Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Segítség az árvízkárosultaknak

Szeged - Akármennyire is széthúzó nemzetnek tartjuk magunkat mi, magyarok, vannak alkalmak, amikor ez a tézis megdőlni látszik. Adományozási dömping indul el az országban karácsonykor, és akkor is, ha egy-egy térséget katasztrófa sújt, mint például most az árvíz Borsodban, hajléktalanná téve honfitársainkat. Eddig már több száz millió forint gyűlt össze, és szakértők úgy vélik: a magánszemélyek és cégek által felajánlott adományok meghaladhatják az egymilliárd forintot.
Az elmúlt évtizedben a folyók áradása okozta a legnagyobb gondot Magyarországon. A segítő szándék sokféleképpen megmutatkozik: van, aki autóba ül, és elutazik a Felső-Tiszára vagy a Duna mellé homokzsákot pakolni, mások néhány kiló tartós élelmiszert, esetleg ruhát visznek be a Vöröskereszthez, megint mások az adományvonalakat hívják fel, hogy készpénzzel segítsenek a bajbajutottakon.

„A Nemzeti Segélyvonal köszöni az adományát" – ezt halljuk, ha az 1752-es számot tárcsázzuk. Egy hívással 200 forinttal támogathatjuk a májusi ítéletidő károsultjait – a három magyarországi mobilszolgáltató közül azonban csak az egyik ügyfelei hívhatják a 2005-ben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat által létrehozott magánalapítvány segélyvonalát.

– Szeretnénk elérni, hogy minden egyes szolgáltatónál hívható legyen a segélyvonalunk, most ezért küzdünk – mondta lapunknak Enyedi Nagy Mihály ügyvivő. – Néhány napon belül elérjük adományban a 170 millió forintot. A 1752-es számot tárcsázva egy hívás után 250 forintból mintegy 223 forint jut segélyezésre, a feltöltőkártyásnál ugyanis levonnak a szolgáltatók egy kisebb összeget. A Nemzeti Segélyvonal honlapján (www.ns.hu) látható, hogy mennyi hívás jött be, és az mennyi forintot jelent.

Ételt osztanak az árvízkárosultaknak és a védekezésben részt vevőknek Felsőzsolcán. Fotó: MTI
Ételt osztanak az árvízkárosultaknak és a védekezésben részt vevőknek Felsőzsolcán.
Fotó: MTI

A legnagyobb hagyománnyal rendelkező, több mint százéves Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti szakmai vezetője, Grúbert Roland is a számokkal kezdi: míg a szervezet a véradások és az elsősegélynyújtó tanfolyamok révén egymillió emberrel van kapcsolatban, most ez eléri a hárommilliót. Az országos hálózatnak 2000 alapszervezete van, majdnem annyi, mint ahány település Magyarországon, ennek is köszönhető, hogy naprakészek, és gyorsan tudnak reagálni a katasztrófahelyzetekre. De hogyan lesz a pénzből ruha, liszt, takarítószer, heverő?

– Folyamatos kapcsolatban vagyunk az önkormányzatokkal és a katasztrófavédelemmel, így tudjuk felmérni, hol mire van szükség – mondta Grúbert Roland. – A Vöröskereszt az utóbbi húsz esztendő legnagyobb segélyműveletét végzi ezekben a hetekben, ennek első szakasza a májusi ítéletidő volt, amikor a borsodi térségben igyekeztünk segíteni. Most főként az árhullám miatt kitelepítetteket látjuk el élelemmel, ágyneművel, ruhával, azzal, amire szükségük van.

A katasztrófa-készenléti szakmai vezető örömmel jegyezte meg: ezen a héten szerdáig 577 millió forint adomány érkezett a Vöröskereszthez május 17-e óta. Az OTP 500 milliót utalt át a szervezet számlájára – ez minden idők legnagyobb támogatása, amelyet valaha a Vöröskereszt kapott. – Az összeg egy részét, körülbelül 15 százalékát költjük el gyorssegélyként: tartós élelmiszert, fertőtlenítőszert, tisztítószercsomagokat és ruhákat vásárolunk a bajbajutottaknak. Akit kitelepítenek, egy szatyorral megy el otthonról, ruházni kell, etetni kell – tette hozzá Grúbert Roland. – Ha összedől a háza, csak annyi tulajdona marad, ami a szatyorban volt, élete munkáját vesztheti el. De mi ilyen esetekben is próbálunk segíteni: az újjáépítéskor a Vöröskereszt szo-
ciális munkásai mérik fel, kinek mire van szüksége. Ha kell, cementet, téglát veszünk, beköttetjük az áramot, bútort vásárolunk – megpróbálunk segíteni a károsultaknak új otthonuk megteremtésében.

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke átad egy segélycsomagot Molnár Oszkár polgármesternek (jobbról) Edelényben. Az erdélyiek négy kisbusznyi gyorssegély
Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke átad egy segélycsomagot Molnár Oszkár polgármesternek (jobbról) Edelényben. Az erdélyiek négy kisbusznyi gyorssegély küldtek az árvíz sújtotta településre. Fotó:MTI


Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója arra mutat rá: hálózatuk egyházmegyei központokon, plébániákon működő csoportjaikon, a helyi plébánosokon és a polgármestereken keresztül gyűjt információt arról, hol a legnagyobb a szükség. – A hét közepén tragikus állapotok uralkodtak Ónodon és Ócsalánoson, ezekre a helyekre vittünk újabb szállítmányokat. Először saját autóinkkal nem tudtuk megközelíteni a két települést a magas víz miatt, katonai járművekre pakoltuk át az élelmiszert, vizet, ruhát. Écsy Gábor úgy véli: könnyebben adnak azok, akik maguk sem élnek jó körülmények között. Ők ugyanis jobban átérzik, mit jelent a szükség.

– Nagyon sok jó szándékú, önzetlen adakozó van. Nemcsak pénzt ajánlanak fel, hanem a munkájukat is. Sok fuvarozó a napi munkáját letudva még fordul egyet: ingyen viszi el az adományokat az árvíz sújtotta területek lakóinak. Vannak, akik fizikai munkát ajánlanak fel. Minap bejött egy fiatalember, azt mondta, három nap szabadságot vett ki, szeretne segíteni. Most az egyik karitász csoporttal dolgozik – sorolta az igazgató, aki azt mondta: a víz által elöntött területeken élők látják, hogy elesettségükben törődnek velük, és ez nagyon jó érzés nekik.

További segélyvonalak, számlaszámok

A Magyar Vöröskereszt és az Invitel ingyenes információs vonalat indított az árvízkárosultaknak. A 06-80-911-070-es számon jelentkezhetnek azok, akik segítenének az árvízkárosultaknak és a rászoruló családoknak, a 1749-es segélyvonal egyszeri hívásával 200 forinttal lehet támogatni az árvíz sújtotta térségben élőket. A Katolikus Karitász a 12011148-00124534-00800007 számlaszámon várja a felajánlásokat. A készpénz mellett tartós élelmiszerre, fertőtlenítőszerre, bútorokra, egyéb használati tárgyakra is szükség van. A Duna Televízió is segít: a hét közepéig eddig 179 millió forintot ajánlott fel a világ magyarsága az anyaországi árvízkárosultak számára. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének tagjai is számlát nyitottak, a befizetéseket a 10103173-47173500-03000002 számlaszámra várják. A számos segíteni akaró között ott van a Ferencvárosi Torna Club, ők a 11600006-00000000-41802957 Erste bankszámlára várják a rászorulóknak szánt támogatást.

Olvasóink írták

 • 11. 4Angel 2010. június 13. 16:52
  „dzsorzso

  A hozzászólásódát nagyon díjaztam és nagyon igazad van, mindent a cigányok kapnak és csak úgy a semmiért mi meg végig dolgozik az életünket, hogy egy panel lakás hitelét kibírjuk fizetni, mi félünk hogy ha elvesztjük a lakásunkat akkor mi nem kapunk semmilyen ingyen lakást mert mi magyarok vagyunk !( de nekünk nem is kel) csak felháborító hogy társadalom egy része kap csak úgy a másik meg fizess lakáshitelt.
  Sokan mondják, ne szidjuk a cigányokat mert ők is emberek, de én még nem találkoztam egy normálissal sem addig nem bírom rájuk mondani, hogy normálisak! Én utálom mindet, és egy egyetem szeretnék megismerni, elég volt beülök az életemből .

  Amit veletek ettek az meg megalázó, a cigány csak megalázni tudja a másikat .”
 • 10. 4Angel 2010. június 13. 16:39
  „pandababa

  Ez a hozzászólás nagyon jó és igaz, az újság egy ilyen cikket is leadhatna, hogy rajtunk ki segít de ha mi nem segítenénk, senkin akkor a külföldi újság teleenne MAGYAROK NEM SEGÍTENEK.”
 • 9. AN 2010. június 13. 16:30
  „Mi meg úgy döntöttünk (családilag), hogy amit adni akarunk, azt magunk visszük el. Úgy tervezzük, hogy csütörtökön indulunk és (ha kell a kétkezi munkánk) vasárnapig maradunk.
  Ha nem kell dolgozni, akkor jövünk haza, nem tátjuk ott a szánkat.
  És majd magunk döntjük el, hogy a kinek segítünk.
  Persze erre azt mondják,hogy 8 eFt-tal kevesebb jut így, mert elutazgatjuk. De én nem bízok egyik alapítványban sem. Szerintem ott több menne "félre", mint így. Ráadásul nincs szándékunkban semmirekellőket támogatni. Ahhoz túl sokat és túl keményen dolgozunk meg a pénzünkért.”
 • 8. pandababa 2010. június 13. 10:08
  „1-7es hozzászólokhoz csatlakozom!
  Még annyi,hogy mi mindig segítsünk mindenkinek....A magyarokon ki segít??? :-(:-(”
 • 7. Moon 2010. június 13. 09:11
  „Tisztelettel érdeklődnék, hogy az ország leggazdagabbjának kikiáltott Demján Sándor személyszerint mekkora összeget utalt át segélyformájában, már ha egyáltalán érdekli ez a téma. Mert ugye mindig a kisemberek mozdulnak elsőre.”
 • 6. dzsorzso 2010. június 13. 08:30
  „Csatlakoznék az 1. pontban hozzászólóhoz elsőként.:
  Teljesen igaza van.: Egy rövid történet.. Katonák, rendőrök, civil házaikat védő fehér magyarok, fehér önkéntesek tűző napsütésben pakolják már 3. napja a kissebbségek házából a kiömlő fekáliákkal teli vízhordalékban térdig állva a homokzsákokat. Persze állambácsi majd ad újjat nekik azt is a magyar adófizetők pénzéből, ezért nem is csináltak az ég világon semmit... Ott hesszeltek meg röhögtek rajtunk magyarokon a hűvösben. DE MIKOR MEGJELENT AZ EGYIK NAGY FOLYÓNK TV-je AKKOR RÖGTÖN ÖSSZEKAPTÁK MAGUKAT VAGY egy tucatan ES PAKOLTÁK ÁM ZSÁKOKAT.... és mit csinál a fent említett TV???? Odamegy "spanyolhoz" és riportot készítet velük, hogy milyen áldozatos munkával védik a házaikat... NA EZ AZ UNDORÍTÓ MOCSKOSSÁG....Gratulálok...
  Egyébbként meg nem igazán összetartóak a fehér magyarok.... Az igazi összetartás eredményeképp el lehetne űzni és visszájára lehetne fordítani a jelenlegi már-már elnyomott a magyarokra nézve negatív társadalmat......
  Szemet-szemért fogat fogért....”
 • 5. Cinea 2010. június 12. 23:28
  „Igazatok van, hol vannak a milliomosok, meg a honatyák, no meg külföldről mennyi jön?? Nálunk Cunamitól Haitiig, meg még mittomén kiknek gyűjtöttek, nekünk magyaroknak mindenkiért felelősséggel kell lenni?? velünk ki törődik????”
 • 4. utazó81 2010. június 12. 15:59
  „Épp az imént írtam egy másik cikkhez, hogy nem hallani a 100 leggazdagabb Magyarról ,hogy adományozna.”
 • 3. CID 2010. június 12. 11:30
  „2. olvastam valamit, hogy OTP meg 500.000.000 HUF.”
 • 2. zoltanszabo 2010. június 12. 10:55
  „nagyo szép ,hogy összefog a magyar ha bajban van.Általában a kis emberek adományoznak.Hol vannak az ország milliárdosai,a politikusok? sehol se olvastam.ill. halottam róluk.”
 • 1. benq 2010. június 12. 10:30
  „a magyarral nincs baj de a nem idén barnult emberekkel akik a gáton nem dolgoztak, hanem csak nézelődtek.
  Nem baj ha elviszi az ár a házat (putrit), majd az állam ad másikat. Sajnos ezek nem előítéletek a részemről hanem tények. A többi kisebbségről meg ne is említsek semmit.
  TISZTELET A KIVÉTELNEK... mert azok is vannak csak kevesen, őket meg kell becsülni.
  szép napot mindenkinek... igyanak sokat a mai napon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisza: vége a hajózás fénykorának

Manapság már-már örömünnep, ha elúszik egy nagyobb hajó a Tisza hullámain. Tovább olvasom