Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Séta Magyarország első tudásközpontjában

Bűvös szó lett az élettudományokkal foglalkozó kutatók körében a DNT, vagyis Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont. A nemrég átadott szegedi DNT-ház az első olyan hazai bázis, ahol közös épületben dolgoznak a tudósok és az eredményeik megszületésében, majd hasznosításában közreműködő ipari partnerek. Körülnéztünk az egyik első magyarországi tudásközpontban.
Ifjú biológus az elektrofiziológiai laborban. Fotó: Frank Yvette
– Négy évre szól a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont, azaz a DNT-projekt, aminek az első fele – a kutatómunka elkezdése mellett – a tudásközpont épületének kialakításával, a berendezkedéssel, elhelyezkedéssel telt – vág a történet közepébe a DNT-ház felső szintjén berendezett egyik biológiai kutató laboratórium vezetője, Datki Zsolt László. A biológus elmondja, hogy a DNT terápiás célú idegrendszeri kutatásokkal foglalkozik. Neki és munkatársainak közvetlen célja az Alzheimer-, és a Parkinson-kór gyógyítására alkalmas gyógyszerjelölt molekula keresése.

A kutatás az ipar szolgálóleánya

– A regionális egyetemi tudásközpontok az olyan kutatást finanszírozzák, melynek piacosítható haszna van. A cégek által fizetett innovációs hozzájárulással a vállalat közvetlenül finanszírozhat egy K+F kutatást. A konzorciumban az EGIS Gyógyszergyár NyRt. így vesz részt – mondja Papp Csaba menedzser igazgató.

A sejttenyésztő laborban a hatalmas hűtő ajtaját kinyitva Datki Zsolt László megmutatja a minusz 80 Celsius-fokon tartott, vizsgálatra előkészített sejtvonalak egyikét. Aztán a sejttenyésztő inkubátor mellett egy kuktaszerű csillogó fémedényt ellenőriz, abban sterilizálja eszközeit. Föltárul a harmadik szoba „titka" is: ott a biokémiai folyamatokat vizsgálják.

Milliók a laborban

A szegedi tudásközpont Magyarországon egyedülálló – fölszereltségében is. Egy épületbe költöztették azokat a Szegedi Tudományegyetem különböző karaihoz, illetve intézeteihez tartozó kutatócsoportokat, laborokat, és az ezekkel együttműködő cégeket, melyek azonos, vagy hasonló célért dolgoznak. Az értékek tárának érzékeltetéséhez álljon itt két számszerűsíthető példa: a DNT-házban az Egis számítógépes laboratóriumát jelentő szobácskában 60 millió forint értékű berendezés duruzsol, míg a földszinten elhelyezett, a mágneses erőtérbeli vizsgálatokra alkalmas NMR-berendezés értéke 300 millió forint.

A gyógyszerfejlesztő-kutató cégek biztonsági farmakológiai vizsgálatait végző Rytmion Kft. – a DNT egyik konzorciumi partnere – irodája az épület első szintjén kapott helyet. A cég vezetője, dr. Tóth-Molnár Edit orvos elmagyarázza: a gyógyszerjelölt vegyületek biztonságfarmakológiai tesztelése a feladatuk. Az állati szerv- és sejtszinten végzett kísérleteikkel azt vizsgálják, e neurobiológiai anyagoknak van-e olyan mellékhatása, amely károsodást okozhat.

A GE K+F iroda missziója

Fekete lyukként vonzza a DNT-ház a lehetséges partnereket. Ezek közül csak egy az itt otthonra lelt Cseltex Kft. Képviseletüket Szeg Csilla, az SZTE biológus szakán 2002-ben végzett fiatal szakember látja el.
A világ egyik vezető cége, a General Electric (GE) 1989-ben érkezett hazánkba, s egy K+F irodája éppen költözik a szegedi DNT-házba. Az óriásvállalat 13 üzletága közül a Healthcare Divízió orvosi rendszerekkel foglalkozik, mely 2004 óta csúcstechnológiáját az élettudományokkal párosítja. Magyarországi leányvállalata 2005 óta ipari partnere a Dél-alföldi Élet és Anyagtudományi Kooperációs Kutatóközpontnak (DEAK), majd az azóta született szegedi egyetemi tudásközpontoknak.

– A DEAK négy kutatási projektünket fogja össze, ezekre épül K+F irodánk tevékenysége, ahol mintegy tíz fő dolgozik. Öveges József ösztöndíjprogramunkkal tehetséges hallgatók is bekapcsolódhatnak ipari kutatásba – sorolta Fidrich Márta technologia fejlesztesi menedzser.– Missziónknak tartjuk, hogy összekötő híd legyünk a tudományos kutatás és az ipari termékfejlesztés között, hogy ide vonzzuk és a régióban tartsuk a kimagaslóan jó képességű egyetemi hallgatókat – fűzte hozzá az irodavezető.

Ha mindenki megérkezik, félszáz kutató, illetve több mint tíz cég munkatársa dolgozik Szeged és az ország első tudásközpontjában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre ért az Európa-díj

Az Európa Tanács bizottsága a magyar városok közül elsőként Szegedet tüntette ki az Európa-díjjal. A… Tovább olvasom