Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Sepsiszentgyörgyi volt a legjobb tarhonya

Tarhonya, sör, mulatság. A tápaiak szombaton családias ünnepen rotyogtatták bográcsaikban a jellegzetes tésztaételt. A zsűri azonban az erdélyi nyugdíjasok főztjét pártolta.
A legifjabbak is odaálltak a bogrács mellé Fotó: Miskolczi Róbert
Családias tarhonyafesztivált rendeztek Tápén a művelődési ház udvarán szombaton. Két tucat csapat rotyogtatta a hagyományos alföldi tésztaételt bográcsában, aztán a zsűri elé tárták az eredményt. Közben a színpadon amatőr művészeti csoportok léptek föl, a sörsátornál hosszú sor állt, a jórészt idősebbekből álló közönség mulatozott.

Az első díjas tarhonyát a Ráduly Gitta vezette sepsiszentgyörgyi csapat főzte. A Reménység Nyugdíjas Klub elnöke szerint nagyon szeretik a székely konyhát az emberek – ez lehet a siker magyarázata.

– Talán kicsit másképp készítjük el, mint Tápén – fűzte hozzá. – Kevesebb fűszert használunk, vagy inkább talán másképp ízesítjük. Öt kiló disznóhúshoz két kiló hagymát adunk, jól megdinszteljük, meg két fej fokhagymát is belerakunk. Ez nagyon finom ízt ad neki. Kerül bele egy kis kömény is, de paprikából kevesebbet használunk, mint a tápaiak.

Igazi sikere azonban a székelyföldiek savanyúságának volt, ez elengedhetetlen a jó tarhonya mellé. Tíz kiló paprikát sütöttek meg vasplatnin jó barnára, aztán lehúzták a héját és úgy úsztatták meg az ecetes cukros vízben. A szomszéd asztaloktól addig-addig jöttek kóstolni a különlegességet, míg el is fogyott mind a tíz kiló.

A tarhonyakészítést Göbölyös Istvánné és Szanka Antalné mutatta be. Egy kiló liszthez hét tojás kell, gondosan, kézzel átgyúrják, a tenyerükkel morzsolják át a rostán. 1 mázsa 40 kilót csináltak legutóbb, így a bemutató csak ujjgyakorlat volt számukra. Aki azonban el akarná tanulni tőlük, annak először teknőt kell beszereznie, ami ma már nem is olyan egyszerű föladat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meggondolatlan megrendelő duplán fizet

Apróhirdetésekben, szórólapo- kon, név nélkül, pusztán egy mobiltelefonszámmal hirdetik magukat… Tovább olvasom