Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Sétálóutca lehet a Somogyi Szegeden

Szeged - Ha szerdán a szegedi közgyűlési többség támogatja Botka László polgármester városrehabilitációra vonatkozó előterjesztését, akkor már jövőre megújulhat a Dugonics tér és környéke, amelynek keretében lezárják az autóforgalom elől a Somogyi utcát, és kitiltják az autósokat az Árpád térről is.
Október 13-án, szerdán nem csupán megalakul ünnepélyesen az új, 29 tagú városi közgyűlés Szegeden, de az eskütétel utáni rendes ülésen már fontos kérdésekben is határoz a grémium. Napirenden szerepel a belváros rehabilitációjának második üteme, vagyis a Dugonics és az Árpád tér, valamint az új klinika környékének felújítása. Botka László polgármester előterjesztéséből kiderül: e témában azért kell sürgősséggel döntést hoznia a testületnek, mert október 14-éig be kell nyújtani a részletes projekttervet a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnek.

A határidő meghosszabbítására – írja a közgyűlési dokumentumban a polgármester – csak különösen indokolt esetben van mód, s azt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének kell engedélyeznie.

A beruházás összköltsége 2 milliárd 387 millió forint, amelynek 70 százalékát uniós pályázati forrásból finanszírozzák. Az eljárásrend szerint két fordulóban döntenek a beruházásról: idén márciusban a kormány zöld utat adott a projektnek a maximális, 1 milliárd 687 millió forintos támogatási összeggel, már csak a fejlesztési ügynökség jóváhagyása, befogadó nyilatkozata kell ahhoz, hogy a rehabilitációs munkálatok elkezdődhessenek a Somogyi utca–Tisza Lajos körút–Petőfi Sándor sugárút–Batthyány utca–Boldogasszony sugárút–Bem utca–Hattyas sor–Máglya sor–Tisza folyó–Somogyi utca által határolt városrészben.

Ha a közgyűlés úgy dönt, akár már jövőre megújulhat a Dugonics tér és környéke. Látványterv
Ha a közgyűlés úgy dönt, akár már jövőre megújulhat a Dugonics tér és környéke.
Látványterv

Hogy melyek ezek a munkák?

A Biopolisz park, vagyis az új klinika és környéke alap-infrastruktúrájának kiépítése. Ezek a munkálatok már folynak. A Dugonics és az Árpád tér rehabilitációja, az észak–déli gyalogostengely bővítése. Ennek keretében növelnék a zöldfelületek és a találkozóhelyek arányát, számát, lezárnák a Somogyi utcát az autóforgalom elől. A Somogyi utca – ahová fasort telepítenének – díszburkolatos sétálóutca lenne egészen a Zrínyi utcáig. A Somogyi utcában – a sörkert helyén – magánberuházásban szálloda és irodaház épülne. Az Árpád téren egy kavicsos akcióterületet alakítanának ki a mostani parkoló helyén. Itt a nagyáruház lépcsője nézőtérként is funkcionálhatna. A Semmelweis utca járdája is díszburkolatot kapna, több helyen megszűnne a rendezetlen földsáv a szegély mellett, így a sétálótér szélesedne. A Liliom utcától az Állomás utcáig pedig csökkentett autóforgalmú szakaszt alakítanának ki.

Új parkolóhelyek

Felvetődik a kérdés: hol lehet majd parkolni, ha az érintett területen megszüntetik a parkolóhelyeket? A belvárosi parkolási gondok enyhítésére már épül a Honvéd téren a 150 férőhelyes parkolóház, a Dugonics térre, a Tesco (a volt Domus Áruház) elé pedig egy 200 férőhelyes mélygarázst terveznek. Az épülő Árkádnál pedig 1350 parkolóhely áll majd az autósok rendelkezésére – ingyen.

Olvasóink írták

214 hozzászólás
 • 214. frakk 2010. október 14. 21:33
  „207 Re : Az nem élményfürdő te !! csak kívülről van annak álcázva. A csúszda is álca, mert a Leisztenger barátnak a hidroplán leszállójának az irányítótornya.”
 • 213. Moon 2010. október 13. 17:49
  „A 10:39 utáni kommentek? Moderálunk, moderálunk?”
 • 212. vuk 2010. október 13. 11:53
  „209. hozzászólás Dema 2010.10.13. 10:39
  Gondolom a dugok elosegitik a kereskedest. Vagy minden hazat le kene dozerolni, es utakat epiteni?
  Villamosokat megsziuntetni, helyette ujabb autos savok? Minek a jarda is, kegyen autos sav.
  Es amikor majd a kiskoruton nem 2x1 hanem 2x3 savban dugulnak be a kocsik, akkor elegedetten hatradolhetunk.”
 • 211. Dema 2010. október 13. 10:57
  „Persze minden nap másik kocsmába! :D Így legalább elmondhatnák, hogy szoktak találkozni a Szegedi polgárokkal!”
 • 210. Dema 2010. október 13. 10:48
  „Jó lenne, ha a Botka, és a B Nagy is már elmenne együtt sörözni valahová, és nem foglalkozna csak Szeged érdekeivel! Sőt minden nap elmehetnének berugni esténként, mert tegyük fel végre nem a párt érdekeket, hanem a választók érdekeit képviselnék. Szerintem ez simán kivitelezhető is, mert mindkét manus normálisnak tűnik!”
 • 209. Dema 2010. október 13. 10:39
  „<moderálva>
  Létre kell mostmár hozni a Szegedi autósok lobbiát is!!!!
  Tönkre megy a város kereskedő társadalma a sok lezárt utca miatt. A közlekedés ellehetetlenítése miatt!
  A kerékpáros lobbi miatt!!!
  Mint ha az 1910-es évekbe élnénk!”
 • 208. vuk 2010. október 13. 10:17
  „191. hozzászólás Cinea 2010.10.12. 08:59
  Engem jobban zavar a var melletti gumiba ontott betonoszlopos rasselzsak kerites, ami 10+ eve van ugy.
  Ott sem artana mar valamit csinalni. Az se zavarna, ha mindent egyszerre csinalnak meg, bringaval akkor is lehet majd menni :)”
 • 207. Sportplusz 2010. október 13. 00:18
  „.. botkát mikor vonják felelőségre az eu.-s pénzek hütlen kezelése miatt..?? utak.. napfényfürdő ..milliárdok .. napi 15 látogato és ráadásul minden befejezetlen ..hol a fidesz a jobbik , hogy ezt a kérdést napirendre tüzze ?..”
 • 206. pltsgirl 2010. október 12. 22:55
  „Nagyszeru!”
 • 205. Besenyő_Pistabácsi 2010. október 12. 21:35
  „Mi is akarunk már végre nooormális egyenes járható járdán sétáltatni a gyermekeinket unokáinkat nem a forgalmas közúton veszélyeztetve őket és magunkat! Vagy a belvárosi agyamentségek minden pénzt elvisznek? Egyszer hozza már ki Botka elvtársat valaki és vezesse végig a Gyálaréti úti járdán garantált bokaficam lenne a vége.”
 • 204. Besenyő_Pistabácsi 2010. október 12. 21:35
  „Mi is akarunk már végre nooormális egyenes járható járdán sétáltatni a gyermekeinket unokáinkat nem a forgalmas közúton veszélyeztetve őket és magunkat! Vagy a belvárosi agyamentségek minden pénzt elvisznek? Egyszer hozza már ki Botka elvtársat valaki és vezesse végig a Gyálaréti úti járdán garantált bokaficam lenne a vége.”
 • 203. Besenyő_Pistabácsi 2010. október 12. 21:34
  „Mi is akarunk már végre nooormális egyenes járható járdán sétáltatni a gyermekeinket unokáinkat nem a forgalmas közúton veszélyeztetve őket és magunkat! Vagy a belvárosi agyamentségek minden pénzt elvisznek? Egyszer hozza már ki Botka elvtársat valaki és vezesse végig a Gyálaréti úti járdán garantált bokaficam lenne a vége.”
 • 202. KingTiger 2010. október 12. 21:32
  „Talán -mielőtt egy újabb dúrásba kezdenénk - az eddigi "fekélyeket" kellene rendbetenni, és nem szimultán barrikádépítést csinálni a városunkban. Az eddigi beruházások végét sem látni egyenlőre, minek egy újabbat a nyakunkba venni?

  Ez az EU kötött pályázatosdi (csak arra vehető fel és csak most!) amúgy is olyan nekem, mintha mondjuk egy családban arról folyna a vita, hogy vegyenek-e egy újabb ékszert az asszonynak vagy sem, mivel csak most adják 50%-kal olcsóbban?!? Nagyon jól mutatna vele a feleség, bár a családi büdzsé már nem bírja el, mivel fizetni kell más cuccok után is a törlesztőrészletet....Na így állunk mi is ezekkel a szegedi EU-s beruházásokkal...vagy még rosszabbul is.”
 • 201. Moon 2010. október 12. 19:29
  „Visszatérve a cikkre természetesen örülök én, csak a jelenleg tapasztalt beruházásokat (amik természetesen a megújulást segítik elő) valahogyan felemás szájízzel tudom szemlélni. Mintha homok került volna a gépezetbe.”
 • 200. Moon 2010. október 12. 19:26
  „143-nak!
  Ezért mndom, hogy olvasni, gondolkodni majd kommentelni. Képzeld mi lenne ha a könyvesboltban minden könyv mellé magyarázó szöveget írna az író miszerint az ő művét hogya is kell értelmezni. Természetesen azért nincs harag. Mindenki úgy értelmez egy kommentet ahogyan azt ő akarja. Jómagam ezt rábízom az olvasóra.”
 • 199. rika10 2010. október 12. 14:54
  „179. Zsoltee 0716 Köszönöm, hogy írtál. Szeged KKD-hez tartozik Subasa és Sziksós is. Ez utóbbi nagy részén 15 %-os a beépítettség és még belterületnek is számít. Subasa 3 %-val kert. De állítom már többen laknak itt mint Szikin. A kertek nagysága 800 -900 m2 , általában 20x40-es terület. Botka mint mondottam fél attól, hogy a nagyobb beépíthetőségből kifolyólag, majd kérünk és követelünk. Pedig nem. Számára egy tollvonás, de nekünk az életünk, biztonságunk lenne. Valóban a képviselőhöz kell fordulnunk, csakhogy most változott a személye. Előző támogatta, ez utóbbit még ki kell puhatólni.A másik nagy probléma, aki kicsivel nagyobbat épített, vagy vásárolt, vagy nagyobbra foltozta, élhetőbbé tette azokat az irigyek most kezdik feljelentgetni, birsági és bontási szakban vannak. Nem egyről tudok a Maty parton is, a domaszéki úton is. Pedig csak idemenekültek jobban élni, létezni.
  Itt sem keskenyebbek az utcák, mint a sziksósi belterületnek, meg van a vizünk, gázunk, villanyunk, utcai villany is éppen ezért igazságtalan ez a makacsul ragaszkodás a "nem járulok hozzá"-hoz. Segítsetek.”
 • 198. madártej 2010. október 12. 14:50
  „Az NFÜ még a Piac Kft pénzét se hagyta jóvá, sőt! Akkor mire föl ugrana bele bárki újabb sok száz milliós tételbe? hacsak nem őrült meg végképp, mint a Bigfoot Botka!”
 • 197. CsImre 2010. október 12. 13:40
  „187. Kasza :

  Senkit nem érdekel, hogy Kasza hánykor jár haza, így engem sem.”
 • 196. Agáta 2010. október 12. 12:43
  „Az előző qurmány által megítélt EU-s támogatás 70,67 % a fenti számok alapján. Magyarul a fennmaradó 700 milliót a városnak kell elő teremteni, megfejelni az amúgy is óriási 25 milliárdos adósságot további közel 3%-kal. Inkább bevételeket teremtő beruházásokra kellene hajtani (munkahely teremteés). Eddig az épÍtkezések nagyon szerencsétlenül zajlottak-zajlanak, kifogásolható minőségben, a határidőket messze meghaladva. Ebből látszik, hogy az Önkormányzat képtelen normálisan pályáztatni, a kivitelezőt megfelelően kiválasztani és a beruházást felügyelni. Ezért jobban tennék, hogy nem erőltetnék azt, ami nem megy.
  Akinek ki van a hátsója a nadrágból, ne csicsázzon, a háztartásokban is ezt tesszük, ha kevés a pénz, akkor a meglevő fenntartására, működtetésére koncentrálunk és nem festetünk, újíttatunk.”
 • 195. Árpádfia 2010. október 12. 11:28
  „Apropó, Október 4-én aláírta Botka az előző pályázat szerződését? Nem olvastam a címlapon.”
214 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilasi Lászlóé a Rotary Irodalmi Díj

Szilasi László Szentek hárfája című regénye nyerte a 2010-es Rotary Irodalmi Díjat (RID). Tovább olvasom