Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Segwayen is jött a Mikulás Szegeden

Szeged - Nem szánnal, hanem segwayen gördülve jött két Mikulás csütörtökön Szeged belvárosában.
A Dugonics tér–Kárász utca–Széchenyi tér útvonalon hamar szétosztottak tíz kiló szaloncukrot. A Széchenyi téri karácsonyi vásárban ezer rászoruló gyermek kapott bőségesen teletömött ajándékcsomagot a Mátrix Közhasznú Alapítvány szervezésében. Este a szegedi Adrenalin ESK Mikulás-futásra hívta a sportbarátokat. A Dugonics térről indulva hat kilométert tettek meg Mikulás-sapkában a futók. Makón sem maradt el tegnap a hagyományos Mikulás-futás, amelyen idén közel 900 gyerek vett részt. A Hagymaház elől indultak – ezúttal a szokásoktól eltérően inkább csak sétálva – a Deák Ferenc utcai jégpályához, ahol tegnap ingyenesen lehetett korcsolyázni. A séta előtt a Haramia együttes adott koncertet, majd Buzás Péter polgármester két apróság közreműködésével kisorsolt 10 nagycsaládot, amelyek idén ajándékot kapnak az önkormányzattól.

Nem szánnal, hanem segwayen gördülve jött két Mikulás csütörtökön Szeged belvárosában.
Nem szánnal, hanem segwayen gördülve jött két Mikulás csütörtökön Szeged belvárosában. Fotó: Schmidt Andrea

* * *

Lovas fogatra pattant a baksi Mikulás

Baks - Országos bajnok fogathajtóval indult útnak tegnap a baksi Mikulás, akihez rövid időre lapunk is csatlakozott. Jártunk a zömmel romák lakta Mária-telepen is.

Pirkadattól járta csütörtökön a Mikulás Baks utcáit: bekukkantott az iskolába, az óvodába, kikocsizott a Mária-telepre is. A reggeli zászlószentelő mise után Csurár Mihály versenyfogatára pattant a nagyszakállú, majd krampuszával és Antal Imre plébánossal indult útnak.

– Hóóóóó, hájdé – csitította a pirosba öltöztetett lovakat a segédhajtó, amikor a miséről kivonultak a kisiskolások. Lázár Ferenc, akit a faluban a híres Lázár testvérek távoli rokonaként ismernek, és aki több országos bajnokságot is nyert, két mént fogott be a maratoni hintóba, így fuvarozta a baksi Mikulást. A piros palástot pedig nem más öltötte magára, mint Baks első embere, Búza Zsolt.

A piachoz érve kisebb tömeg lepte meg a nagyszakállút, a bolt előtt várakozók pedig azt kiáltották: Dobjál nekünk néhány cukrot! A Mikulásnak többen verseltek, páréves kisgyerekektől az idősebb asszonyokig. – Fotózd le a lovat, hogy lássák milyen szép – utasította kollégánkat a fogattulajdonos Csurár Mihály.

Az ünnepi fogat a piacról Mária-telepre indult, a zömében romák lakta területen jól megfér egymás mellett az X6-os BMW és a kertben felejtett, taxi feliratú Trabant. – Ha nem leszel jó, jövőre elviszlek magammal – mondta a Mikulás a faluközpont felé sétáló kisfiúnak. A gyermek szülei háta mögé bújva fogadta csak el a szaloncukrot, lehet, még azt is megígérte, jövőre jobb lesz. – Elhagytunk egy patkót – jegyezte meg a segédhajtó, amikor a Virág utcára értek. – Mikulás, Mikulás, igazi Mikulás – kezdte a verset az egyik helybéli, a jutalma sem maradt el: bőven jutott neki az ünnepi édességből.

– Mind a 170 gyereknek jutott ajándék, a felnőtteket is megleptük. A sportfogat tökéletesen alkalmas arra, hogy fel-le ugráljunk az ajándékokkal – lelkendezett a Mikulás. Hozzátette, szeret mosolyt csalni az emberek arcára, ezért még a rendelőbe és a kisboltba is benéz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télanyó a téren osztogat

Péntek délben Mikulás-napkor mindössze két Télapóval találkoztunk Szeged belvárosában. Az egyikük… Tovább olvasom