Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Sejben-kapcsolódások: kő, fém, papír, textil

Szeged - Az SZTE JGYPK Rajz és Művészettörténet Tanszék galériájában ma 17 órakor Tóth Attila művészeti író nyitja meg Sejben Lajos Kapcsolódások című kiállítását. A szegedi képzőművészet egyik legprogresszívebb, leginvenciózusabb egyénisége az elmúlt években készült munkáit mutatja be.
– 64 plasztikát és 30 festményt állítok ki a tárlaton. Az utóbbi öt évben nem volt Szegeden önálló kiállításom, csak Budapesten és más városokban. Aranyi Sándor festőművész barátommal, a rajz tanszék vezetőjével a legfrissebb, legizgalmasabb munkáimból válogattunk, főként a plasztikákra fókuszálva. A Kapcsolódások cím a formai és az ideológiai kapcsolódásokra is utal. Alkotásaimban egyszerre használok fel összeillő és össze nem illő anyagokat: sok papír-fém, kő-fém, papír-textil kombinációs munkát készítettem. A fényes fém, a rozsdás vas a rusztikus papírral ötvözve különleges hatást kelt. Három vitrinben művészkönyveimet is bemutatom, festményeimen, képeimen pedig főként a franciaországi tájélmények tükröződnek – beszél a rajz tanszék galériájában április 15-éig naponta 10-től 18 óráig látható kiállításáról Sejben Lajos képzőművész, aki nemrégiben ünnepelte 55. születésnapját.

Sejben Lajos kiállítása. Fotó: Karnok Csaba  (képgaléria)

A szombathelyi nemzetközi textil triennáléra a nemzetközi zsűri minitextil kategóriában beválogatta a szegedi kiállítás meghívóján szereplő Hagyaték című munkáját. Egy kinyíló bazaltkocka belsejében, mint egy vitrinben – a szabó ősöktől származó családi örökségként – cérnaspulnik lapulnak. A tekercsekre kenderszálakat tekert – sokféle asszociációra lehetőséget ad a Szegeden is látható ötletes plasztika.

– A franciaországi Mirabelben nyaranta igazi alkotóközösség gyűlik össze. Az idei Nyári Tárlat lebontása után, július 17-én a REÖK-ben is bemutatkozunk egy reprezentatívnak ígérkező, izgalmas kiállítással. 11 francia, holland, olasz, német és lengyel művésszel együtt Magyarországról Nagy Gáborral és Nádas Alexandrával hárman szerepelünk majd ezen a tárlaton – mondja Sejben Lajos. A Magyar Művészkönyv Alkotók Társaságával is szervez egy kiállítást a REÖK-ben.

A könyvobjektek egyre népszerűbbek: nem szokványos anyagok felhasználására, kísérleti technikák alkalmazására adnak lehetőséget. Ezek a művészkönyvek olyan egyedi, különleges műtárgyak, akár a régi kódexek. Svájcban, Franciaországban egyre többen gyűjtik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gundel Takács Gábor: ˝A helyemen vagyok˝

Gundel Takács Gábor munkáját díjesővel jutalmazták az elégedett nézők és a szakma. Tovább olvasom