Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Semmi pénzért nem költözne el

Szeged-Tarján - 42 éve lakik Tarjánban Kiss Istvánné. Az őslakó házfelügyelő megszerette és nem cserélné el Pentelei sori otthonát.
Kiss Istvánné Ancit nem ismeri más, csak a János meg a város, ami esetünkben úgy pontos, hogy Tarján. Házuk előtt beszélgetett, amikor odaértünk, az interjú alatt sokan ráköszöntek. Mindenkihez volt egy jó szava, és már a beszélgetés végén is várták, mert hazaért a másik szomszédasszony, fontos hírt akart vele megosztani. A kistermetű, jó kedélyű asszony az első „lakótelepesekkel" költözött be a Pentelei sor 5. számú tízemeletes tömbbe albérletből. Most is a nullás számú szolgálati lakásban lakik, majd harminc éve házmesterkedik. A hét oszloppanel már 1970 júniusában állt, de akkoriban olyan tiszai árvíz volt, hogy visszatartották a lakásokat, hátha ki kell telepíteni valamelyik közeli települést, és akkor jó lesz szükségszállásnak. A 68 éves asszony két házon tartja rajta a szemét; takarít, postakönyvvel értesítéseket oszt. Mozgáskorlátozott fiát gondozza, mellette korábban a söprűgyárban, majd iskolában dolgozott, most a ház és a család ügyeit intézi, sőt még a ház előtti kiskertre is jut ideje. A virágok és fenyők között koktélparadicsomot nevelget.– Semmi pénzért nem költöznék el Tarjánból, mert annyira tetszik ez a környék, a városrészen belül pedig ez a legszebb utca. Az ablakainkat fák árnyékolják, mögöttünk a Zápor-tó terül el – mutatja büszkén a házuk táját. Az ötven lakást mostanra zömében idősek lakják, gond néhanapján az albérlőkkel adódik, de velük is megtalálják a hangot. A közösség összecsiszolódott, ami abból is látszik, hogy nemegyszer a hátsó kertben összeülnek bográcsozni. Gond, közösköltség-fizetési elmaradás? Náluk is van hírmondónak, de nem jellemző. Az őslakó asszonyt is megtanította spórolni az élet. De szigorúan beosztja az idejét is; reggel takarít a lépcsőházakban, felmegy segíteni a fiának, reggelihez átlapozza az újságot, aztán biciklire pattan, és bemegy vásárolni a Mars térre. Megfőz, ebéd után átolvassa a híreket, sziesztázik, takarít, délután lemennek a fiával a ház elé. Amíg ő hűsöl, az asszony kertet ápol és fellocsol.

Olvasóink írták

  • 2. ascendum 2012. augusztus 10. 18:53
    „Talán ha többen is így éreznének a lakókörnyezetükért, és tenni is hajlandóak lennének érte, nem ütköznénk olyan sok helyen gondozatlan, lepusztult épületekbe, kiskertekbe az országban. Egy-két növény elültetése, locsolása, egy fal lemeszelése pl. nem kimondottan pénzkérdés...”
  • 1. hoppárézimi 2012. augusztus 10. 06:42
    „Tarján legszebb és legkulturáltabb része a Pentelei sor. Én sem költöznék el semmi pénzért. Imádom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komfortosabb lesz a nagyszínház

Pincétől a padlásig megújul a teátrum energetikai rendszere az évadnyitóra. Tovább olvasom