Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Seregszemle - vérfrissítéssel a REÖK-ben

Szeged - Vérfrissítésre törekedtek a REÖK-ben tegnap megnyitott XIII. Táblaképfestészeti Biennále rendezői, ezért több ponton is szakítottak a hagyományokkal a seregszemle szervezésekor. A szigorú zsűri 80 alkotást választott ki a beküldött 330-ból.
- Bár megmaradt a hagyományos, szabad beadásos rendszer, idén már meghívott művészek is kiállítanak. A beküldött 330 műalkotás közül a minden korábbinál szigorúbb zsűri mindössze 80-at válogatott be, 25 táblakép pedig a meghívott alkotóktól látható. Ők a magyar festészet legkiválóbbjai; mindenféle stílusirányzatból, mindegyik korosztályból olyan húzóneveket szerettünk volna Szegedre csábítani, akik vagy még egyáltalán nem szerepeltek a biennálékon és a nyári tárlatokon, vagy már régóta nem jelentkeznek. Úgy éreztem, az elmúlt évtizedben egyre inkább hanyatló formát mutattak ezek az országos seregszemlék Szegeden, középszerűvé vált a tárlat, ezért vérfrissítésre volt szükség. A mostani kiállítással épp csak elkezdtünk valamit; ha a közönségtől és a szakmától is pozitív visszajelzéseket kapunk, akkor biztosak lehetünk benne: jó úton járunk – mondja Nátyi Róbert , a REÖK művészeti vezetője, a biennále rendezője.

Vojnich Erzsébet képeit nézik a látogatók a REÖK-ben. Fotó: MTI
Vojnich Erzsébet képeit nézik a látogatók a REÖK-ben.
Fotó: MTI

A szegedi művészettörténész kollégájával, Wehner Tiborral, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus képviselőjével, valamint Csáki Róbert festőművésszel alkotta a háromfős szakmai zsűrit.

Stilárisan sokszínű az idei tárlat: a nyár egyik legnagyobb múltú képzőművészeti seregszemléjén mindenféle stílussal – figuratív és nonfiguratív alkotásokkal éppúgy, mint lírai absztrakt vagy fotó- és hiperrealista művekkel – találkozhatnak a látogatók. Olyan neves festőművészek munkái is szerepelnek a kiállításon, mint például Konkoly Gyula, Szüts Miklós, feLugossy László, ef Zámbó István, Karátson Gábor, Csurka Eszter, Keserü Ilona, Dréher János, Aknay János, Fehér László és Wächter Ákos. A szegedi alkotókat többek között Henn László, Pataki Ferenc, Aranyi Sándor, Sejben Lajos és a Derkovits-ösztöndíjas, fiatal Kántor Ágnes képviseli. (Kapcsolódó tárlatként jövő héten nyílik meg a REÖK-ben Szeged testvérvárosából, Darmstadtból meghívott hat festő és hat szobrász kiállítása.) A kortárs magyar festészetet reprezentáló biennále július 11-éig látogatható – a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásaira szóló belépőjegyekkel ingyen.

A művésznek Solymos László adta át tegnap a fődíjat a biennále megnyitóján. Fotó: Veréb Simon
A művésznek Solymos László adta át tegnap a fődíjat a biennále megnyitóján.
Fotó: Veréb Simon

Díjazott alkotók

Nagy Imre művészettörténész nyitotta meg tegnap a biennálét a REÖK-ben, ahol a zsűri döntése alapján Solymos László alpolgármester Szeged város önkormányzatának díját Földi Péternek, az Oktatási és Kulturális Minisztérium 500 ezer forintos fődíját Vojnich Erzsébetnek adta át. A Szegedi SZEFO Zrt. díját Gáll Ádám, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. díját Kántor Ágnes kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Olga áriaestje a Korzó Zeneházban

Szeged - A Szegedi Operabarátok Egyesülete rendezésében Szabó Olga mezzoszoprán, Fischer… Tovább olvasom