleti jelleggel, mobilról is tárcsázható.

– A névtelenség, az anonimitás megőrzése a bizalom kulcsa, mindkét fél részéről – magyarázza az ősz asszony, aki a kezdetektől részt vesz a szolgálatban. – Várjuk a segítségre szorulók hívását, hogy együtt végiggondoljuk azt, ami történt.

A telefonszolgálat három legfontosabb feladata: az öngyilkosság-megelőzés, a krízisbe jutott ember támogatása és a mentálhigiénés segítő beszélgetés. Manapság a munkanélküliség és következményei, illetve a partnerkapcsolati problémák miatt telefonálnak a legtöbben.

– Laikus segít laikusnak – hangsúlyozza a legfiatalabb önkéntes. – Vagyis a lelkisegély-szolgálat nem gyógyítás, hanem támogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosan lesz idén Operettfalu Kübekházán

Kübekháza - Idén először a gála 6 milliós költségvetését részben támogatói kártyák kibocsátásával kívánja előteremteni a falu önkormányzata. Tovább olvasom