Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Sikeres elődök a múzeumraktárból

Szeged - Méltó helyre, a szegedi városháza falára került nyolc, egykori polgármester portréja. Találni köztük olyat, aki 32 évig vezette a várost, de olyat is, akiről elterjedt, hogy a király zabigyereke és csak holtában lehetett lefotózni. A festményeket a Móra-múzeum őrizte, és restaurálva most kölcsön adta.
Több szempontból is „leg" volt Pálfy Ferenc polgármester, noha a jogtörténész Ruszoly József szerint városvezetőként a másodvonalból való. Ő dolgozta végig a leghosszabb mandátumot, 32 évet Szegeden élén (1872-től 1904-ig), és 80 évesen ő számított a legidősebbnek, mikor lemondott. Akkor is ő vezette a várost, amikor azt 130 éve a nagy árvíz elpusztította. A legnagyobb magyar portréfestővel, Burger Lajossal örökíttették meg az arcmását. Ez a legnagyobb méretű festmény a maga 160X200 centijével, amit a városháza Szeged napjának ünnepe alkalmából kölcsönzött a Móra-múzeumtól.

A képeket, amiket tegnap vittek át a torony alá, a bizottsági terembe a múzeum főrestaurátora, Szabó Tamás tette rendbe. Neves festő, Nyilassy Sándor örökítette meg a Pálfyt váltó Lázár Györgyöt is. Róla írta Ady Endre, hogy a legszeretetreméltóbb gentleman. Ennek ellenére – habár megírta az árvíz történetét, és Szegeden elsőként emeltetett köztéri szobrokat – emlékét egyetlen utca sem őrzi. Eredetileg ugyanis a Dóm teret keresztelték el róla. Amikor 1915-ben Lázár meghalt, az egyetem alapítást is segítő Somogyi Szilveszter lett a szegedi polgármester – 18 éven át választották újra.

A 20 kilós, aranyozott keretű Pálfy-portrét hárman emelték. Fotó: Segesvári Csaba
A 20 kilós, aranyozott keretű Pálfy-portrét hárman emelték.
Fotó: Segesvári Csaba

A korábbi elöljárók portréjára száz éve adott megrendelést az akkori múzeum- és könyvtárigazgató Reizner János. Ezeket régebbi festmények vagy fotók alapján készítette el a húszas éveit taposó Tóth-Molnár Ferenc. Közülük Szilber József, Réh János, Wőber György, Lengyel Pál és Kiss József „költözött most át" a múzeumból a városházára. Réh Jánosnak a nagyformátumú polgármestert – az akkori elnevezéssel polgárnagyot –, Osztróvszky Józsefet sikerült legyőznie. A heves választási küzdelemben még azt is felhasználták, hogy Réh a legenda szerint II. József törvénytelen fia. Réh soha nem engedte fotóztatni magát. Amikor meghalt, utódja kérte a családot, hogy öltöztessék díszmagyarba, ültessék karosszékbe, és kiküldött egy fényképészt. De az arról készült festményt látva a Réh lányának nem tetszett a volt polgármester üveges tekintete.

Kölcsön műtárgyak

A polgármesterportrék felbecsülhetetlen értékűek: a hivatalos kölcsönzési lista szerint 500 ezer és egymillió forint közötti az áruk. A Móra-múzeum korábban olyan koronás főket „küldött" a városházára, mint Sissi és Ferenc József. Gyűjteményükből olyan államférfiak képe látható a torony alatt, mint Tisza Lajos és Kálmán, Széchenyi István, Kossuth. A polgármesterképek eddig nem jártak a városházán. A kölcsönkapott elöljárókat az őszi nyílt napon nézhetik meg a látogatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb bűncselekmény Szegeden

Szeged - Biztonságos Élet-Tér címmel minisztériumi pályázatot nyert és Szeged négy, felmérés alapján… Tovább olvasom