Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Séta a városházán, kilátás a víztoronyból - galéria

Szeged - A örökségnapokon olyan épületek tárják ki kapuikat az érdeklődők előtt, amelyek máskor egyáltalán nem vagy csak részben látogathatók.
– Nagyon szép, gyönyörű város Szeged – mondta a budapesti Bánhidi Anna szombaton a Szent István téri víztorony első emeletén. A fővárosi gimnazista osztálykirándulásra érkezett Szegedre. Annának és osztálytársainak a szecessziós épületek tetszettek a legjobban.

A Kulturális Örökség Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a 110 éves víztoronyban őszi nyílt napokon várják a látogatókat a hétvégén. A földszinten a szikvízkészítő Bánffi István mutatja meg az érdeklődőknek gyűjteményét.

A Szegedi Nemzeti Színházba szombaton várták az érdeklődőket, akiket a művészbejárón keresztül három turnusban, 10, 11 és 12 órai kezdettel vezettek körbe a színház közönségtől elzárt részein.

Kulturális Örökség Napja a Szent István téri víztoronyban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A 133 éve alapított Somogyi-könyvtár Szeged legrégebbi kulturális intézménye, muzeális gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Örökség része. Az örökségnapok alkalmából a Dóm téri épületben az "Üvegpalota" titkai című épületbemutató túrán vehetnek részt a látogatók. Ezen kívül a könyvtár régi és ritka lexikon- és enciklopédia gyűjteményét is bemutatják.

Vasárnap a városháza is kinyitotta kapuit. Itt félóránként indulnak épületbemutató séták, amelyen idegenvezető segítségével ismerhetik meg a résztvevők a városházát. A túra legérdekesebb helyszínei Botka László polgármester dolgozószobája, a Sóhajok hídja és az óratorony.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a Szeged Atlaszt

A kiadvány négy év alatt készült el, tizenöt szerző és egy fordító dolgozott rajta. Tovább olvasom