Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Segítség vagy jegyzetbiznisz a jogi karon?

A jogi kar egyes tanszékein – információink szerint – a hallgatóknak meg kell vásárolniuk egyes oktatók jegyzeteit, ha vizsgázni akarnak. Arra csak később kíváncsiak a tanárok, mit is tudnak az anyagból. Az egyik oktató hallgat, a másik tanszékvezetője pedig a jegyzetek pozitívumait hangsúlyozza.
Fotó: Schmidt Andrea
Azzal keresett meg bennünket nemrégiben néhány szegedi jogász, illetve társadalombiztosítás és munkaügyi kapcsolatok szakos hallgató: az SZTE Állam és Jogtudományi Karának bizonyos oktatói etikailag kifogásolható módon vizsgáztatnak. Minthogy a diákok tartanak a tanárok nehezen bizonyítható retorzióitól, nevük közléséhez nem járultak hozzá.

Üzlet vagy jogvédelem

Az egyik oktatóval kapcsolatban az hangzott el, hogy az illető számon tartja, ki vásárolt az általa írott jegyzetből, és aki nem tartozik ide, azt hátrányos megkülönbözetés éri a vizsgán: rosszabb jegyet kap, vagy könnyebben megbukik, mint jegyzetvásárló társai, noha ugyanabból a tananyagból ugyanúgy számol be. A jegyzetvásárlás tehát szinte vizsgakritériummá válik: nem az számít, ki mit tud, hanem az, miből készült föl. Szerettük volna megtudni dr. Papp Tekla egyetemi adjunktustól, valóban él-e az említett vizsgáztatási gyakorlattal, de ő elzárkózott a nyilatkozattól mondván: a sas nem kapkod legyek után. A klasszikus szállóigén kívül nem kívánt a diákok állításához hozzászólni, így arról sem beszélt: általánosságban etikusnak tartja-e az ilyen megfontolásokon alapuló vizsgázatást. Arra sem kaptunk választ: vajon, ha valaki a szerzői jogi sérelem – azaz fénymásolás – nélkül, például könyvtári könyvből készül föl, kijegyzeteli azt, vagy többen közösen vesznek egy könyvet, akkor őket érik-e hátrányok a vizsgán.

A hallgatók úgy érzik, a jegyzet perforált kérdőíve árulkodó. Fotó: Schmidt Andrea
Perforált magyarázatok


A jogi kar egy másik tanszékén – információink szerint – másféle gyakorlat honos: egyes egyetemi jegyzeteket az anyaggal kapcsolatos kérdéseket tartalmazó perforált betétlappal látnak el, amit a vizsgázónak be kell adnia, különben nem kap jegyet. A hallgató tehát rá van kényszerítve, hogy megvegye az eredeti példányt. Ennél a gyakorlatnál szintén fölvetődik, hogy vizsgakövetelménynek számít a jegyzet megvétele – holott a jogsértés (fénymásolás) a diákok számára olcsóbban is elkerülhető lenne, az előbb említett módokon.

Az ügyben megkerestük dr. Hajdú Józsefet, a munkajogi és szociális jogi tanszék vezetőjét, aki eltérően magyarázta a betétlapok funkcióját. – Didaktikai okból, a tanulás megkönnyítésére tettünk az említett jegyzetekbe betétlapokat, amivel a hallgatónak azt kell igazolnia, hogy részt vett az adott félévi előadáson: leadása nélkül nem bocsátható vizsgára – mondta a tanszékvezető. Hozzátette: valójában a diákoknak előnyös, hogy elkészültek ezek a jegyzetek, eddig ugyanis nem volt összefoglaló anyag a vizsgákhoz, így órai jegyzetekből, fénymásolatokból kellett fölkészülniük.

Kézzel írva is jó

Hogy a jegyzet megvétele hogyan igazolja az előadásokon való részvételt, nem derült ki, miként az sem: aki jár előadásra, miért vegyen meg egy jegyzetet, ami fedi a tanár által előadott tananyagot. A tanszékvezető ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy könyvtári könyvből fölkészülve, a perforált betétlap helyett kézzel írottat beadva is vizsgázhassanak a hallgatók – habár erre eddig még nem volt példa.


Még nem hallottak róla

Az SZTE ÁJTK dékánja, dr. Szabó Imre nem tud arról, hogy a jogi kari oktatók bármelyike is kötelezővé tette volna tankönyvének, jegyzetének megvásárlását – legföljebb az ajánlottak között szerepeltette. Ha valaki mégis vizsgakövetelményként írná elő a vásárlást, a dékán ezt nem engedélyezné. – Most hallok először a problémáról – mondta a szegedi egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, Telegdy Gergely. Ha a jegyzetvásárlás kvázi-vizsgakritériummá válása igaz, először a jogi kar hallgatói érdekképviseletéhez kellene fordulniuk a panaszosoknak. Ha ott nem orvosolják a gondot, fordulhatnak hozzájuk is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Grundagend a grundon

Új parkolóhelyeket alakítanak ki Szegeden a belvárosi parkolók zsúfoltságának csökkentésére. A… Tovább olvasom