Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Semmibe vett tiltások a jégen

Szeged - Minden szegedi szabad tónál tábla tiltja a korcsolyázást. Ennek ellenére telt házat találtunk a nyáron is népszerű Sziksóstó jegén. Bele nem szakadt senki, de egy traumatológust lábtörés miatt mentő vitt a munkahelyére, a klinikára.
Nagyon jól tudták, hogy tilosban járnak azok a csúszkálók, akik most hétvégén is ellepték a Sziksóstó jegét. Rá se hederítettek a lékek miatt korcsolyázást tiltó öles feliratokra. Ahogy fotós kollégámmal érdeklődni kezdtünk, mindnyájan elzárkóztak attól, hogy nevüket és arcukat mutassuk. A csónakázótó páncélját 15 centisre becsülték, alatta a vizet térdig érőnek, ami szerintük nem veszélyes. Bentebb a jégből kiálló husángokat látva legyintettek: azt a horgászok hagyják ott, hogy a befagyott léket könnyebben kibonthassák. Láttak már egy őrt is arrafelé, aki leküldött mindenkit a jégről, de ők másnap visszatértek.

Találkoztunk korcsolyázó rendőrrel és bíróval a Sziki jegén, ők már csak egy ügyész kollégát hiányoltak a teljesség kedvéért. Korizott főhivatalnok és orvos. – Az ingyenes és hangulatos szórakozás miatt jövünk. Tíz napja remek a jég – indokolt egy kétgyermekes dorozsmai anyuka. Ők korcsolyáztak és szánkóztak a jégen, mások kutyával, sítalpakon jöttek ki. Sőt utcai cipőben is hokiztak középiskolás fiúk. – Micsoda aranybánya lenne annak, aki pici belépőért még egy kisbüfét is nyitna. Tíz éve nem láttuk ennyire tükörsimának a Szikit. Jót tett neki, hogy hó nélkül, szélcsendben fagyott be – sóhajtozta egy húszévesekből álló társaság. Ők a szolgáltatások hiányában önkiszolgálók: többtermosznyi citromos teával, szendvicsekkel és kempingszékekkel szerelkeztek fel.

Amikor a hóhért akasztják. Bokatörött traumatológus a hordágyon. Fotó: Schmidt Andrea
Amikor a hóhért akasztják. Bokatörött traumatológus a hordágyon.
Fotó: Schmidt Andrea

A nudista strand nyakig érő vize még ennél is fényesebbre állt be. Mélysége nem rettentett vissza senkit. Egy babakocsit rajta tologató asszonyhoz közelítve pedig egy félelmetesnek látszó repedést is felfedeztünk. A korcsolyázók hada beljebb menekült előlünk. Ekkor villogó mentőautó jelent meg.

Beszakadt a Balaton

A Balaton két ember alatt, a Velencei-tó egy korcsolyázó alatt szakadt be a hét végén. Könnyebb sérülésekkel megúszták a veszélyes kalandot.

A mentősöket a kerítésnél rémült kisfiú, a 11 éves Janek várta. A part mentén bevezette őket a sérülthöz. Kiderült: akasztják a hóhért. A gyerek édesapja, Szarvas János traumatológus riasztotta őket. – Túl gyorsan mentem, és kifordult a bokám. Először nem is fájt, de most már nagyon. Helyreraktam magamnak, ahogy tudtam. Két csontom törhetett el, és szétmehettek a szalagjaim. Mehetek be a klinikára, a munkahelyemre páciensnek, ahol délutántól ügyelnék. Ez legalább hat hét táppénz lesz – szólt a doktor villámdiagnózisa. Közben hordágyra emelték, felfújható sínbe rögzítették a lábát, betakarták, és kitolták a jégen, hogy ne rázzák szét még jobban a sérült csontokat. Tegnap érdeklődtünk, a doktor diagnózisa beigazolódott, két bokacsontja eltört. Kollégái megműtötték, tegnap már felkelhetett.

Tilos a jég

Szegeden minden szabad vízen tilos korcsolyázni. A folyókon vastag jégpáncélkor sem szabad, ugyanez igaz a horgásztavakra a lékek miatt, és mert a mély bányatavak aljából feltörő melegebb források megolvasztják a jeget. A vízmű fennhatósága alá tartozó záportározókon is tilos a jégre menni a kifolyók, a növényzet és az alattomosan süppedő iszap miatt.

A jég vastagságát nem mérik

Abban ugyan eltér a közszolgáltató és az önkormányzat nézete, hogy melyikük jelölhetne ki korcsolyapályát. Tény, hogy a hivatalban egy belügyi rendeletet idézve Molnár László városüzemeltetési irodavezető azt mondta: nem kell kijelölni, csak lehet. Amúgy megismételte az aranyszabályt: mindenhol szabad, ahol nem tilos. A közterületesek és rendőrök járőröznek a vizeknél, de mivel azt mondták, általában gyerekeket kapnak rajta, őket csak figyelmeztetik a veszélyre, és kiküldik a partra. A helyszíni bírság maximálisan 20 ezer forint lehetne.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. flexsnake 2009. január 14. 09:36
  „54. hozzászólás Egy_a_sok_közül... 2009.01.13. 21:27

  ,,
  Tanúságos volt az eszmefuttatásod és ha nem haragszol, elárulom, hogy a hivatásomból kifolyólag én is életeket mentek, úgyhogy fel tudom fogni, hogy mi jár veszéllyel és mi nem. Felelőtlenül nem kockáztatnám a családom és barátaim életét, ha nem lennék meggyőződve a biztonságr"

  Akkor felelősen kockáztatod, a lényegen nem változtat.

  53. hozzászólás fazer 2009.01.13. 19:23

  ,,flexsnake! Nem tudom, mi a hivatásod; tűzoltó, rendőr, mentő. Akármelyik is, minden elismerésem a Tiéd. De azt hiszem, kissé fáradt vagy, túlhajszoltad magad, pihenésre van szükséged. Ha teheted, próbáld ki az algyői híd melletti magán-horgásztavat! (ott nincs lék, frusztráló tábla, de még a helye sem). Az a tuti!
  Itt nem kell dolgoznod, kapcsolódj ki!

  Szeretettel várunk!"

  Én sem tudom mi az.Utálok horgászni.A pihenés majd most jön, megyek még hidegebb tájakra, fókákat kergetni :D
  De ettől még ugyanúgy szóbeli megrovásban részesítem a korcsolyázókat így az interneten keresztül és ha valaki belefagy a vizbe, még jól meg is püfölöm :D”
 • 55. Helsinkirokker 2009. január 13. 23:00
  „Tünde, mit akarsz? Nincs elég bajod? Mért kel elcseszni rendes emberek hétvégi szórakozását?”
 • 54. Egy_a_sok_közül... 2009. január 13. 21:27
  „Kedves FLEXSNAKE!

  Tanúságos volt az eszmefuttatásod és ha nem haragszol, elárulom, hogy a hivatásomból kifolyólag én is életeket mentek, úgyhogy fel tudom fogni, hogy mi jár veszéllyel és mi nem. Felelőtlenül nem kockáztatnám a családom és barátaim életét, ha nem lennék meggyőződve a biztonságról.

  PARANOID-nak üzenem, hogy találó a neve. Félre a tréfával, megnyugtatlak, hogy a rendőrök még senkit sem büntettek meg és a bíró sem ítélt el senkit sem korcsolyázás miatt, legalábbis a környéken nem.
  Véleményem szerint nem minden közhivatalnok takarózna a pozíciójával, ha lebuknának, akkor biztosan fizetnének, senkinek sem hiányzik, hogy hasonló gondolkodásúak, mint Te is csámcsogjanak rajtuk. Egyébként lehet, hogy tettek annyit a köz szolgálatában, hogy elnézzenek nekik egy kis kihágást a jégen, mint bárki más "átlag" állampolgárnak.”
 • 53. fazer 2009. január 13. 19:23
  „flexsnake! Nem tudom, mi a hivatásod; tűzoltó, rendőr, mentő. Akármelyik is, minden elismerésem a Tiéd. De azt hiszem, kissé fáradt vagy, túlhajszoltad magad, pihenésre van szükséged. Ha teheted, próbáld ki az algyői híd melletti magán-horgásztavat! (ott nincs lék, frusztráló tábla, de még a helye sem). Az a tuti!
  Itt nem kell dolgoznod, kapcsolódj ki!

  Szeretettel várunk!”
 • 52. flexsnake 2009. január 13. 16:06
  „47. hozzászólás Egy_a_sok_közül... 2009.01.13. 14:42

  ,,Kedves FLEXSNAKE!

  Igazad van! Jogkövető állampolgár vagyok, szem előtt tartom a szabályokat, általában be is tartom mindet, de néha egy picit kell a tilosban járni.

  Tiszteletben tartom a nézeteidet, sőt csodálom, hogy valaki így gondolkodik mint Te, de én ettől még egy kicsit rosszalkodni fogok. Ha elkapnak és megbírságolnak, szó nélkül ki fogom fizetni, hiszen csak magamat okolhatom."

  Ez olyan szépen meg volt fogalmazva hogy én is így válaszolok.
  Kedves egy a sok közül!
  Ha az emberek csak általában tartanák be a szabályokat akkor sok baj lenne.A szabályok mindig azért jönnek létre hogy valamit védjenek.Az olyan szabályok mint a KRESZ például a közlekedők biztonságát, életét védik.
  Drága az élet és vannak olcsó szórakozások, és vannak amik nagyon veszélyesek.Veszélyes az ejtőernyőzés is de nem tilos bizonyos kereteken belül.A korcsolyázás sem tilos, nem tiltja semmilyen törvény, jogszabály.Az sem tilos hogy te korcsolyázz bárhol ahol akarsz, csak az tilost hogy ezt a szórakozást ott űzd ahol veszélynek teszed ki magad.A tiltást nem bélabácsi az 56os utcában találta ki a gyerekzsivaly ellen.A tilalmat olyan emberek vizsgálatai alapján hozzák akik tisztában vannak a jég tulajdonságaival, az adott hely egyéni felépítésével.Ha ők úgy gondolják hogy itt már veszély lehet abból hogy a jégre emberek mennek akkor ezt jelzik és tánla kerül oda.
  Ha kicsit tilosban akarsz járni esetleg az E5-ös fagyott aszfaltján is korcsolyázhatsz egész családoddal együtt.Mégis tilos, hiába tudsz magadra vigyázni.A szabályok tiltják, nem azért mert csúnya látvány lenne ha egy szguldó kamion adná meg a lökést az új korcsolyafigurádhoz.Csupán azért mert egy kamion letakarítása elég költséges dolog.Trancsírozott hullát zsákba összeszedegetni meg különösen gusztustalan.A jég alá beszorult embereket kiszedni sem szebb, csak ők viszonylag egyben vannak.
  Elmesélem mitörténik ha egy 50centis vízbe szakadsz be a jégen keresztül ha azt feltételezzük a jég csak 2 centi vastag.Reped a jég, elmerülsz, felállsz és lehetőleg minnél hamarabb elmászol meleg takaró alá.Ha a hidegtől nem kapsz görcsöt és nem fulladsz meg 50centi vízben.
  Megnézhetjük ugyanezt egy 20centis jégnél.Beszakadsz, egyuttal meg is csúszol és már a jég alatt vagy.A víz hőfoka miatt a látásodtól már el is tekinthetünk.Az esélyed arra hogy a jeget alulról áttör kb. egy a millióhoz.A tájékozodásod nulla és mindez csak 50centi víz.A jeges vúztől görcsöt kapsz, a jég alá kerülve jobb esetben senki nem vesz észre, rosszabb esetben másnak fent vagy a youtuben mint mirelitte ember. A kihülés garantált és ha nem nem fulladsz meg valami csoda folytán mert mondjuk van kopoltyúd, akkor a -11fok majd végez veled.A kiérkező mentő, szikiről beszélünk, jó ha 15perc múlva ki tud érni.És az esélyed a túlélésre annyi lesz mint karácsonyi pontynak a konyhaasztalon.
  Nem akar senki rosszat a korcsolyázóknak.Nem azért tiltanak mert nincs jobb dolguk.Azért tiltanak hogy otthon tudj majd főzni vacsorát és rendesen tudj majd adót fizetni.Azért hogy úgy érj haza ahogyqan elindúltál otthonról.Egyben és lehetőleg egészségesen.
  Kellemes fagyhalált kivánok minden lilaszájúnak aki korcsolyázik ;)”
 • 51. madártej 2009. január 13. 15:46
  „Valamikor, gyerekkoromban lejártunk a kecskés-telepi tóra korizni, egész télen. Senki nem halt bele, bár, néha beszakadt. Az is belefért a téli buliba.”
 • 50. paranoid 2009. január 13. 15:24
  „Mit szólna a rendőr.bíró,orvos és főhivatalnok úr ha kezébe nyomnák a 20 ezres csekket .EZ itt a kérdés. Biztosan bőszen hivatkoznának a pozíciójukra.Ez a zsaru nyomja az egyszerű polgárnak a büntit a bíró"úr" meg ítékezik felette ha,ha...”
 • 49. GAgyi 2009. január 13. 14:55
  „flexnake a szikin hol a tiltó tábla???? árulja már el valaki!!
  a cikk szerint ha nem tilos, akkor szabad.

  korira fel!”
 • 48. Egy_a_sok_közül... 2009. január 13. 14:49
  „Vannak szabályok, de nem biztos, hogy jók és lehet, hogy eljött az idő, hogy felülvizsgáljuk azokat, aktualizáljuk, mert lehet, hogy azok ideje lejárt...”
 • 47. Egy_a_sok_közül... 2009. január 13. 14:42
  „Kedves FLEXSNAKE!

  Igazad van! Jogkövető állampolgár vagyok, szem előtt tartom a szabályokat, általában be is tartom mindet, de néha egy picit kell a tilosban járni.

  Tiszteletben tartom a nézeteidet, sőt csodálom, hogy valaki így gondolkodik mint Te, de én ettől még egy kicsit rosszalkodni fogok. Ha elkapnak és megbírságolnak, szó nélkül ki fogom fizetni, hiszen csak magamat okolhatom.”
 • 46. flexsnake 2009. január 13. 14:24
  „44. hozzászólás Egy_a_sok_közül... 2009.01.13. 13:48

  És majd történik sekély vízben ha beszakad a jég.Én is szeretek szórakozni, de a lövöldözést meghagyom a lőtérre és ott ahol ez engedélyezett.Bizonygathatod napeestig hogy tök jó a korcsolyázás de ettől még tilosban jársz.
  Ha feribácsi korcsolyázik a parlamentből ugyanott az még nem teszi mentessé a tilalmat.Tilos= nem szabad!
  Ez ilyen egyszerű.
  Én még azt is megtapsolnám a jumpingolsz a belvárosi hídról az egész családdal együtt de ettől még ami tilos az tilos.Azért tilos mert baj lehet belőle.”
 • 45. Horton 2009. január 13. 13:54
  „www.vizimentok.hu

  Akik tényleg szeretnének egy jót korcsolyázni, biztonságos, kijelőlt helyszíneken a családjukkal.
  43. " Egy_a_sok_ közül " = Osztom a véleményed !”
 • 44. Egy_a_sok_közül... 2009. január 13. 13:48
  „Drága Barátom FLEXSNAKE!

  A vízihulla az strandbaleset és nyáron történt, mivel túl sok alkoholt ivott a szerencsétlen és beugrott a vízbe. A korcsolya az télen használatos és a tökig érő csónakázótó jegén történik.”
 • 43. Egy_a_sok_közül... 2009. január 13. 13:42
  „Még egy gondolat és többet nem is óhajtok vitázni, úgyis meddő az egész.
  Sajnos Szegeden és vonzáskörzetében semmi lehetőség nincs a családok szabadidős tevékenységére. Ami van az k...a drága, vagy marad a pláza. A drágát csak mértékkel tudjuk látogatni, a pláza látogatásától pedig eltekintenék, nem az én világom. Sajnos ezen a területen még hó sem esik, akkor biztosan húznám a gyermekeimet a szánkón. Egyszóval szinte semmi sem marad egy átlag szegedi családnak, ha szeretne mozogni, kikapcsolódni. Ezért nem kell tücsköt-bogarat kiabálni az emberre. Ki kell jönni a Sziksóstóra és meg kell győződni a valóságról. Meg lehet mérni a hőfokot, a vízmélységet, majd ezek után lehetne pálcát törni az ide kilátogató emberek feje felett.

  Egyébként ennek a szabadidős tevékenységnek nem a link, komolytalan emberek hódolnak. A cikkből már megismert sebész, ismert szegedi fogorvos, büntető bíró, rendőrtiszt, magas beosztású közhivatalnok, jól menő ügyvéd, mérnök és egyéb területeken tevékenykedő felelősséggel gondolkodó emberek látogatnak ki korizni a Sziksóstó jegére, legalábbis én velük találkoztam ott.”
 • 42. flexsnake 2009. január 13. 13:35
  „Itt mindenki tegeződik és nem fogok magázódni, nem stílusom.
  A vizihullát azért említettem mert az bizony a szikin volt úgy 4-5 éve.A fagyott ember meg a tiszán de függetlenül ettől élő embert már huztam ki jégalól tóból is.Ez nem önreklám, csak elég sokat kellett arra mászkálnom és figyelnem.
  Miért nem lehet a tiltásokat komolyan venni?Amikor valahova kiírják hogy tilos a fürdés, akkor is belemennek páran.
  A tiltás nem azért van mert unalmukban a táblagyárosok nemtudtak mit csinálni hát gyártottak egy csomo táblát amit ki kell rakni valahová.Azért van hogy emberi életet ne kockztasanak feleslegessen.Hidd el 3 hét fagyás is édeskevés ha a vízben nem tudod mitörténik.”
 • 41. Egy_a_sok_közül... 2009. január 13. 13:26
  „Drága FLEXSNAKE!

  Távol áll tőlem, hogy megbántsan, de Ön egy igazi hős és igazságosztó is egyben.
  Mindannyian megszívleljük a tanácsait és többé nem cselekszünk ilyen csúnya dolgokat.

  Higgye el a felelőtlenség nem ott kezdődik, hogy az ember kimegy a SZIKI jegére három hét kemény, folyamatos fagy után, derékik érő tóra korcsolyázni.
  Gondolom Ön sem a SZIKI jege alól bányászta ki a póruljártat.

  Kellő odafigyeléssel, komolysággal nyugodtan rá lehet menni a SZIKI jegére, nem fog beszakadni senki alatt, fizikai képtelenség (most).”
 • 40. flexsnake 2009. január 13. 12:16
  „35. hozzászólás antikos 2009.01.13. 10:06

  ,,A holt-maros sem volt semmi a hétvégén. Százak kockáztatták az életüket, sőt a gyermekeik életét. Egyszerűen gratulálok nekik. A holt maros iszonyatosan alattomos. Vannak áramlatai, ami miatt nem lehet senki biztonságban. Egy rendőrt nem láttunk egész hétvégén, de az internetes komentekben egyből nyomoznak...
  Röhej..........."

  Mentőt láttál-e?Mert ők sem aszisztálnak ott, kizárólag bejelentésre mennek ki.Talán ők sincsennek ötezren szegeden hogy minden felelőtlen szülő csemetéjére vigyázzanak vagy a lilaszájú kisgyereket kihuzzák a jég alol.Kap tappancsokat árammal és ha szerencséje van még megnézheti jövőhéten Thomast a gőzmozdonyt :)
  Rohadtul nem veszik komolyan amíg nem látnak egy ilyen esetet.”
 • 39. flexsnake 2009. január 13. 12:11
  „Nemtudok korcsolyázni :) És húztam már ki jég alá befagyott embert,meg vizihullát is.A fagyott emberre a kori is ráfagyott a lábára, ha valaki ezt kockáztatja az hülye, aki szülő az meg felelőtlen.Hiába van hideg, a tegtöbb tó alkalmatlan erre a szórakozásra a jég pedig nem mindenütt egyforma vastag.Minden egyes korcsolya-szántás, minden újjabb ember egyre közelebb vissz ahhoz hogy beszakadjon valaki alatt.


  28. hozzászólás joy 2009.01.12. 22:30
  ,,
  Ergo: mindenhol szabad, ahol TÁBLA NEM TILTJA, azaz nem büntethet a rendőr senkit sem!
  Pusszantás a hivatalnak!"

  Ahol a korisok kiszedték a táblát ott a rendőr ugyanúgy megbüntet mint ahol a tábla még a helyén van.  27. hozzászólás Sziti 2009.01.12. 20:54

  ,,Hány ember hal meg az utakon, és hány a jégen?"

  Hány ember van az utakon és hány a jégen?


  24. hozzászólás Egy_a_sok_közül... 2009.01.12. 20:16

  ,,Köszönjük a cikket, ezek után tuti, hogy egy szakasz hivatalos szerv veszi majd körül a tavat szombaton és vasárnap!"

  Ott ahol illegálisan korcsolyáztok és ebben benneteket megzavarnak a csúnya szervek :D Szükség van minden birságforintra mert abból lesznek majd új táblák kirakva :D”
 • 38. Egy_a_sok_közül... 2009. január 13. 11:43
  „Mivel itt is mindenkit fel lehet jelenteni, ezért határozottan kijelentem, hogy az előző hozzászólásom csak és kizárólag VICC volt! A cinikus hangvételért mindenkitől elnézést kérek!
  Ezek után remélem senki sem haragszik rám!”
 • 37. Egy_a_sok_közül... 2009. január 13. 11:40
  „GAgyi-nál az igazság!!!
  Mindenki mondjon le (vagy fel)!
  Behelyettesítés ízlés (értelem) szerint: ..........................! Takarodj!
  Lehetőségek: 1) Gyurcsány F. 2) Orbán V. 3) Fodor G. 4) Dávid I. stb...
  Perelni a Szegedi Fürdőigazgatóságot!

  Egyébként baromi jókat lehet a SZIKI-n korizni.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomával lehet a legjobban keresni

Szeged - Megéri tanulni – derül ki a Merces legutóbbi tanulmányának eredményeiből –, egyetemi diplomával ugyanis átlagban 35 százalékkal többet kereshetünk. A kiadónkkal közös cégcsoportba tartozó Workania állásportál által működtetett internetes fizetési felmérés százezer munkavállaló önkéntesen megadott bérinformációi alapján készült. Tovább olvasom