Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Séllei Emma: Józsi bácsinak óriási életkedve volt

Szeged – 85 éves korában elhunyt Csőke József szegedi származású Balázs Béla-díjas rendező, a magyar sportfilmkészítés kiemelkedő alakja. A szegedi Belvárosi Mozi egyik terme hét éve viseli a nevét. Séllei Emma, a mozi egykori igazgatója meghatódva beszélt Józsi bácsiról.
Díjak

Felejthetetlen pályájának hosszú évtizedei során hat olimpia magyar sikereit örökítette meg, 29 sportágról forgatott filmhíradót vagy filmet, hétezer riportot és félezer dokumentumfilmet készített. Ő volt a legendás londoni 6-3 operatőreinek egyike is. Munkásságáért –egyebek közt – a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, Balázs Béla-díjjal, a MOB Fair Play díjával, a Magyar Sportújságírók Szövetségének Életműdíjával tüntették ki.

– Óriási megtiszteltetés, hogy ismerhettem őt, nem csak mint rendező, hanem mint ember is kiváló volt – mondta Séllei Emma, a Belvárosi Mozi egykori igazgatója Csőke Józsefről. Csütörtökön, 85 éves korában hunyt el Csőke József, a szegedi származású Balázs Béla-díjas rendező, a magyar sportfilmkészítés kiemelkedő alakja, a magyar olimpiai mozgalom jeles képviselője.

– Józsi bácsi óriási életkedvvel és kitartással rendelkezett. Ezért is nagy veszteség az ő halála – emlékezett vissza Séllei Emma. Sok filmbemutatóját szervezték a szegedi moziba a 80-as években, a rendező imádta várost.

– 2005-ben neveztük el az akkori kamaratermet róla, egy kis múzeumot is kialakítottunk. Óriási öröm, hogy sok díját ránk hagyományozta, több róla szóló újságcikk is hozzánk került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét kerékpártárolót építenek Szegeden

A külső troli- és villamos-végállomásokon 7 kerékpártároló épül a külvárosokban élők számára. Tovább olvasom