Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Sietni kell állami tüzelőért

Szeged - Nincs olcsóbb legális tűzifa, mint az állami – ezt mondják az erdészek. Csongrád megyében is elérhető a rezsicsökkentett tüzelő, a KSH adatai szerint mintegy 27 ezer házban fűtenek részben fával is. Az elérhető mennyiség viszont csak 170 családnak elég.
Mind a 22 állami erdőgazdaság részt vesz a tűzifa-értékesítési akcióban, mintegy 170 ezer köbméter lakossági tűzifát árusítanak 10 százalék árkedvezménnyel országszerte – közölte a múlt szombaton a Földművelésügyi Minisztérium.

Mind a 22 állami erdőgazdaság részt vesz a tűzifa-értékesítési akcióban, mintegy 170 ezer köbméter lakossági tűzifát árusítanak 10 százalék árkedvezménnyel országszerte – közölte múlt szombaton a Földművelésügyi Minisztérium.

A tűzifa-rezsicsökkentés ötlete már tavaly felmerült, akkor megírtuk, a Tüzépek nem vesznek részt az állami árletörésben. Most az állami erdőgazdaságok adják olcsóbban a tüzelőt. Utánajártunk, hogyan lehet hozzájutni a 10 százalékkal olcsóbb tűzifához.

Fotó:
Csongrád megyében 170 családnak jut rezsicsökkentett tűzifa. Fotó: Segesvári Csaba

Csongrád megyében a Délalföldi Erdészeti Zrt.-től (Dalerd Zrt.) lehet kedvezményes árú tüzelőt vásárolni, sem a Tüzépeken, sem a magánerdő-tulajdonosoknál nem. A cég honlapja szerint a megyéből érdeklődők a szegedi és az ásotthalmi erdészeteket hívhatják.

A tájékoztatóban az áll, háztartásonként maximum 10 köbméter csökkentett árú tűzifát biztosítanak, egységes, méteres, erdei köbméterben mért állapotban. A megrendelt tűzifát kizárólag az erdőgazdaság közreműködésével szállítják házhoz, aminek a költsége a vevőt terheli.

Az állami erdőgazdaság egy erdei köbméter akácért 18 ezer 290, a kemény lombos fákért 17 ezer 145, míg a zöldjuharért 11 ezer 430 forintot kér. Vízhányó Lászlótól, a Dalerd Zrt. megyei igazgatójától megtudtuk, az erdei köbméter több, mint a kereskedők által használt köbméter, ami hivatalosan űrméter.

– A sarang 1 méter magas, 1 méter széles, és 1,7 méter hosszú rakat. Ez egy erdei köbméter – mondta a megyei igazgató.

Találtunk olyan kereskedőt is, aki az egy köbméternyi akácot 15 ezer forintért már házhoz is szállította. Az általunk felvetett árral kapcsolatban az erdészek megjegyezték, legálisan nincs olcsóbb fa, mint az állami.

Sarangolt fa Algyő környékén. Az erdei köbméter több, mint a kereskedői. Fotó: Segesvári Csaba
Sarangolt fa Algyő környékén. Az erdei köbméter több, mint a kereskedői. Fotó: Segesvári Csaba

– Rengeteg megkeresést kaptunk. Mindenkinek elmondjuk, lakhelyéhez legközelebb hol talál tűzifát. Attól sem zárkózunk el, hogy a vásárló azt a saját járművével szállítsa el – mondta Spiegel Endre. A Dalerd Zrt. vezérigazgatója elmondta, a tűzifa árát mindig helyben, jellemzően a kitermelés helyszínén kell rendezni.

– A mostani akció miatt nem kell több fát kivágni, a meglévő készleteket adjuk el. Az erdőgazdálkodás szigorúan szabályozott, úgy vágjuk a fát, hogy az erdőállomány nem csökkenthet, hanem gyarapodnia kell – tette hozzá. Mint mondta, a Dalerd Zrt. vásárlói eddig is magánszemélyek voltak, a Tüzépeknek alig 15 százaléknyi mennyiséget értékesítettek.

A rezsicsökkentett tüzelő mennyisége véges, a DALERD Zrt. Csongrád megyében 1702 erdei köbmétert ad el. A rendelet szerint egy személy legfeljebb 10 köbmétert vehet meg, így a kedvezményes árú fából 170 családnak juthat. A KSH 2011-es népszámlálási adata szerint Csongrád megye 170 ezer lakott lakásából 16 ezer 526-ban fűtenek csak fával, 10 ezer 279-ben fával és gázzal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizniszörményekre gyanakszik Tóth Rózsa

Kiújult a konfliktus a szegedi örmények között. Csakúgy, mint négy éve, most is két egyesület indít jelölteket a nemzetiségi választáson. Tovább olvasom