Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Siegfried – New Yorkból

Szeged - Wagner Ring-tetralógiájának harmadik részét, a Siegfriedet láthatja ma a szegedi közönség a New York-i Metropolitanből – a maratoni közvetítés 17 órakor kezdődik a Belvárosi moziban.
Nagy sikert arat a New York-i Metropolitan Operában A Nibelung gyűrűje-tetralógia, amit Robert Lepage rendezésében, James Levine zeneigazgató vezényletével tavaly indítottak el. Richard Wagner négy operából álló Ring-ciklusából eddig az első kettőt, A Rajna kincsét és A walkürt közvetítették a Met HD-live sorozatában, ma 17 órától pedig a harmadikat, a Siegfriedet láthatja a szegedi közönség a Belvárosi moziban.

Maratoni, a két szünettel együtt közel hatórás előadásra lehet számítani. A Siegfriedet is ugyanabban a 21. századi, 40 tonnás – és állítólag több millió dolláros – számítógéppel vezérelt high-tech díszletben állította színpadra Robert Lepage, amiben a tetralógia eddigi darabjait. A különleges szerkezet 24 óriási, zongorabillentyűre emlékeztető alumíniumelemből áll, amelyek egy központi gerinchez csatlakoznak. Képesek arra, hogy párhuzamosan forogjanak körülötte, vagy a legkülönbözőbb alakzatokba rendeződjenek, megjelenítve a Rajna partját vagy éppen a nibelungok barlangjába vezető csigalépcsőt. A rendező a Siegfriedben a 3D technikát is bevonja a színpadi játékba egy olyan szoftver segítségével, amilyet eddig még sosem alkalmaztak színházi előadásban. Sokan feltűnnek a ciklus első két részében szereplő énekesek közül, hiszen Deborah Voigt alakítja Brünnhildét, Patricia Bardon Erdát, Bryn Terfel pedig – aki Rosszfiúk címmel február 4-én áriaestet ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben – A vándort. Mime szerepében Gerhard Siegel, Alberichként Eric Owens lép fel.
A címszerepet Gary Lehmann énekelte volna, ám megbetegedett, le kellett mondania az előadás-sorozatot, így helyette a San Franciscó-i Opera Siegfriedjét, Jay Hunter Morrist kérték fel. Az amerikai tenorista 2007-ben Janácek Jenufájában debütált a Metben. Repertoárján szerepel többek között A nürnbergi mesterdalnokok Waltherja, A bolygó hollandi Erikje, Tristan és a Manon Lescaut Des Grieux lovagja.

Az amerikai Jay Hunter Morris énekli Siegfried szerepét. Fotó: DM/DV
Az amerikai Jay Hunter Morris énekli Siegfried szerepét.
Fotó: DM/DV

A Met Wagner-ciklusát elindító James Levine-t szeptemberben szerencsétlen baleset érte, csigolyasérülést szenvedett, így le kellett mondania az összes őszi előadást. Amíg felépül, az olasz Fabio Luisit nevezték ki az operaház első karmesterének. A genovai születésű
Luisi 2005-ben Verdi Don Carlosával debütált New Yorkban, majd számos további produkciót dirigált a Metben. Levine helyett ő vezényelte a múlt heti Don Giovanni-közvetítést is, és a Siegfried mai előadásán is az ő kezében lesz a karmesteri pálca. Levine – aki 1971 óta meghatározó karmestere a Metnek – azt reméli, hamar felépül, és már januárban visszatérhet a Wagner-ciklus további előadásainak dirigálásával.

A tökéletesen boldog ember

Siegfried alakjában Wagner, a művész a tökéletesen boldog ember utáni vágyát testesítette meg, az emberét, aki szabadon sodortatja magát az életöröm áradatával, és akit az élet minden gazdagságával megajándékoz: „Őbenne láttam az embert, érzékileg eleven megnyilatkozásának legtermészetesebb, legderűsebb gazdagságában: őt már semmiféle történelmi köntös nem gátolta, egyetlen kívülálló kapcsolat sem akadályozta mozgását... Számomra Siegfried az örökké, egyedülvalóan, önkéntelenül is termékenyítő férfias szellem, az igazi tettek megvalósítója, a legteljesebb közvetlen erő és a kétségektől mentes szeretetreméltóság szelleme. Ennek az embernek a mozgásában már nem a szerelem akarásának gondolata hatott, hanem maga a szerelem élt benne testi mivoltában, és elragadó cselekvésre serkentette e derűs ember minden erét, minden izmát..." – fogalmazott a komponista.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2011. november 06. 16:11
    „Csak kiegészítésként. Nem csak a diszletet - hatalamas, mozgó, oszlopokat - vezérli számítógép, hanem a szinpadképet is az hozza létre. Hol erdőt, vízesést, hol tóparti barlangot, hol tűznyelvekkel körül ölelt hegytetőt látni. Szerintem ki ért a programozáshoz, az értékelni tudja a produkció ezen részét.
    Itt van egy kép róla:
    http://www.nytimes.com/2010/06/08/arts/music/08met.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irénke önként őrzi a határt

Egyre több hír érkezik arról: határsértőket fogtak a hatóságok. Ez az éber lakosságnak is köszönhető. Tovább olvasom