Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Seszták: Nincs gáz, mert van gáz

Algyő - Folyamatos a stratégiai gázkészlet feltöltése, Ukrajnából jön a gáz – jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Algyőn, a Szőreg–1-es telephelyen. Kiderült: más beszerzési forrásaink is vannak.
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter csütörtök délelőtt Algyőn bejárta a Szőreg–1 biztonsági földgáztárolót. Az üzem területén megtartott sajtótájékoztatón elmondta: új miniszterként az ukrán helyzet kellős közepén az első legfontosabb teendője volt megtekinteni, hogy állunk gázzal. Így fogalmazott: nincs gáz, mert van gáz, látja, folyamatos az ellátás Ukrajnából.

Az MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ára eleget tud tenni törvényi kötelezettségeinek, a 915 millió köbméter stratégiai gázkészlet betárolásának. A jelenleg az egész ország területén betárolt 2,2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához.

Seszták Miklós megtekintette a gázkészletet. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

A miniszter hozzátette: pár napja Bécsben tárgyalt az orosz energetikai miniszterrel, aki megerősítette, hogy minden szerződéses feltételt szeretnének betartani. A kormány tárgyalásokat folytat a kereskedelmi tárolókapacitások feltöltése érdekében is. Ennek előnye, hogy nem igényel költségvetési forrást, ugyanakkor a gázkészlet mégis Magyarországra kerül.

Gáti István, a tárolót üzemeltető MMBF Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója azt mondta el, hogy a biztonsági készlet betárolása május 9-én kezdődött el, „a jogszabály által előírt 300 milliós betárolásnak" a végén tartanak, hétfőre fejeződik be a munka. Ezenkívül 500 millió köbméter kereskedelmi készlet is található a Szőreg–1 biztonsági földgáztárolóban. Vagyis a tegnapi napon 1,4 milliárd köbméter földgázkészlettel rendelkezett az algyői stratégiai tároló. Az algyői vésztároló átadásakor, 2009 októberében írtuk: összesen 1,9 milliárd köbméter földgáz fér el benne.

Seszták Miklós megtekintette a gázkészletet. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


Időjárásfüggő a fogyasztás
Megtudtuk: akkor se kellene aggódni, ha egy esetleges konfliktus miatt a keleti határon keresztül érkező gáz szállítása leállna. A tárolókban felhalmozott mennyiség, a hazai 7–9 millió köbméteres gázkitermelés, a Nyugatról vásárolt, valamint a rövidesen üzembe álló, az új szlovák–magyar gázvezetéken érkező mennyiség elegendő lenne a legnagyobb hidegben is. Ez a 4 forrás együttvéve akár napi 70 millió köbméteres fogyasztást is képes fedezni. Ennyit az egyik leghidegebb napon mértek.


Seszták Miklós megtekintette a gázkészletet. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Korábban írtuk:
A Szőreg-1 biztonsági földgáztároló bejárását követően a tárcavezető közölte azt is, hogy a MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ra törvényi kötelezettségeinek eleget tud tenni, a 915 millió köbméter stratégiai gázkészlet betárolása megtörténik.

"Nincs gáz, mert van gáz" - mondta, hozzátéve: a jelenleg betárolt több mint 2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néhány perce körözött autó akadt fenn Röszkén

Nem vitték vissza a bérautót, a német rendőrök már körözték a Volkswagen Tourant. Tovább olvasom