Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Séta a cseh fővárosban

Szeged - Sörösüveggel a kezében, enyhén dülöngélve vonult végig Prága belvárosában egy jókedvű, idős társaság. „Kóstoljátok meg Prága ízét, kislányok!"– nyújtották felénk a pivóval teli flaskát.
Kétségtelen, aki a száztornyú városban jár, annak legalább egyszer illik legurítania Prága levét. Akad, aki kocsmatúra keretében nyakalja a kesernyés ízű malátalét, vagy egész napját az U Fleku végeláthatatlan sörpadján ücsörögve tölti: délelőtt csendes beszélgetéssel, délután hangos hahotázással, estére önkívületi állapotban dalolászással.

De legtöbben – ahogyan e sorok írója is – előbb késztetést éreznek felfedezni a Moldva-parti város minden egyes részletét. Kétnapos kirándulásunk során végigjártuk a macskaköves, zegzugos kis utcákat, magunkba szívtuk Prága hangulatát. Fényképezőgéppel hódítottuk meg a várat, a Szent Vitus-székesegyház égig érő, csipkézett tornyait. Felújítás miatt kihagytuk a sétát az Arany utcácskán, viszont tyúklépésben haladtunk a Nerudova kézművesboltjai mellett. Pózoltunk a John Lennon-falnál, lakatokba vésett feliratokat bogarásztunk a Kampa-sziget egyik hídján.

Prágai látkép a Moldvával és a Károly híddal: háttérben a vár látható. A szerző felvétele (galéria)

Megsimogattuk Nepomuki Szent Jánost a Károly híd domborművén, a kerítésen át meglestük a zsúfolt zsidó temető omladozó sírköveit. Kivártuk, hogy egészet üssön az Óvárosi tér csillagászati órája, keringőztünk a Táncoló háznál, a távolba tekintettünk a Petrin-hegyen álló kicsinyített Eiffel-torony tetejéről. Majd a fáradtságtól elaléltan hátradőltünk egy Moldva-parti vendéglátóhely teraszán. Díszletünk a folyó, a Károly híd, odébb a vár volt, s a langyos őszi melegben napsugarakat szűrtünk át, bizony-bizony: egy korsó Pilsner Urquellen.

Olvasóink írták

 • 3. szilléri 2010. november 05. 22:26
  „Zlata Praha !

  Branik kemping, Ufleku söröző!”
 • 2. tol 2010. november 05. 18:28
  „Arany Prága.”
 • 1. magyarock1 2010. november 05. 15:57
  „Néhány éve eltöltöttem pár napot ebben a tiszta, rendezett városban.Ilyen túristatömeggel még egyetlen nagyvárosban sem találkoztam.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi téri kábelcsere

Szeged - Elöregedett kábeleket cserélnek Szegeden, a Széchenyi téren az EDF Démász munkatársai. Tovább olvasom